Curier Județean
FOTO| Exponatul lunii februarie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Lucrarea „Ulița primăriei”, realizată în 1947, de către Karl Brandsch
FOTO| Exponatul lunii februarie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Lucrarea „Ulița primăriei”, realizată în 1947, de către Karl Brandsch
Exponatul lunii martie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş este lucrarea „Ulița primăriei”, un peisaj urban realizat la Sebeș, în anul 1947, de către pictorul Karl Brandsch (1900-1978).
Tabloul, intrat în patrimoniul muzeului nostru în anul 1957, în colecția de artă plastică, are următoarele date tehnice: acuarelă pe carton, dimensiuni – 31 x 22 cm, semnat – stânga-jos, cu negru – „K. BRANDSCH” și datat „1947″.
Peisajul urban, cu o compoziție echilibrată și cu o cromatică plăcută, relevă aspectul pitoresc al orașului la acea dată, cu fronturi stradale continue, specifice arhitecturii săsești, și cu multă vegetație în curțile locuitorilor.
Autorul a surprins o parte a actualei str. Pieții, numită „Ulița primăriei” sau „Rathausgasse”, în trecut, care permitea accesul sașilor sebeșeni la cimitirul propriu, evanghelic, amenajat la exteriorul fortificației orașului. În prim-plan, este redată ulița, nepavată la acea dată, începând din locul în care se intersectează cu str. Peneș Curcanul („Uliţa din spatele zidului… în grădini” sau „Gasse hinter der Mauer… in Gärten”, în trecut).
În plan secund este vizibil frontul stradal apusean al uliței, cu fațadele clădirilor ușor schematizate, distingându-se, totuși, suficiente detalii, precum cromatica zugrăvelilor, a porților și a obloanelor, pentru ca acuarela să servească și ca izvor vizual în documentarea aspectului caselor la acea dată. În plan îndepărtat sunt vizibile turnul și o parte a corului bisericii parohiale evanghelice, în timp ce navele acesteia nu se disting, din cauza coroanelor copacilor din apropiere.
Karl Brandsch s-a născut în comuna Fișer, în actualul județ Sibiu, în data de 7 august 1900. A învățat la Gimnaziul Evanghelic din Sighișoara, unde, în anul 1918, a susținut examenul de maturitate. Ulterior, până în 1922, a studiat agronomia, în Germania, la Academia de Agricultură din Hohenheim, iar după întoarcerea în țară, între 1925 și 1927 a activat ca profesor suplinitor de chimie, științele naturii și agronomie la Școala Normală de Fete din Sighișoara.
Pasiunea sa pentru artă l-a determinat să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase de la Cluj, ale cărei cursuri le-a frecventat între 1928 și 1930. După ce a activat timp de doi ani ca profesor de caligrafie și desen în Gheorgheni, în 1934 s-a stabilit la Sebeș, unde a predat aceleași materii, ca suplinitor, la gimnaziul german. Începând cu anul următor a devenit titularul catedrei, în norma sa didactică regăsindu-se și alte discipline, precum lucrul manual și științele naturii.
În timpul liber s-a dedicat picturii, realizând numeroase lucrări, majoritatea peisaje care au ca subiect orașele Sebeș și Sighișoara, precum și împrejurimile acestora, abordând însă și alte genuri ale artei, ca portretul și natura statică. Dintre tehnici, a preferat acuarela, deși a realizat și lucrări de grafică și uleiuri pe pânză.
Lucrările sale se păstrează în muzee, dar și la colecționari, din România și din Germania, fiind apreciate atât pentru calitățile lor estetice, pentru sensibilitatea pe care o emană, cât și pentru valoarea lor documentară, ele putând servi la reconstituirea aspectului edificiilor redate în primele decenii ale celei de-a doua jumătăți a secolului trecut.
Curier Județean
SCANDAL la Sebeș: Cinci tineri s-au luat la bătaie în fața unui local. Un tânăr de 18 ani, reținut pentru 24 de ore
SCANDAL la Sebeș: Cinci tineri s-au luat la bătaie în fața unui local. Un tânăr de 18 ani, reținut pentru 24 de ore
La data de 21 septembrie 2023, polițiștii din Sebeș au identificat 5 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, din Sebeș, Alba Iulia și Cugir, care sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.
În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în noaptea de 18/19 septembrie 2023, pe fondul unor discuții contradictorii, s-ar fi lovit reciproc, în timp ce se aflau în fața unui local public din municipiul Sebeș, tulburând ordinea și liniștea publică.
Față de un tânăr de 18 ani, din Sebeș, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 22 septembrie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
Curier Județean
SCANDAL la Blaj: Un tânăr de 24 de ani a încălcat ordinul de restricție și s-a dus la casa fostei iubite să o amenințe cu bătaia
SCANDAL la Blaj: Un tânăr de 24 de ani a încălcat ordinul de restricție și s-a dus la casa fostei iubite să o amenințe cu bătaia
La data de 21 septembrie 2023, polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea de către o persoană împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute și dispuse prin ordinul de protecție.
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că tânărul a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție permanent, emis la data de 20 iulie 2023, prin aceea că, la data de 21 septembrie 2023, în jurul orei 13.00, s-ar fi deplasat la locuința fostei sale concubine și ar fi amenințat-o, cu acte de violență.
În cursul zilei de azi, 22 septembrie, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
Curier Județean
Continuă acțiunile polițiștilor și jandarmilor din Alba, pentru siguranța rutieră: Au aplicat amenzi de peste 50.000 de lei
Continuă acțiunile polițiștilor și jandarmilor din Alba, pentru siguranța rutieră: Au aplicat amenzi de peste 50.000 de lei
Ieri, 21 septembrie 2023, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 484 de persoane și au fost verificate 292 de autovehicule.
Au fost constatate 229 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală 52.310 lei. A fost retrase 10 certificate de înmatriculare, au fost reținute, în vederea suspendării 6 permise de conducere și au fost constatate 8 infracțiuni.
Au fost efectuate 71 de testări privind consumul de alcool și droguri.
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
22 septembrie: Ziua mondială fără maşini
-
Ştirea zileiacum 2 ore
UPDATE FOTO | Alertă în Alba: Minoră de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, dată DISPĂRUTĂ de familie. S-a întors teafără acasă
-
Actualitateacum 23 de ore
Burse școlare 2023-2024: Până la ce dată trebuie depuse listele cu elevi care vor beneficia
-
Ştirea zileiacum 2 ore
UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO| ALERTĂ în Alba: O fată de 13 ani a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Condițiile Bruxelles-ului pe tema legii pensiilor speciale, pentru a primi banii din PNRR