Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Casa „Citera” construită în 1849 lângă Zlatna, va fi restaurată și conservată cu ajutorul voluntarilor de la „Ambulanța pentru Monumente”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Casa „Citera” construită în 1849 lângă Zlatna, va fi restaurată și conservată cu ajutorul voluntarilor de la „Ambulanța pentru Monumente”

Voluntarii proiectului românesc „Ambulanța pentru monumente”, se află în județul Alba, în perioada 20 iunie – 11 iulie și vor restaura și conserva Casa „Citera”, o locuință construită în 1849, lângă orașul Zlatna.

Casa „Citera” este o casă amplasată la nord-este de orașul Zlatna într-o zona izolată, sub Masivul Dâmbău. Este o casă specifică arhitecturii vernaculare a satelor risipite pe înălțimi, cum sunt cele din această zonă. Casa, pe langă arhitectura simplă și patina materialelor locale din care este construită are o inscriptie cu datarea momentului construcției – 1849 , rar întalnită în arhitectura civilă rurală.

Învelitoarea clădirii, în momentul de față este din elemente ceramice de factură industrială care nu corespund perioadei de construcție a clădirii dar nici cu materialele întâlnite local. Pentru a reduce degradările din infiltrații cât și cele datorate încărcarii învelitorii actuale, se va îndepărta învelitoarea din elemente ceramice de factura industrială, se va intervenii asupra structurii șarpantei, se vor inlocui lații și se va pune o învelitoare de șindrilă specifică zonei.

În același timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereților și se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii.

Documentația de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea