Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Delegația Colegiului Militar din Alba Iulia s-a întors din Istanbul cu noi cunoștințe

Publicat

în

 • Comunicat de presă

De curând, delegația Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a întors de la Istanbul, unde a participat la cea de a patra reuniune de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius „Mens Sana in Corpore Sano-Let`s Find the Ballance”. În acest proiect de cooperare europeană, colegiul militar albaiuian este partener cu alte șase  instituții de învățământ din: Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia, Bulgaria. La această reuniune de proiect, au participat trei cadre didactice : prof. Fărcaș Paraschiva, prof. Secăreanu Iancu Sorin, prof. Vancea Felicia Adriana și cinci elevi: el. plt. adj. Dima Mihaela Alexandra, el. sg. maj. Bogdan Ioana Daniela, el.sg. Ghenciu Thudoraș Alexandru, el.sg. Oros Horea Ciprian și el.sg. Onofrei Ștefan Felix.

Reuniunea de proiect s-a derulat în perioada 22-26 octombrie în Istanbul la un liceu vocațional sanitar și a fost dedicată sănătății sub toate aspectele ei. Activitățile au fost centrate pe  studiul impactului pe care stresul, problemele emoționale, alimentația și activitatea fizică îl au asupra sănătății. În cadrul work-shopurilor organizate de instituția gazdă, elevii au avut ocazia să învețe tehnici de acordare a primului ajutor, metode de gestionare a situațiilor stresante cu care se confruntă în activitatea zilnică și, nu în ultimul rând, au comparat sistemul de învățământ autohton cu cel din Turcia.

Pe parcursul reuniunii, elevii și cadrele didactice au participat la programul de studiu al instituției gazdă, la mese rotunde, vizite de documentare, ateliere practice. Vizita de documentare în centru vechi al orașului Buyukcekmece  a fost un bun prilej pentru participanți de a compara stilul de viață tradițional cu cel contemporan. De asemenea, vizitarea unor importante obiective istorice din Istanbul a oferit participanților ocazia de a studia stilul de viață, bucătăria și familia turcească. Elevii s-au bucurat de oportunitatea  cunoașterii îndeaproape  a unei civilizații diferite.  În schimb, putem spune că ospitalitatea este o trăsătură comună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reuniunea din Turcia a contribuit la întărirea colaborării dintre instituțiile partenere  printr-un fructuos schimb de bune practici,  precum și la legarea unor frumoase prietenii între elevii participanți.

Următoarea reuniune de proiect va avea loc la Alba Iulia în perioada 13-17.12.2014 și va avea ca temă ,,Rolul activităților psihice în dezvoltarea armonioasă a tinerilor”.

  Activitățile acestui parteneriat sunt finanțate în totalitate de către Comisia Europeană prin Programul de Învățare pe tot parcursul vieții.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

[nggallery id=2511]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 01.08.- 05.08.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  17

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 189

                  Din care – femei : 75

Număr deficienţe constatate:    35

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    17

Număr deficienţe constatate:  28

Număr de măsuri dispuse  :     28

Angajatori sancționați:            16

          Nr. sancţiuni aplicate: –    28 din care

                                               – 27 avertismente;

                                                   –  1 amenda in cuantum de 4.000 lei.

            Nr.evenimente în curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

în

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

La data de 7 august 2022, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 40 de ani, din localitatea Galtiu, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu fiica sa, ar fi fost agresate de către soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

în

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

La data de 7 august 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare