Ziarul Unirea

FOTO: Conferință Internațională la ADR Centru Alba Iulia, pentru creșterea absorbției fondurilor europene. 80 de experți în dezvoltare regională, prezenți la dezbateri

Conferința internațională ”Modele europene de valorificare a fondurilor structurale pentru implementarea Strategiilor de Specializare Inteligentă”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru la Alba Iulia, în perioada 24-25 octombrie 2017, a reunit circa 80 de experți în dezvoltare regională din România și alte șapte state europene, alături de reprezentanții Platformei de la Sevilla.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de cooperare interregională ”Beyond EDP”, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Interreg Europe, cu scopul de a analiza modul în care Strategiile Regionale de Specializare Inteligentă pot duce la creșterea gradului de absorbție a fondurilor nerambursabile în regiunile partenere.

ELIT

Scopul urmărit al dezbaterilor a fost cel de a îmbunătăți Strategiile de Specializare Inteligentă în regiunile partenere, prin creșterea gradului de implicare a actorilor regionali în procesele de descoperire antreprenorială. La cele două zile de dezbateri, dar și la vizitele în teren au participat reprezentații celor zece organizații partenere din cadrul proiectului ”Beyond EDP” și experți ai Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Menționăm, de asemenea, participarea reprezentanților celorlalte Agenții pentru Dezvoltare Regională din țară, a membrilor Consorțiului Regional pentru Inovare Centru și a reprezentanților focus-grupurilor formate pe domeniile regionale de specializare inteligentă în regiunea noastră. 

Pe parcursul celor 2 zile de desfășurare a conferinței, experții străini au fost implicați în schimburi de experiență, alături de reprezentanții ADR Centru, organizație care a elaborat și actualizează constant Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, dar și de reprezentanții partenerilor instituționali ai ADR Centru, atât din mediul public și cât și din mediul privat. Partenerul leader al proiectului ”Beyond EDP” este Agenția Regională pentru Dezvoltare și Inovare din Regiunea Centre-Val de Loire, Franța.

Programul dens al primei zile a cuprins două sesiuni de prezentări, prima dintre ele fiind axată pe Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru  (RIS3) și pe Procesul de Descoperire Antreprenorială, derulat în regiunea noastră în perioada 2016-2017, iar cea de-a doua sesiune de prezentări a vizat sursele de finanțare a priorităților din cadrul RIS3 și bunele practici din Regiunea Centru, aparținând Primăriei municipiului Alba Iulia și Asociației Lifetech City din Târgu Mureș. Sesiunile de prezentare au fost urmate de sesiuni de dezbateri în cadrul cărora vorbitorii au abordat complexa tematică a implementării și operaționalizării strategiilor de specializare inteligentă, răspunzând la întrebări referitoare la necesitatea și modul de  implicare mai intensă a actorilor regionali în procesul de implementare a RIS3, barierele și provocările cu care ne confruntăm în etapa de implementare, armonizarea priorităților strategiei de specializare cu prioritățile programelor operaționale și despre posibilitatea utilizării surselor multiple de finanțare a proiectelor aferente RIS3. Discuțiile din cadrul acestei întâlniri, experiențele împărtășite și soluțiile propuse de către experții străini și români au  scopul, pe de o parte, de a facilita implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, iar pe de altă parte, de a oferi  partenerilor regionali informații relevante, aduse la zi, cu privire la problematica strategiilor de specializare inteligentă.

Cea de-a doua zi a Conferinței internaționale, 25 octombrie, a inclus o sesiune dedicată viitorului Strategiilor de Specializare Inteligentă, susținută de către reprezentanții Centrului Comun de Cercetări al Comisiei Europene, urmată de o prezentare privind mecanismele de monitorizare a RIS3, de lucrările Grupului Tematic 3 din cadrul proiectului ”Beyond EDP” și de vizita de studiu în Regiunea Centru la care au participat partenerii din străinătate ai acestui proiect european. Menționăm că, prin acest proiect – de  ”Îmbunătățire a eficacității RIS3 prin managementul procesului de descoperire antreprenorială (EDP)” – se caută o mai bună adaptare a politicilor publice de cercetare – dezvoltare – inovare la nevoile economiilor locale. România este reprezentată de ADR Centru, instrumentul de politică vizat prin participarea la proiect fiind Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, indicatorul specific acestui instrument fiind numărul de centre de transfer tehnologic sprijinite. Bugetul alocat Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea implementării proiectului are valoarea de 129,085.00 euro din care 85% reprezintă cofinanțare FEDR, 13% este cofinanțarea națională iar 2% cofinanțarea proprie ADR Centru. Bugetul total al proiectului Beyond EDP este 1,897,810.00 euro, împărțit pentru 10 organizații din opt țări.

  ”Strategiile de Specializare Inteligentă definesc viitorul economic al Uniunii Europene, iar implicarea noastră în activitățile proiectului Beyond EDP, inclusiv prin organizarea acestei conferințe internaționale, duce la creșterea șanselor ca Strategia de Specializare a Regiunii Centru să fie acel document de programare pe baza căruia să putem atrage fonduri europene pentru cât mai multe Centre de Transfer Tehnologic. Acestea sunt tendințele și direcțiile Uniunii Europene, iar noi trebuie să găsim, între cele 9 domenii de excelență din cadrul Strategiei de Specializare a Regiunii Centru, cele mai potrivite motoare de dezvoltare a economiei regionale. Realizarea unor Centre de Transfer Tehnologic sau Parcuri Științifice și Tehnologice, finanțabile prin intermediul Axei Prioritare 1 ”Promovarea Transferului Tehnologic” din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, unde cercetarea să ofere oportunități de dezvoltare producției și unde să fie generate locuri de muncă bine plătite ne vor dovedi dacă am înțeles și respectat ceea ce am discutat timp de două zile cu partenerii noștri din Franța, Spania, Polonia, Olanda, Suedia, Germania, Italia și Belgia”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conferința internațională desfășurată la Alba Iulia a inclus sesiuni de prezentări, dezbateri de tip panel, ateliere de lucru și vizite de studiu, la care au participat reprezentanții a mai mult de 50 de organizații, din România și din străinătate. Astfel, a fost din nou adusă în atenția publicului internațional de specialitate Strategia de Specializare a Regiunii Centru, elaborată pentru identificarea atuurilor Regiunii Centru și valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel național și european.

Specializarea inteligentă este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeană, pentru a răspunde nevoii de fundamentare a investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, adoptată la nivel regional în martie 2015, a fost realizată printr-un puternic parteneriat realizat între reprezentanții universităților, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autorităților locale și ai ONG-urilor. Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel național.

Pentru a atrage investiţii private este important să fie creată o ”marcă a expertizei” unei regiuni, într-un sector de cunoaştere specific şi să se ofere sprijin concret şi integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializări. Acest concept este extrem de important în contextul în care un procent important al finanțărilor europene în actuala perioadă și, cel mai probabil, în viitoarea perioadă de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivității locale și regionale.

Experții străini au evaluat perspectivele de implementare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, sursele de finanțare a proiectelor care se înscriu în această strategie, dar și mecanismele de monitorizare a gradului de atingere a obiectivelor asumate prin strategie. Aceștia au transmis participanților români experiența dobândită în acest domeniu și s-au implicat în dezbaterile cu privire la viitorul Strategiilor de Specializare Inteligentă ce vor fi inițiate de reprezentanții Platformei de la Sevilla, din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro