Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Câştigătorii concursului de arhitectură „Amenajare camping”, premiaţi la Alba Iulia. Vezi cum ar putea arăta zonele de la Luncile Prigoanei şi Rimetea

Alexandra Mates

Publicat

în

concurs arhitectura amenajare camping26Ziua Mondială a Turismului a fost sărbătorită sâmbătă la Alba Iulia printr-o Gală de premiere a Concursului de arhitectură ”Amenajare Camping”, în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte participante în concursul organizat şi finanţat de către Consiliul Judeţean Alba.  Concursul din acest an a avut ca temă ”Turismul şi dezvoltarea comunităţii” şi a fost împărţit pe două secţiuni: Amenajare camping zona Luncile Prigoanei, respectiv Amenajare camping zona Rimetea. Cel mai valoros proiect la secţiunea I  l-au avut trei tineri din Bucureşti, în timp ce la secţiunea II nu s-a acordat premiul I. La secţiunea I au concurs arhitectura amenajare camping88fost acordate, de asemenea, şi premii II, III, iar  la secţiunea II, un premiu III şi o menţiune. Tot în cadrul evenimentului de sâmbătă, a fost prezentată şi cartea ”Valorificarea turistică a patrimoniului material şi imaterial din judeţul Alba”.

Evenimentul s-a desfăşurat la Galeriile de la Poarta a III-a din Cetate, şi au fost prezenţi  Dan Popescu directorul Direcţiei Tehnice al CJ Alba, Stelian Fleschin – preşedintele filialei Alba a Ordinului Arhitecţilor din România, Eugenia Mărginean – arhitectul şef al Consiliului Judeţean, prof. univ. dr. Nicolae Lupu de la Academia de studii economice din Bucureşti, Emil Comşa – preşedintele filiala Alba ANTREC Alba, Daniela Floroian – director Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, dar şi o parte dintre autorii proiectelor câştigătoare.

Concursul de „Amenajare camping” s-a desfăşurat în perioada iunie-august 2014, iar sâmbătă a venit momentul ca cei care s-au străduit să scoată cele mai bune proiecte să fie premiaţi.

Trei tineri din Iaşi şi Bucureşti au reuşit să impresioneze juriul cu proiectul lor la prima secţiune, şi anume Amenajare camping zona Luncile Prigoanei, iar potrivit lui Stelian Fleschin – preşedintele filialei Alba a Ordinului Arhitecţilor din România, aceştia „s-au detaşat prin simplitate, simplitate care în mod fericit a dus la o integrare bună în situl precizat în proiect. Toată diferenţa de stil, de manieră, care nu crează discordanţă, dar şi organizarea în plan a funcţiunilor în camping au fost de asemenea atuu-rile  lor”. Cei trei tineri arhitecţi câştigători ai acestui premiu în valoare de 5.000 de lei sunt arh. Andrei Moleavin din Iaşi, Gabriela-Alina Catrina din Bucureşti, autori, şi Ioan Mărgărit Lupu stud. coautor.

„Aş vrea să mulţumesc organizatorilor pentru ocazia de a participa la concursuri de arhitectură în România. Noi am urmărit acest concurs încă de la prima ediţie. Am participat şi anul trecut, dar nu am reuşit să proiectăm în cea mai bună formă. Am apreciat însă întotdeauna corectitudinea juriului la acest concurs. Din punctul nostru de vedere a fost fără reproş şi am fost foarte plăcut surprinşi să câştigăm premiul I anul acesta”, a spus unul dintre realizatorii proiectului câştigător.

Câştigătorii premiului II au fost arh. Raluca Zaharia  – autor şi arh. Diana Ileana Radu, Anamaria Valcoreanu şi Maria Manitiu din Bucureşti – coautori. Aceştia s-au remarcat prin ideea de organizare a funcţiunilor în perimetrul unei curţi interioare, dar şi prin plastica arhitecturală a căsuţelor propuse.

Premiul III l-a obţinut tot un arhitect din Bucureşti, dr. arh. Nicolae Mihnea Simiras. Punctajul a fost scăzut din cauza pasajelor subterane, care potrivit arh. Stelia Fleschin, este o variantă mai puţin întâlnită în zona Văii Sebeşului.  La această secţiune nu a fost acordată menţiune.

La cea de-a doua secţiune, amenajare camping zona Rimetea, potrivit organizatorilor numărul  restrâns de proiecte i-a determinat să nu acorde premiile I şi II, care să nu exprime o valoare certă a acestora.

Însă, a fost acordat un Premiu III arhitecţilor Mădălina Smaranda Cheregi din Cluj – Napoca şi  Tiberiu Vlad Bucur din Blaj. Proiectului realizat de aceştia i  s-a repoşat o lumină asupantei puternică la căsuţă. A fost acordată de asemenea şi o menţiune arhitectului George Fozocoş şi Laurenţiu Komaromi-Gheorghe, din Cluj-Napoca.

Faţă de ediţia anterioară, potrivit organizatorilor, în acest an interesul a fost mai scăzut, fiind înscrise mai puţine proiecte, 14 la număr. Dintre acestea, 10 pentru amenajarea zonei de camping la Luncile Prigoanei şi 4 propuneri pentru amenajarea zonei de camping la Rimetea.

De remercat faptul că, deşi este vorba despre un demers al CJ Alba ce vizează o zonă din judeţul nostru, niciunul dintre cei premiaţi nu sunt din Alba, decât un singur arhitect din Blaj implicat într-unul din proiecte, restul fiind din Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti.

Concursul ”Amenajare Camping” este un concurs de proiecte şi s-a adresat arhitecţilor şi urbaniştilor dar şi studenţilor. Prin concurs s-a urmărit conştientizarea administraţiilor locale, a comunităţilor locale şi a profesioniştilor din domeniul arhitecturii şi urbanismului asupra necesităţii de a păstra identitatea acestor locuri, arătând că se poate face dezvoltare în armonie cu natura şi cu tradiţiile locale.

Premiile ediţiei din acest an a concursului au fost în valoare  totală de 22.000 de lei (Premiul I – 5.000 lei Premiul II – 3.000 lei,  Premiul III – 2.000 lei iar Menţiunea – 1.000 lei, la fiecare secţiune).

Lucrările înscrise în concurs au fost verificate şi evaluate de către o comisie tehnică şi un juriu format din arhitecţi şi specialişti din domeniu: preşedinte-  arh. Ioan Străjan, vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Urbaniştilor din România; arhitecţi membri – Eugenia Mărginean, arhitect şef CJ Alba, Stelian Fleschin – preşedinte Uniunea Arhitecţilor Alba, Liviu Ianasi . vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Urbaniştilor din România şi Andrei Luncan – conf. dr. Facultatea de Construcţii şi Arhitectură Oradea.

concurs arhitectura amenajare camping60Cartea ”Valorificarea turistică a patrimoniului material şi imaterial din judeţul Alba” ce a fost prezentată în cadrul evenimentului îl are ca autor pe inginerul Alexandru Borza, fiul renumitului academician Alkexandru Borza şi este de fapt un istoric al dezvoltării turismului cultural pe meleagurile judeţului Alba aducând în atenţia publică trasee culturale importante şi patrimoniul material şi imaterial aflat de-a lungul acestor trasee. Ediţia este îngrijită şi actualizată de către prof. univ. dr. Nicolae Lupu de la Academia de studii economice din Bucureşti.

„La originea acestei cărţi se află un studiu din 1976 cu privire la dezvoltarea turismului în judeţul Alba. La vremea respectivă a fost elaborat în cadrul Institutului de Cercetări Turistice de pe lângă Ministerul Turismului de atunci, beneficiar fiind Oficiul Judeţean de Turism Alba din acea vreme (…). Ea reprezintă, aş spune, o radiografie a turismului din acea perioadă a anilor 1970. Aş spune că Alexandru Borza, coordonatorul studiului, a fost un vizionar. Nu există nimic ideologic în această lucrare şi merită cu prisosinţă atenţia noastră peste timp. Este vorba de o istorie a turismului cum ar veni pe meleagurile noastre, în mod expres a turismului cultural”, a spus prof. univ. dr. Nicolae Lupu.

Concursul  a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Direcţia de amenajare a teritoriului şi urbanism, în parteneriat cu Centrul de Cultură Augustin Bena Alba şi cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor Filiala Alba.

[nggallery id=2371]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea