Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Exercițiu ISU Alba, la Cetatea de Baltă. Simulare de intervenție în cazul unor accidente tehnologice urmate de explozii și incendii la sondele de gaz

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, 16 martie, în comuna Cetatea de Baltă a avut loc un exerciţiu cu tema „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a instituţiilor judeţene (ISU, IPJ, IJJ, Garda de Mediu, A.P.M.), a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cetatea de Baltă, a SNGN ROMGAZ S.A. şi a forţelor de cooperare de la ISU Mureş şi Sibiu, pentru coordonarea intervenţiei şi gestionarea situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unor accidente tehnologice urmate de explozii şi incendii la sonde de gaz, din cadrul depozitelor de înmagazinare gaz, cu implicaţii în afara amplasamentului”.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea scopurilor propuse s-au prevăzut patru situaţii operative, astfel:

  • pe timpul verificărilor efectuate la instalaţia sondei nr. 173, din Grupul 2 de sonde, s-au semnalat scăpări de gaz în zona capului de erupţie. Cei doi lucrători de la grupul 2 de sonde încep operaţiunile pentru oprirea scăpărilor de gaz.
  • pe timpul executării operaţiunilor de oprire a scurgerilor de gaz, datorită neglijenţei, un lucrător a produs o scânteie mecanică care a generat aprinderea scăpărilor de gaz. Lucrătorul a suferit arsuri la membrelor superioare, reuşind să se depărteze la aproximativ 150 m de sondă.
  • temperaturile ridicate degajate, deteriorează instalaţia sondei în capul de erupţie, producând o răbufnire, care duce la dezvoltarea incendiului şi propagarea lui la vegetaţia uscată şi fondul forestier din zonă. Cantitatea mare de gaz care arde şi vântul puternic pune în pericol instalaţiile din Grupul 2 de sonde, precum şi sonda nr. 2 din apropiere.
  • incendiul la sonda de gaz a fost lichidat iar pentru stingerea incendiului de la fondul forestier intervin echipaje ale ISU Alba – Detaşamentele de pompieri Alba Iulia şi Aiud şi Garda de intervenţie Blaj, ISU Mureş – Secţia de pompieri Târnăveni şi personal de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cetatea de Baltă. În acelaşi timp echipele ROMGAZ acţionează pentru „omorârea” sondei.

Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

La exerciţiu au participat domnul Marius Jurcă – Instituţia Prefectului judeţul Alba, domnul Comandaru Constantin primarul comunei Cetatea de Baltă şi reprezentanţi ai instituţilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.

Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul, colaborarea bună între toate forţele participante şi profesionalismul pompierilor militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Mureş şi Sibiu.

[nggallery id=3592]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea