Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Elevii din Cugir au sărbătorit 106 de ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Bucuria cea mai mare, însă, am simțit-o când am zburat pentru prima oară la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea, nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalți …Zburasem. Și asta era principalul.”

elevi08Vineri, elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan” din Cugir au celebrat 106 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu, pe dealul Cotrocenilor, eveniment marcat de  gazetele vremii care publicau senzaționala știre a zborului executat de primul avion românesc, ,,Vlaicu I”, inventat, construit și pilotat de un român.

Elevul Samşudean Cristian din clasa a XI-a C, a prezentat colegilor prin lecturarea unui power point, cele mai importante momente din viaţa lui  Aurel Vlaicu, cel ce  poate fi considerat unul dintre precursorii aeronauticii moderne și unul dintre părinții aviației mondiale. Elevii au aflat că Aurel Vlaicu s-a născut la 19 noiembrie 1882, la Binținți, în județul vecin Hunedoara. A avut înclinații către tehnică, în satul natal fiind  cunoscut ca un spirit deosebit de inventiv, reparând ceasornice și încercând să construiască mici mașinării „perpetuum mobile”. A urmat cursuri tehnice superioare la Viena și Munchen, perioadă în care a elaborat proiectul unui avion. În anul 1908 a fost, pentru o scurtă perioadă, inginer la fabrica de automobile Oppel din Russelheim. Aurel Vlaicu și-a pierdut viața în urma prăbușirii cu avionul ,,Vlaicu II”, lângă Câmpina, în timp ce încerca să treacă Carpații. La 28 octombrie 1948 a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române,

Alături de elevi, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, au vizionat documentarul ,,Mari descoperiri ale tehnicii din secolul XX”, din care au aflat  că Vlaicu este menţionat alături de Henri Coandă şi de Traian Vuia  în lista numelor  celebre din  aviaţia mondială. (C.P.)

[nggallery id=2312]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea