Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Creațiile unui artist din Alba Iulia, apreciate în marile centre culturale ale Europei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cosmin Cociș din Alba Iulia este unul dintre acei români talentați care au reușit să își exploreze și exprime potențialul artisitic, găsind totodată recunoașterea și aprecierea meritată, în occident.

Cosmin Cocis3

Ultimul său proiect – “Trupuri de lumină” se bucură deja de un mare succes, creațiile sale fiind deja expuse în doar câteva luni în mai multe spații de expoziție sau neconvenționale din Franța și Belgia. În martie a fost expusă pentru prima data la Paris, la Espace Ségur. Urmează ca în data de 15 mai, să ajungă din nou la Paris, iar în iunie sunt foarte mari șanse să ajungă și în România.

Cosmin Cocis23“Trupuri de lumină este numele unui proiect de căutare a reprezentațiilor subtile ale trupului uman în sculptură. Am conceput personajele amtropomorfice sub forma unor surse nomade de lumină, într-o mare de întuneric. Prin urmare am creat o mulțime de instalații efemere asfel încât să poată fi modificată atmosfera spațiilor în care sunt montate / expuse dar în același timp și starea de spirit a oamenilor care intereacționează cu acel spațiu.

Am încercat să surprind prin lucrările mele fragilitatea corpului uman folosind ca material – spuma poliuretanică, care, dacă este lăsată neprotejată la lumina zilei, se dezintegrează și se transformă în praf.

În viziunea mea, exprimată prin aceste creații, trupul nu reprezintă decât un obstacol tempoarar în calea fuziunii cu lumina, corpul separă particularul de universal.

Imperfecțiunea acestor corpuri tenebroase este sublimată de lumina din interior, așa cum întodeauna există lumină în întuneric.

În munca mea, încerc să colaborez cu materialele cu care lucrez pentru a putea să dezvălui cât mai mult din potențialul lor artistic, pentru a reuși să creez condițiile optime materiei să se poată exprima într-o cât mai mare varietate plastică”, descrie Cosmin conceptul ceației sale

 Cosmin Cocis14

 

Biografie:

Născut în 1976 la Ocna Mureş, Cosmin Cociş a absolvit în 1999 Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca. După absolvire, devine profesor la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia şi se implică intens in viaţa artistică transilvană, funcţionand pentru o vreme în conducerea Uniunii artiştilor plastici (UAP) şi ca lider al mişcării artistice de tineret Atelier 35.

In 2005, lansează Delta Art, un proiect personal de organizare şi promovare a simpozioanelor de artă private. De asemenea, organizează şi produce mai multe proiecte artistice experimentale în spaţii neconvenţionale (barul La Pas, Alba Iulia, 2006-2007). Pe lângă activitatea curatorială, participă la numeroase expoziţii, simpozioane şi rezidenţe artistice din intreaga lume.

Pentru o vreme, se specializează in sculptura animatronică, lucrând pentru TAA Industries, la Oradea, iar din 2008 se stabileşte în Franţa unde lucrează ca liber profesionist, dedicându-şi tot timpul creaţiei şi căutării unor noi forme de expresie plastică. Opera lui e experimentală si polimorfă, iar imaginarul fantastic parcurge traseul dinspre bidimensional înspre tridimensional, tinzând să-şi transcendă materialitatea şi să-şi găsească loc in conştiinţa universală.

Bogdan Presecan

[nggallery id=454]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea