Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Conferință Internațională la ADR Centru Alba Iulia, pentru creșterea absorbției fondurilor europene. 80 de experți în dezvoltare regională, prezenți la dezbateri

Publicat

în

Conferința internațională ”Modele europene de valorificare a fondurilor structurale pentru implementarea Strategiilor de Specializare Inteligentă”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru la Alba Iulia, în perioada 24-25 octombrie 2017, a reunit circa 80 de experți în dezvoltare regională din România și alte șapte state europene, alături de reprezentanții Platformei de la Sevilla.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de cooperare interregională ”Beyond EDP”, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Interreg Europe, cu scopul de a analiza modul în care Strategiile Regionale de Specializare Inteligentă pot duce la creșterea gradului de absorbție a fondurilor nerambursabile în regiunile partenere.

Scopul urmărit al dezbaterilor a fost cel de a îmbunătăți Strategiile de Specializare Inteligentă în regiunile partenere, prin creșterea gradului de implicare a actorilor regionali în procesele de descoperire antreprenorială. La cele două zile de dezbateri, dar și la vizitele în teren au participat reprezentații celor zece organizații partenere din cadrul proiectului ”Beyond EDP” și experți ai Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Menționăm, de asemenea, participarea reprezentanților celorlalte Agenții pentru Dezvoltare Regională din țară, a membrilor Consorțiului Regional pentru Inovare Centru și a reprezentanților focus-grupurilor formate pe domeniile regionale de specializare inteligentă în regiunea noastră. 

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe parcursul celor 2 zile de desfășurare a conferinței, experții străini au fost implicați în schimburi de experiență, alături de reprezentanții ADR Centru, organizație care a elaborat și actualizează constant Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, dar și de reprezentanții partenerilor instituționali ai ADR Centru, atât din mediul public și cât și din mediul privat. Partenerul leader al proiectului ”Beyond EDP” este Agenția Regională pentru Dezvoltare și Inovare din Regiunea Centre-Val de Loire, Franța.

Programul dens al primei zile a cuprins două sesiuni de prezentări, prima dintre ele fiind axată pe Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru  (RIS3) și pe Procesul de Descoperire Antreprenorială, derulat în regiunea noastră în perioada 2016-2017, iar cea de-a doua sesiune de prezentări a vizat sursele de finanțare a priorităților din cadrul RIS3 și bunele practici din Regiunea Centru, aparținând Primăriei municipiului Alba Iulia și Asociației Lifetech City din Târgu Mureș. Sesiunile de prezentare au fost urmate de sesiuni de dezbateri în cadrul cărora vorbitorii au abordat complexa tematică a implementării și operaționalizării strategiilor de specializare inteligentă, răspunzând la întrebări referitoare la necesitatea și modul de  implicare mai intensă a actorilor regionali în procesul de implementare a RIS3, barierele și provocările cu care ne confruntăm în etapa de implementare, armonizarea priorităților strategiei de specializare cu prioritățile programelor operaționale și despre posibilitatea utilizării surselor multiple de finanțare a proiectelor aferente RIS3. Discuțiile din cadrul acestei întâlniri, experiențele împărtășite și soluțiile propuse de către experții străini și români au  scopul, pe de o parte, de a facilita implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, iar pe de altă parte, de a oferi  partenerilor regionali informații relevante, aduse la zi, cu privire la problematica strategiilor de specializare inteligentă.

Cea de-a doua zi a Conferinței internaționale, 25 octombrie, a inclus o sesiune dedicată viitorului Strategiilor de Specializare Inteligentă, susținută de către reprezentanții Centrului Comun de Cercetări al Comisiei Europene, urmată de o prezentare privind mecanismele de monitorizare a RIS3, de lucrările Grupului Tematic 3 din cadrul proiectului ”Beyond EDP” și de vizita de studiu în Regiunea Centru la care au participat partenerii din străinătate ai acestui proiect european. Menționăm că, prin acest proiect – de  ”Îmbunătățire a eficacității RIS3 prin managementul procesului de descoperire antreprenorială (EDP)” – se caută o mai bună adaptare a politicilor publice de cercetare – dezvoltare – inovare la nevoile economiilor locale. România este reprezentată de ADR Centru, instrumentul de politică vizat prin participarea la proiect fiind Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, indicatorul specific acestui instrument fiind numărul de centre de transfer tehnologic sprijinite. Bugetul alocat Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea implementării proiectului are valoarea de 129,085.00 euro din care 85% reprezintă cofinanțare FEDR, 13% este cofinanțarea națională iar 2% cofinanțarea proprie ADR Centru. Bugetul total al proiectului Beyond EDP este 1,897,810.00 euro, împărțit pentru 10 organizații din opt țări.

  ”Strategiile de Specializare Inteligentă definesc viitorul economic al Uniunii Europene, iar implicarea noastră în activitățile proiectului Beyond EDP, inclusiv prin organizarea acestei conferințe internaționale, duce la creșterea șanselor ca Strategia de Specializare a Regiunii Centru să fie acel document de programare pe baza căruia să putem atrage fonduri europene pentru cât mai multe Centre de Transfer Tehnologic. Acestea sunt tendințele și direcțiile Uniunii Europene, iar noi trebuie să găsim, între cele 9 domenii de excelență din cadrul Strategiei de Specializare a Regiunii Centru, cele mai potrivite motoare de dezvoltare a economiei regionale. Realizarea unor Centre de Transfer Tehnologic sau Parcuri Științifice și Tehnologice, finanțabile prin intermediul Axei Prioritare 1 ”Promovarea Transferului Tehnologic” din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, unde cercetarea să ofere oportunități de dezvoltare producției și unde să fie generate locuri de muncă bine plătite ne vor dovedi dacă am înțeles și respectat ceea ce am discutat timp de două zile cu partenerii noștri din Franța, Spania, Polonia, Olanda, Suedia, Germania, Italia și Belgia”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conferința internațională desfășurată la Alba Iulia a inclus sesiuni de prezentări, dezbateri de tip panel, ateliere de lucru și vizite de studiu, la care au participat reprezentanții a mai mult de 50 de organizații, din România și din străinătate. Astfel, a fost din nou adusă în atenția publicului internațional de specialitate Strategia de Specializare a Regiunii Centru, elaborată pentru identificarea atuurilor Regiunii Centru și valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel național și european.

Specializarea inteligentă este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeană, pentru a răspunde nevoii de fundamentare a investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, adoptată la nivel regional în martie 2015, a fost realizată printr-un puternic parteneriat realizat între reprezentanții universităților, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autorităților locale și ai ONG-urilor. Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel național.

Pentru a atrage investiţii private este important să fie creată o ”marcă a expertizei” unei regiuni, într-un sector de cunoaştere specific şi să se ofere sprijin concret şi integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializări. Acest concept este extrem de important în contextul în care un procent important al finanțărilor europene în actuala perioadă și, cel mai probabil, în viitoarea perioadă de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivității locale și regionale.

Experții străini au evaluat perspectivele de implementare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, sursele de finanțare a proiectelor care se înscriu în această strategie, dar și mecanismele de monitorizare a gradului de atingere a obiectivelor asumate prin strategie. Aceștia au transmis participanților români experiența dobândită în acest domeniu și s-au implicat în dezbaterile cu privire la viitorul Strategiilor de Specializare Inteligentă ce vor fi inițiate de reprezentanții Platformei de la Sevilla, din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

[nggallery id=4751]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Publicat

în

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 RON, din care 503.137.000 RON pentru apă-canal și 670.850.000 RON pentru infrastructura rutieră.

Din această sumă, CJ Alba va primi 137 milioane, pentru proiectele:

1. Reabilitare DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – 31,1 mil. RON;
2. Modernizare și consolidare DJ 107 V Sânmiclăuș – Alecuș – 24,9 mil. RON;
3. Modernizare DJ 107 K Întregalde – Bârlești (Mogoș) – 24,9 mil. RON;
4. Modernizare DJ 106 K Vingard – Ohaba – 28,8 mil. lei;
5. Modernizare DJ 142 N Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – 3,8 mil. RON;
6. Modernizare DJ 704 A, DN 7 – Pianu de Jos – 15,3 mil. RON;
7. Pod peste DJ 107 la Colibi – 4,3 mil. RON;
8. Modernizare DJ 107 H Coșlariu Nou – DN 1 – 3,8 mil. RON.

Elit - Gustul Desăvârșit

Municipiului Alba Iulia îi revin 43 milioane RON:

1. Extindere rețea apă și canalizare zona Orizont – 6,947 mil. RON;
2. Extindere canalizare pluvială Micești – 3,837 mil. RON;
3. Extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță – 13,9 mil. RON;
4. Modernizare străzi zona Arex – 18,2 mil. RON.

Toate UAT-urile din județ vor primi finanțare prin intermediul acestui program.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: UE are nevoie de o abordare care să păstreze și chiar să crească locurile de muncă

Publicat

în

Săptămâna aceasta, în Parlamentul European, sperăm să ajungem la un compromis în privința a trei componente esențiale ale FIT for 55, proiectul european prin care Uniunea își propune să reducă, până în anul 2030, emisiile de dioxid de carbon cu 55%, comparativ cu anul 1990. E vorba despre Emissions Trading System, Carbon Border Adjustment Mechanism și Social Climate Fund, pentru care grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, speră să fie agreată o variantă prin care să păstrăm viabile țintele propuse prin programul FIT for 55 și, în același timp, să protejăm locurile de muncă la nivelul Uniunii.

Chiar dacă situația actuală a scos încălzirea globală din prim-planul agendei publice, asta nu înseamnă că problema nu este la fel de reală ori că angajamentele pe care le-am luat față de viitor pot sau trebuie să fie ignorate. În același timp, însă, Uniunea Europeană se află la un moment de răscruce, în care trebuie să privim spre viitor din toate unghiurile posibile, să anticipăm și să găsim soluții pentru toate problemele cu care ne vom confrunta.

Iar una dintre aceste probleme și provocări în același timp este reîntoarcerea producției în interiorul UE. Ne-am lovit cu toții de problema asta în timpul pandemiei de Covid, când ne-am fi dorit ca toate capacitățile de producție pentru vaccin, necesare cetățenilor Uniunii, să fie aici, în spațiul statelor membre. Ne lovim și acum de această problemă, a lanțurilor de distribuție globale, care pot fi perturbate de situații ce cu greu ar fi putut fi anticipate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că economia statelor membre este pe cât de puțin dependentă posibil de lanțul de distribuție extra european.

Viitorul UE este unul în care piața comună interacționează liber, în baza unor reguli clare, cu toate piețele globale, însă cu o autonomie cât mai bine conturată. Iar pariul pe care trebuie să-l câștigăm pentru viitor este acela al întoarcerii facilităților de producție în interiorul Uniunii. Fie că vorbim de industrie, de hi-tech sau chiar de energie, pentru care trebuie să investim în soluții alternative combustibililor fosili, Uniunea Europeană are nevoie de un plan de investiții și recalibrare a întregii industrii și economii, astfel încât dependența de importuri să fie cât mai mică posibil.

Acest lucru poate fi o imensă oportunitate pentru România, cu condiția să fim pregătiți din timp. Mă refer aici atât la Guvern, care trebuie să vină cu măsuri care să atragă investitorii și companiile, dar mai ales la UAT-uri, care pot găsi formule punctuale prin care să convingă potențialii investitori. Această recalibrare a economiei europene, a unităților de producție, va avea loc fără dar și poate. Dacă știm să profităm de ea, România poate deveni una dintre cele mai viabile opțiuni pentru dezvoltarea acelor industrii pentru care, în prezent, Uniunea se bazează în principal pe importuri.

Mircea Hava, europarlamentar PNL, Membru PPE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor

Publicat

în

Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor

În contextul crizei alimentare preconizate, capacitatea României de a hrăni Europa reprezintă un real element de securitate şi stabilitate, iar Partidul Social Democrat a înţeles pe deplin valoarea fermierilor români, dovada de necontestat fiind reprezentată de investiţiile din agricultură şi subvenţiile alocate ori de câte ori PSD a fost la guvernare.

Și de această dată, în doar 6 luni de guvernare, Partidul Social Democrat a accelerat implementarea soluţiilor concrete destinate desfăşurării activităţii fermierilor. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a aprobat alocarea a 700 de milioane de lei proiectelor de investiţii pentru irigații, un element strategic care stă la baza unei agriculturi performante şi eficiente din punct de vedere al productivităţii.

Deşi foştii miniştri nu au acordat importanţa necesară extinderii şi modernizării sistemului naţional de irigaţii, în contextul secetei tot mai acute care se anunţă, actuala conducere a ministerului Agriculturii a anunţat că toţi fermierii care se află în zonele viabile de irigat vor avea acces la apă mai devreme faţă de alţi ani, asigurându-se astfel o producţie care să poată susţine cererea pieţei interne.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest moment, România poate iriga la nivel optim peste 1 milion de hectare de teren arabil, însă dacă s-ar fi putut beneficia şi de alocările din PNRR, atât de vitale pentru dezvoltarea ţării, toată suprafaţa agricolă a României ar fi putut fi irigată până la finalizarea noului cadru financiar multianual.

Chiar şi în aceste condiţii vitrege găsite la minister, ministrul Chesnoiu a găsit soluţii pentru a implementa măsuri de sprijin pentru asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigaţii şi suportarea a 50% din facturile la energie electrică pentru folosirea instalaţiilor de pompare de către fermieri. În acelaşi timp, continuă şi lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii, într-un ritm accelerat, până la atingerea suprafeţei totale de 2 milioane de hectare irigabile.

Trebuie să amintim faptul că actualul Guvern a majorat la 1,5 miliarde de euro bugetul alocat investiţiilor în infrastructura de irigaţii şi a inclus prin lege, la finanţare, sistemele de irigaţii de la nivelul fermelor. Practic, acolo unde nu este extinsă încă reţeaua naţională, fermierii pot accesa fonduri directe pentru soluţii moderne de irigat.

Toate aceste acţiuni şi măsuri adoptate de Partidul Social Democrat demonstrează faptul că cel mai mare partid al românilor rămâne încă o dată cel mai mare partener de dialog, cu o strategie solidă şi cu viziune pentru dezvoltarea fiecărui sector al societăţii.

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,

Deputat PSD, Tuhuț Radu Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare