Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Câte sute de euro valorează 5 fotografii de epocă de la Alba Iulia, făcute de Samoilă Mârza, fotograful Unirii, scoase la licitație

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Câte sute de euro valorează 5 fotografii de epocă de la Alba Iulia, făcute de Samoilă Mârza, fotograful Unirii, scoase la licitație

Cinci fotografii realizate de fotograful Samoilă Mârza la Alba Iulia, în perioada 1918-1919, au fost achiziționate în urma unei licitații.

Acestea fac parte din licitația „Istoria Românilor Aniversară” și, potrivit informațiilor puse la dispoziție de casa de licitații, valoare estimativă a acestora este cuprinsă între 450 – 900 €.

Dimensiunile acestora sunt de 20,4 x 24; 13 x 18 c, iar starea lor de conservare este una foarte bună.

Prețul de pornire a fost de 300 €, iar fericitul câștigător al licitației le-a achiziționat pentru suma de 500 €.

Fotografiile înfățișează: Armata Română a M.S. regelui Ferdinand I intrând pe poarta a III-a a cetății din Alba Iulia în ziua de 19 decembrie 1918, momentul sosirii generalului Henri Mathias Berthelot în Gara de la Alba Iulia în ziua de 1 ianuarie 1919, panorama orașul Alba Iulia văzută de pe dealul cetății.

Faptele lui Samoilă Mârza

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a parcurs 14 kilometri cu bicicleta şi a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”.

Dintre fotografiile realizate de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, şase au fost făcute la Alba Iulia, cu scene de masă şi oameni la tribune oficiale.

Trei fotografii au fost obţinute în dimineaţa de 1 Decembrie, cu delegaţia sa, în satul Galtiu. Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, locul în care s-a hotărât şi semnat actul Marii Uniri, astfel că din acest loc nu există nicio fotografie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea