Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Contractul de 9,2 milioane de lei pentru construcţia Muzeului Copiilor la Alba Iulia, obţinut de o asociere de 6 firme: Cum va arăta locul care combină copilăria și tehnologia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Contractul privind construirea unui muzeu al copilului la Alba Iulia a fost obținut de către o asociere de şase firme. Valoarea totală a investiţiei este de 9,21 de milioane de lei.

Muzeul va fi unul inedit în Transilvania şi chiar în România, cu dotări pentru joacă, dar şi pentru învăţare. Clădirea va fi construită în cartierul Tolstoi din Alba Iulia, pe strada Marcus Aurelius. Contractul a fost obţinut de societăţile Adal Solutions SRL, Transilvania Prest Solutions SRL, Arhitect Mahda, Delta Design Experience SRL, Proinstal SRL şi Compact Construct SRL.

Potrivit studiului de fezabilitate, „Complexul multifuncţional” este un loc de joacă interactiv, adresat în principal copiilor, fiind în acelaşi timp un loc în care şi adulţii pot interacţiona cu exponatele şi pot participa la activităţile oferite în acest centru. Complexul va avea impact atât la nivel de prezentare a inovaţiei, cât şi la nivelul câmpului educaţional.

Prin proiect se propune executarea unei construcţii cu regim de înălţime D+P+E, amplasată în limita de proprietate a beneficiarului cu suprafaţa construită de 1.191 mp şi suprafaţa desfăşurată de 2.418,87 mp.

Construcţia va avea următoarele funcţiuni:

– Demisol – grupuri sanitare, ateliere, spaţii de depozitare, oficiu;

– Parter – foaier, sală de spectacole, spaţiu expoziţional, depozit, modul comercial (cafenea/ magazin), ateliere creative, terasă exterioară;

– Etaj – ateliere, mediateca, zonă expoziţională temporară

Primul contact cu clădirea va fi asigurat de o grădină verticală poziţionată în zona accesului, a cărei geometrie conduce vizitatorul spre foierul dezvoltat pe două nivele (parter şi etaj 1). De aici se va realiza distribuţia vizitatorilor înspre zone diferite, delimitate prin mobilier şi partiţii uşoare mobile. Astfel, parterul adăposteşte zona de expoziţii temporare şi permanente, zona de ateliere creative, zona de cafenea şi spaţiu comercial tematic, zona sălii auditoriu, în care se pot desfăşura activităţi cu un public numeros şi accesul spre celelalte nivele.

Dacă spaţiile de la nivelul parterului descriu un parcurs dinamic, astfel încât atenţia şi curiozitatea să fie stimulate în permanenţă, la etajul 1, se propune gruparea unui număr redus de funcţiuni (expoziţie temporară, ateliere creative şi centru de documentare/mediatecă), pentru a crea un cadru mai intim, propice relaxării şi contemplării.

La asigurarea acestor condiţii participă o serie de factori ca înălţimea la care se dezvoltă etajul, care deschide privirea spre un orizont extins, curtea de lumină din zona accesului vertical, care, cu ajutorul luminii zenitale, crează un punct de reper uşor de identificat şi acoperişul înierbat, populat cu vegetaţie autohtonă de talie mică şi mare, unde se încurajează apropierea de natură şi toate beneficiile acesteia.

Fiindcă parterul şi etajul 1 sunt dedicate funcţiunilor cu publicul, la demisol se vor dezvolta spaţiile tehnice, necesare bunei funcţionări a clădirii, şi anume atelier şi spaţiu tehnic, spaţiu de depozitare şi toaletele publice şi ale personalului. Accesul principal se va face pe strada Septimius Severus, pe latura de Vest a centrului, iar cel secundar pe latura Nordică a centrului multifunctional propus. Se va amenaja o suprafaţă dalată cu dale de beton prefabricate, pentru trafic uşor (pietonal), în suprafaţă de de 227,77 mp, incluzând şi terasa amenajată pentru cafeneaua/magazin prevăzută la parterul clădirii.

Nu se vor amenaja parcări suplimentare faţă de cele existente în zonă (stadion şi baza agrement). În incinta, local, se vor amenaja zone plantate cu flori ornament (trandafiri şi alte flori de sezon) în conlucrare cu arbuşti de coroană şi talie mică şi medie. Intercalat acestora, va rămâne zona verde (gazon). Suprafaţa acestor amenajări, va fi de aproximativ 700 mp.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea