Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Club de educație pentru sănătate, al Crucii Roșii Alba, la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Club de educație pentru sănătate, al Crucii Roșii Alba, la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Începând cu luna februarie 2022, la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud funcționează un club de educație pentru sănătate dedicat elevilor din școală, în cadrul unui proiect al Crucii Roșii Române.

Proiectul s-a derulat la nivel național, fiind inființate cluburi de educație pentru sănătate, în 31 de județe din România, printre care și în județul Alba, în unități de învățământ reprezentative pentru comunitate, supervizate de cadre didactice, cu implicarea voluntarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Filiala Alba a ales comunitatea Abrud și unitatea de învățământ ”Liceul Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, unde am întâlnit de-a lungul anilor o deosebită implicare în tot ceea ce înseamnă activitate extrașcolară cu elevi și despre elevi.

Din partea liceului, s-au evidențiat, pentru a coordona voluntar la nivel local activitatea, două cadre didactice, recunoscute pentru dăruirea de a lucra cu elevii – domnul prof. Mateiu Marius și doamna prof. Mardare Monica.

Clubul de Cruce Roșie a derulat până în prezent activități variate (minim 2 sesiuni de educatie pentru sanatate/ lună) pentru un total de 184 de elevi de gimnaziu și liceu, conform unei planificări realizate în prealabil si cu sprijinul voluntarilor selectați.

Amintim câteva dintre principalele sesiuni:
• Alimentația sănătoasă (a fost aplicat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor)
• Igiena mâinilor
• Igiena dentară
• Acțiuni esențiale privind prevenirea și controlul COVID-19 în școli
• Vaccinarea
• Alimentaţia elevilor în timpul şcolii
• Acordare de prim ajutor (Noţiuni de bază, practică, Resuscitarea cardio-pulmonară).

În cadrul activităților, s-au evidențiat prin pricepere și implicare 19 voluntari, cărora le mulțumim pentru tot devotamentul și sperăm să putem conta pe sprijinul lor și în viitor.

Intenția Crucii Roșii Române Filiala Alba este de a susține în continuare activitatea desfășurată în domeniul educației pentru sănătate, la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, astfel încât tot mai mulți elevi să poată beneficia de un stil de viață cât mai sănătos.

Proiectul este finanțat de USAID, prin intermediul apelului global al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie, în vederea îndeplinirii rolului auxiliar și a mandatului Societății Naționale de Cruce Roșie din România, de a contribui la reducerea bolilor și a pierderilor de vieți, protejând în același timp sănătatea, siguranța, bunăstarea și mijloacele de trai ale celor mai vulnerabile persoane; urmărește totodată sprijinirea eforturilor de limitare, încetinire sau suprimare a transmiterii virusului SARS CoV-2, tratarea cazurilor și sprijinirea comunităților afectate să mențină accesul la servicii esențiale de sănătate și sociale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Se înmulțesc atacurile urșilor, în Alba: De data aceasta animalul sălbatic a „vizitat” o comună din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se înmulțesc atacurile urșilor, în Alba: De data aceasta animalul sălbatic a „vizitat” o comună din Apuseni

În ultima vreme sunt tot mai dese atacurile sălbăticiunilor asupra animalelor domestice deținute de fermierii din județul Alba.

Potrivit unui localnic din comuna Vidra, ursul a dat iama în animalele sale, care erau la pășune în satul Poieni. Omul spune ca animalul sălbatic i-a ucis o vacă, în cursul nopții de luni spre marți.

CITEȘTE ȘI: MĂCEL într-o comună din Alba: Un urs omoară animalele oamenilor și le abandonează

Incidentul nu este unul singular, chiar ieri un urs lâsând în urma sa un dezastru de nedescris în comuna Meteș din județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu două săptămâni în urmă mai multe animale au ucise în apropiere de centrul comunei Pianu, iar recent, un alt urs a făcut prăpăd în zona comunei Bucium, tot din Munții Apuseni.

CITEȘTE ȘI: Încă un CARNAGIU provocat de urs, într-o comună din Alba: 4 oi și 2 capre, ucise „la 40 de metri de grădiniță”

Potrivit legislației, „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

Pe agenda de lucru a consilierilor județeni se află și atribuirea directă, prin măsuri de urgență, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului. Acestea vor fi supuse aprobării în ședința de vineri a Consiliului Județean Alba.

Primăria comunei Lunca Mureșului a solicitat Consiliului Județean Alba actualizarea programului de transport județean în vigoare prin introducerea unui traseu nou: Ocna Mureș – Lunca Mureșului și atribuirea acestuia, în regim de urgență, pentru a se putea asigura transportul zilnic dus/întors al elevilor din Lunca Mureșului școlarizați în unitățile de învățământ din orașul Ocna Mureș.

Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară în prezent cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2022, în baza programului de transport județean aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Județean Alba a încheiat contracte de delegare a gestiunii serviciului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2021, cu operatorii de transport rutier deținători de licențe valabile de traseu, în conformitate cu prevederile art. 66 alin. 1 din O.U.G. nr. 70/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru continuarea asigurării de către aceștia a transportului public județean de persoane până la finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiune a serviciului în baza legislației achizițiilor publice.

Tarife practicate:

Distanța(km)/ Valoare bilet (lei – TVA inclus)/ Valoare abonament lunar (lei – TVA inclus)
1 – 5/ 5,50/ 200,00
6 – 11/ 8,00. 300,00

Consiliul Județean Alba a solicitat operatorilor de transport rutier Arieșul SA, Excelent Trans SRL, Livio Dario SRL, Voltrans SA, Samflora Impex Prod SRL și Andra & Alina Transport SRL, ca în situația în care doresc să efectueze serviciul pe acest traseu, să comunice Consiliului Județean Alba, până la data de 28 septembrie 2022, acordul în acest sens, însoțit documentele în copie ale mijlocului de transport necesar efectuării serviciului și tarifele de călătorie propuse.

A depus documentația solicitată de Consiliul Județean Alba și a fost de acord să presteze serviciul de transport public județean prin curse regulate, prin atribuirea directă a contractului de delegare de gestiune a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate pe traseul cod 92: Ocna Mureș – Lunca Mureșului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2022, operatorul de transport rutier Andra & Alina Transport SRL.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Caravană medicală în cătunele unei comune din Apuseni: „Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Caravană medicală la cătunele unei comune din Apuseni: „Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe”

În cursul zilei de duminică, 2 octombrie, o echipa medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara în parteneriat cu TVR-1, în cadrul campaniei ,,Izolați în România”, au ajuns pe Valea Barnii, comuna Mogoș, pentru asigurarea asistenței medicale locuitorilor cătunelor pentru care accesul la servicii medicale este dificil.

,,Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe” – acestea sunt cuvintele cu care echipa medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara a fost întâmpinată de locuitorii cătunelor de pe Valea Barnii.

Au fost efectuate, la domiciliu, consultații și investigații medicale gratuite în specializările oftalmologie și O.R.L.

Elit - Gustul Desăvârșit

FOTO: Facebook – Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea