Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Ce a vizitat ministrul Agriculturii în Alba: Un puternic producător de pâine și procesator de carne și o fermă cu 10.000 de ovine

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat, joi, societatea comercială Transeuro din Ighiu, ce are o unitate de valorificare superioară a produselor agricole şi de carmangerie, iar apoi o fermă din comuna Galda de Jos cu circa 10.000 de ovine. Ministrul nu s-a lăsat intimidat de ploaie și a refuzat să i se țină umbrela deasupra capului, precizând că el este ”în plină activitate” și când plouă se simte bine.

Ministrul Agriculturii a venit la Alba pentru a participa la a 6-a ediție a programului ”Alege Oaia”, pentru a determina dezvoltarea consumului de carne de oaie, iar crescătorii de ovine să-și poată valorifica munca și să câștige după efortul pe care îl fac.

Prima vizită a făcut-o la Transeuro unde, în fața unităților de producție, stau așezate figurine cu vaci, oi și găini, ministrul glumind cu proprietarul societății spunându-i că ”lipsește oaia”.

”Am fost la o unitate aproape în totalitate integrată, spun aproape în totalitate pentru că nu are teren, o unitate care ați putut vedea cum procesează atât făina și scoate pâine și cum sacrifică animale, pentru că are și abator are și linia de pregătire de mezeluri și le scoate pe piață punându-le în vânzare la cele 20 de magazine proprii. Ați putut vedea cum intră animalul produs de român, ați putut vedea cum se procesează carnea în interior, cum se fac mezeluri făcute de român”, a spus ministrul, despre Transeuro.

”Am venit apoi aici că nu puteam să trec pe lângă această unitate unde există aproximativ 10.000 de ovine, care din țurcană, un efectiv excepțional, am văzut un nucleu de reproducere aici care demonstrează grija față de această specie, dar mai ales preocuparea în plan ameliorativ, oamenii știu ce să facă, se îngrijesc de această rasă, au câștigat experiență și nu numai pentru că se face cu mult efort, au și cheltuit pentru a ajunge aici. Mă bucur pentru că am putut vedea în această fermă efective excepționale din punct de vedere al calității și al calibrului corporal, există concret preocuparea pentru acest domeniu. E o fermă bine pusă la punct, îngrijită bine și cu speranța că cei care sunt aici vor câștiga, iar noi toți suntem pe drumul cel bun”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a fost însoțit, la ambele obiective, de liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, dar și de mai mulți directori de deconcentrate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus, presei, că fermierii vor beneficia din 2018, pe lângă subvenții, de dobânzi mai mici la credite pentru investiții, care să le dea posibilitatea să se dezvolte.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat de jurnaliști de când vor putea acorda băncile fermierilor credite pentru investiții cu dobânzi la jumătatea pieței, el răspunzând că de la anul.

”Mai sunt câteva elemente de pus la punct, pentru că Fondul European de Investiţii trebuie să-și selecteze băncile necesare, noi să mai facem structuri la minister, însă anul viitor va fi pus în valoare și va fi operațional”, a spus Daea.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat prin introducerea acestor facilități bancare se gândește la tineri și la cei care sunt la început de activitate.

”Am avut zilele acestea o întâlnire cu directori de la Fondul European de Investiții, este un instrument financiar pe care l-am pus în mișcare, la care am lucrat foarte mult, câteva luni, pentru a ne stabili care sunt din punct de vedere procedural interesele fiecăruia în așa fel încât să introducem și alte instrumente pe piață în afară de aceste subvenții care înseamnă sprijin direct dat de către Stat, fie că este de la Uniunea Europeană, fie că sunt fonduri din bugetul național, pe lângă aceste fonduri, sigur, noi am introdus și suntem a cincea țară în UE, care am făcut acest lucru, am introdus un instrument de sprijin pentru fermieri care înseamnă acordarea de facilități bancare și o facilitate metodologică în așa fel încât drumul să fie cât mai scurt și cât mai bine așezat în așa fel încât să cupleze toți cei care au interes și ne gândim în primul rând la tineri și la cei care sunt la început de  activitate să le dăm instrumente pentru a putea să-și facă investiții și nu numai, pentru că acest instrument financiar pe care l-am pus în mișcare este, pe deoparte, destinat cofinanțării prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, cât și preluării unor credite de la bancă cu dobânzi mici care să le dea posibilitate să-și facă activitatea și să se dezvolte”, a spus Petre Daea.

Ministerul Agriculturii şi Fondul European de Investiţii (FEI) au semnat marţi, la Bucureşti, un acord de finanţare prin care se vor pune la dispoziţia băncilor 93 de milioane de euro pentru a putea oferi credite agricultorilor în condiţii mult mai avantajoase decât cele existente acum pe piaţă.

Băncile selectate vor putea acorda credite cu dobânzi subvenţionate, scăzute până la jumătate din nivelurile practicate acum pe piaţă, pentru că banii veniţi de la FEI prin acest acord au calitatea de risc zero.

[nggallery id=4959]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea