Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Elite ale literaturii românești la Alba Iulia, alături de tineri scriitori – destine ale literaturii contemporane

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Colocviile tinerilor scriitori Alba Iulia 2014 (17)Joi după-amiază, începând cu ora 17.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc cea de a treia ediție a „Colocviilor Tinerilor Scriitori – Noi destine ale literaturii contemporane”.

Un eveniment cultural organizat și finanțat de Consiliul Judeţean Alba, respectiv de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, la care au participat câteva zeci de personalităţi marcante ale criticii literare româneşti.

Manifestarea elitistă a constat în faptul că scriitori și critici precum Ion Pop, Alexandru Cistelecan, Gheorghe Grigurcu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache şi, nu în ultimul rând, Aurel Pantea și-au ales și au prezentat pozitiv tineri scriitori precum Ion Buzu, Ştefan Baghiu, Daniel Dăian, Gabriela Gheorghişor, Medeea Iancu şi Doru Ioan Dăncuş.

Scriitorul și criticul literar Dan Cristea, redactor șef al revistei Luceafărul din București, a prezentat-o elegant pe tânăra scriitoare și totodată critic literar de succes, Gabriela Gheorghișor din Alexandria. S-a insistat pe cea mai recntă carte publicată de tânăra autoare, “Mircea Horia Simionescu. Dezvrăjirea şi fetişizarea literaturii”, Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2011.

Ritmul a fost înviorat de un moment festiv, respectiv de acordarea premiului “Opera Magna” lui Ioan Pop, scriitorul și criticul literar clujean care a contribuit la formarea a câtorva generații de scriitori. Fost decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993), Ion Pop a preferat să delecteze auditoriul cu o poezie puternică pe care a compus-o recent -„Casa Scărilor”.

Alexandru Cistelecan, un alt important critic contemporan român, profesor universitar și colaborator cu studii și cronici literare la revistele Cuvîntul, Luceafărul, Piața literară, Columna, Poezia, l-a introdus pe tânărul poet și critic literar Ștefan Baghiu.

Prezentările au continuat cu Ion Pop care a vorbit despre tânărul scriitor Ion Buzu, apoi Gheorghe Grigurcu l-a prezentat pe Daniel Dăian, Daniel Cristea Enache a introdus-o în memoria asistenței pe Medeea Iancu, iar Aurel Pantea a vorbit despre tânăru talent Doru Ioan Dăncuș.

Într-o altă ordine de idei vă mărturisesc că nu am văzut lăudători mai acerbi ca unii scriitori sau critici literari prezenți aici. Cel puțin astăzi, câteva dintre elite s-au întrecut în a îi mulțumi cu ardoare lui Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, pe care l-au desemnat ca fiind între primii doi trei Mecena din țară în ceea ce privește scriitorii români, pe care îi sprijină cu “o generozitate ieșită din comun”. Li s-a reamintit celor prezenți în sală și să îl mai voteze o dată. Pentru că proiectele scriitorilor buni cu cheltuială se țin.

Iar chiar de mai uită uneori, locuitorii județului nostru rămân, prin intermediul aleșilor lor, generoși susținători ai culturii din Alba și din întreaga țară. Iar pentru asta le  mulțumesc.

 [nggallery id=1458]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun! În cadrul Adunării Generale, membrii filialei USR Almașu Mare l-au votat pe Gheorghe Hendrea, candidat în cursa pentru primărie. Prin votul lor, au îmbrățișat viziunea unui lider capabil să clădească un viitor solid, pentru întreaga comunitate. Citește și: Comunicat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea