Cultură Educație
FOTO: Elevii de la Colegiul Economic DPM Alba Iulia vor să își cunoască drepturile
La Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Economic D.P. Marţian din Alba Iulia s-au încheiat ieri activităţile educative înscrise în calendarul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Naţional al Şanselor Tale.
Potrivit unui comunicat remis presei de c[tre organizatorii evenimentului, “timp de trei zile elevii au realizat un spaţiu expoziţional cu materiale informative despre drepturile cetăţeanului şi au întocmit un dosar documentar cu privire la drepturile omului. Materialele realizate de către elevi, sub îndrumarea prof. Lavinia Dobra, vor putea fi studiate de toţi elevii, dacă trec pragul CDI-ului, binenţeles, dacă sunt interesaţi de această temă. De asemenea, elevii vor avea la dispoziţie şi o serie e materiale informative actuale şi atractive despre Uniunea Europeană, asigurate de Agenţia pentru Dezvoltare Reginală Centru.
Miercuri 20.11.2013, începănd cu ora 14, tot la CDI, a avut loc o întâlnire cu Monica Jorj şi Mirela Groza, reprezentantele Centrului Europe Direct Regiunea Centru. Cu aceast prilej s-au purtat discuţii despre accesul tinerilor la informaţii utile lor, despre drepturile cetăţeneşti şi au fost premiate cele mai bune prezentări realizate de către elevi pe tema SUNT CETĂŢEAN, am drepturi! Juriul, alcătuit din reprezentantele ADR Centru şi profesorul Adrian Simion, a trebuit să aleagă nu doar materialul Power Point cel mai bine realizat, ci si prezentarea cea mai originală şi mai interesantă. Cele 6 grupe de elevi din clasa a XI-a E şi-au disputat premiile puse în joc de către Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Centru şi au demonstrat că îşi cunosc drepturile. Teme precum drepturile mele ca cetăţean european, cum ne putem apăra drepturile, protejarea dreptului de proprietate intelectuală, drepturile consumatorului în UE, servicii medicale în străinătate şi iniţiativa cetăţenească, au fost abordate cu multă seriozitate şi ingeniozitate de elevii implicaţi în proiect. Mesajul elevilor a fost unul simplu: doar cei care îşi cunosc drepturile pot beneficia de ele şi le pot apăra la nevoie.
Acest eveniment este integrat mişcării mondiale sub egida UNESCO sub numele de „Anul European al Cetăţenilor” şi are ca scop organizarea şi coordonarea de activităţi şi programe educative, cultural sportive, de informare şi exprimare privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene. Acţiunea răspunde politicii promovate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru diversificarea şi extinderea ofertei de educaţie prin unităţile şi instituţiile de învăţământ şi consolidarea rolului acestora ca centre de resurse educaţionale la nivelul comunităţii.”
[nggallery id=717]

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| Mutarea blocului A2 din Alba Iulia, cu tot cu locatari, făcută celebră pe o pagină cu fotografii istorice de pe Glob, urmărită de sute de mii de oameni
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Turistă româncă, ucisă de un rechin în Egipt: Al doilea caz în mai puțin de 24 de ore
-
Actualitateacum 5 ore
Tichete de vacanță 2022: Ce poți plăti cu acestea, în afară de sejururi
-
Actualitateacum 23 de ore
Viciile vor costa mai mult: Țigările și alcoolul se vor scumpi drastic
-
Sportacum 20 de ore
Metalurgistul Cugir își pierde golgheterul: Atacantul Marius Lupu a semnat cu Corvinul Hunedoara
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO| Medicul Valentin Bucea, eroul animalelor fără stăpân: Dragostea pentru animale și pentru meseria bine făcută, „instrumentele” folosite pentru salvarea micilor suflete
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Polițiștii și jandarmii din Alba, prezenți la Ziua Rozelor: Au discutat cu peste 300 de persoane despre importanța unei educații preventive
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO UPDATE| INCENDIU la o anexă gospodărească din Tiur: Un autoturism și o șură au fost mistuite de flăcări
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Casa Parohială a Bisericii Reformate din Roșia Montană va fi restaurată și pusă în valoare: Licitația de peste 7.5 milioane de lei, lansată în SEAP
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Inconștienți pe șoselele din Alba: Șoferi beți, fără permis sau cu numere expirate, prinși de polițiști
-
Actualitateacum 23 de ore
Rovinietă 2022: Cum puteți afla online dacă mai este valabilă sau a expirat
-
Actualitateacum 19 ore
Tichetele de activități casnice: Ce reprezintă și când se eliberează cel mai nou beneficiu acordat salariaților