Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO. Cultura de cătină, o rețetă a succesului în agricultură. Primii cultivatori din Alba: Muncă mai puțină și profit bun

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cultura de cătină este una dintre rețetele succesului în agricultură, primii cultivatori din Alba, care au pornit o mică afacere de familie în 2005, susțin că este mai puțin de lucru decât în cazul culturilor tradiționale, iar profitul este bun în fiecare an.

Familia Lupu, din județul Alba, a plantat cătină pe două hectare, foarte căutată în industria farmaceutică, după ce a văzut un reportaj la televizor despre această cultură, mai puțin cunoscută odinioară.

”Am cumpărat terenul, am făcut comandă la Institutul de Cercetare de la Mărăcineni pentru puieți, după care am așteptat un an și jumătate, i-am luat, iar pe urmă am făcut plantația după un sistem pe care l-am primit de la Institutul de Cercetare. Cătina este o familie care constă în de la cinci până la opt femele și un mascul. Doar așa se face polenizarea. Prima recoltă am avut-o cam la cinci ani, dar nu pe toată suprafața. Din al șaselea an am avut recolta plină”,  a declarat, sâmbătă, Ana Eugenia Lupu, prezentă cu un stand la Târgul Apulum Agraria de la Alba Iulia, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii din Alba.

Familia Lupu a început această afacere de la zero, cumpărând inclusiv terenul, în localitatea Lopadea Veche din Alba.   

”A fost o investiție inițială de 5.000 de euro, iar apoi, până la rod, am mai investit circa 3.000 de lei, pentru că în fiecare an am cosit și am curățat pomii. Foarte mult am lucrat cu familia, deoarece forța de muncă, în acest domeniu, e greu de găsit”, a mai spus Eugenia Lupu.

Potrivit acesteia, recolta diferă de la an la an, mai ales că produsul nu este cules mecanizat și în multe cazuri sunt nevoiți să taie crenguțe din pomișori, pentru a scuti efortul de a culege ”bob cu bob”.

”Anul acesta fost cel mai bun an, dar în jur de două tone n-am mai putut culege din cauza soarelui puternic care a stafidit-o. Din cauza temperaturilor, pe o parte era bună, iar pe alta era stafidită”, a mai spus Eugenia Lupu.

Pe ambele hectare, în acest an se așteaptă la un profit de circa 30.000 de lei, însă susține că dacă ar fi avut producție completă ar fi putut avea un profit de 60.000 de lei. Prețul unui kilogram de cătină este 5 lei.

Atât ea, cât și soțul ei, Gheorghe Lupu, apreciază că plantația de cătină este o alternativă bună la culturile tradiționale, pentru că nu este mult de lucru în timpul anului, ci doar la recoltat.

Ei susțin că sunt primii cultivatori de cătină din județul Alba și s-au gândit să-și extindă afacerea, dar nu găsesc pământ de vânzare în zonă.  

Majoritatea cătinii pe care o produc, o vând în județul Bihor, la o firmă procesatoare, dar și în Bistrița-Năsăud.

Gheorghe Lupu a adăugat că există utilaje în străinătate, care aspiră cătina, cultivând-o mecanizat, însă nu are suficiente fonduri pentru așa ceva. De asemenea, el precizează că profitul din această cultură ar fi complet dacă ar și procesa-o, astfel încât să reușească să închidă el ”acest cerc”.

Potrivit acestora, dintre toate fructele, cătina conține cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât măceșul și aproape de zece ori mai mult decât citricele. De la cătină nu se folosesc doar fructele, ci și mugurii și scoarța. Cătina este un antioxidant extrem de puternic, iar medicii o recomandă în tratarea multor afecțiuni, cum ar fi cele hepatice, pentru imunitate, anemii, rahitism, boli de ochi, arsuri. De asemenea, cătina este foarte căutată în industria farmaceutică.

Peste 100 de producători locali din toate zonele județului Alba și-au prezentat, în 22-24 septembrie, la Târgul Apulum Agraria de la Alba Iulia, oferta de produse și servicii. În cadrul târgului au fost organizate expoziţii cu vânzare de produse alimentare, standuri cu legume, fructe, material săditor şi produse fitosanitare, expoziţii de animale și pasări, expoziţii de unelte, utilaje şi echipamente agricole.

În cadrul sectorului de animale au fost expuse cele mai frumoase rase de bovine, ovine şi animale mici, de către reprezentanții Asociațiilor Județene ale crescătorilor de bovine, ovine, păsări și animale mici.

Programul a fost completat de demonstraţii culinare și hipice, concursuri şi alte momente atractive atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

[nggallery id=4602]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea