Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Exponatul lunii august, la Muzeul Naţional al Unirii – o lucrare în ulei pe carton a pictorului Theodor Pallady

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia prezintă astăzi, 6 august, exponatul lunii.  Cu începere de la ora 11.00 a fost expusă şi prezentată o pictură de mare valoare, intitulată Nud în fotoliu galben, realizată de artistul român Theodor Pallady.

Conform reprezentanţilor muzeului, lucrarea plastică, aparţine muzeului albaiulian, dintr-o colecţie mai veche, din timpul directoratului, lui Ioan Berciu, respectiv din intervalul anilor 1938-1952. Nu se cunosc cu exactitate împrejurările prin care piesa a ajuns în colecţie,  dar reprezentanţii muzeului spun că este databilă probabil, în anii ’30 ai secolului trecut (poate chiar anterior), după tuşele, pe care le regăsim în lucrările artistului din perioada când a activat mai ales în Franţa (1910-1940), lucrarea este o pictură în ulei pe carton.

La această lucrare, accentul este pus pe interioritatea personajului, redarea trupului constituie doar un pretext, ceva exterior obiectului primordial al artistului, redarea vieţii sufleteşti şi intelectuale, într-o compoziţie picturală cu individualitate, artistul fiind un căutător de modele picturale, expresive, elevate şi perfect proporţionate.

Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=3]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Băncile și topogoanul de la Părculețul Grădiniței și Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Băncile și topogoanul din parcurile din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori Băncile de la Prculețul Grădiniței și topoganul din Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost recondiționate și vopsite. La final, un grup format din două fetițe și un băiețel, au răsplătit printr-un gest mărinimos efortul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea