Ziarul Unirea

FOTO/ ”Cămara lui Matei”, mica afacere bănoasă a unui tânăr din județul Alba

O familie din Sebeş a demarat o afacere după o idee de la propria nuntă. Mircea Matei, un tânăr de 29 de ani, a constatat că la nunta sa s-a consumat o cantitate importantă de sirop de soc, în detrimentul sucurilor din magazine. Atunci s-a hotărât să înfiinţeze o mică afacere, prin care să obţină produse ecologice din materii prime ce provin din grădina sa sau a altor agricultori din zonă. Aşa a început Cămara lui Matei.

ELIT

„Ideea a venit de la propria nuntă, atunci când am văzut că s-a consumat foarte bine siropul de soc. Am constatat cu mare surprindere că s-au consumat peste 250 de litri de sirop de soc combinat cu apă, în timp ce sucul acidulat, din comerţ a fost băut mult mai puţin, sub 60 de sticle. M-am gândit că lumea a început să consume mai natural, mai sănătos şi atunci am zis să încep afacerea asta“, spune Mircea Matei.

„Am autorizat un spaţiu pe care îl avem acasă şi aşa am început producţia. Materia primă o iau de la noi din grădină sau cumpăr de pe piaţă“, afirmă tânărul întreprinzător. Cu toate că mica lor afacere a început abia anul trecut, ei valorifică deja multe dintre produse, făcute „după reţeta bunicii“, la magazine din Alba Iulia, Sebeş, Deva, Timişoara şi din Bucureşti, la Băcănia Veche. În Sebeş, produsele se găsesc şi în restaurante. De asemenea, familia Matei participă la târguri de profil din Alba şi din alte judeţe, unde comercializează produsele tradiţionale. Socul este strâns de pe câmp, iar afinele şi cătina sunt cumpărate de la piaţă.

„Siropul de soc este vedeta, merge cel mai bine, şi la restaurante, şi în magazine. Mai avem sirop de cătină, de zmeură, de afine, de mentă. Facem şi dulceaţă de pepene galben. Nu mai auzisem de dulceaţă de pepene. Am încercat, ne-a plăcut şi n-am mai stat pe gânduri. De asemenea, facem dulceaţă de afine, care merge excelent la papanaşi“, a explicat proprietarul afacerii Cămara lui Matei. Nu lipsesc de pe lista cu oferte nici murăturile, zacusca, ardeii iuţi în oţet şi pasta de ardei.

Însă vedeta toamnei este zacusca: 2.000 de borcane de zacuscă au fost deja preparate în Cămara lui Matei şi vor pleca spre magazine în perioada următoare. Reţeta este, de asemenea, una specifică zonei: ceapa este călită până devine aurie, iar ardeii sunt tocaţi mărunt, la fel şi vinetele coapte. Toate fierb la foc domol patru-cinci ore, împreună cu boabele de piper şi foile de dafin. Un borcan de zacuscă costă 9 lei. Acelaşi preţ are şi dulceaţa de pepene, în timp ce un borcan de ardei iuţi în oţet costă 10 lei, iar un borcan de pastă de ardei – 9 lei. Siropul de soc se vinde cu 14 lei sticla de 750 ml, iar cel de cătină cu 24 de lei. Mircea Matei spune că intenţionează să lărgească gama de produse cu compot de dovlecel, dulceaţă de ardei iuţi şi de nuci verzi.

Deja, pe rafturile cămării a apărut din acest an şi siropul de muguri de brad, care costă 33 de lei sticla de 750 ml. „Afacerea merge binişor, dar vreau să ne dezvoltăm. Planul este ca în doi-trei ani să construim o fabrică, unde să producem o cantitate mult mai mare faţă de ceea ce suntem capabili în prezent. Am constatat că este cerere destul de mare pe piaţă. Oamenii au început să aprecieze produsele de casă, ecologice, fără aditivi“, afirmă tânărul antreprenor. Zacusca din Cămara lui Matei este una dintre piesele de rezistenţă ale magazinului Bunătăţuri Româneşti din Alba Iulia, unde se comercializează exclusiv produse ecologice, obţinute în mod tradiţional.

Magazinul din Alba Iulia este primul deschis de o cooperativă agricolă din România. „Sprijinim producătorii agricoli să vândă fără intermediari. Avem produse tradiţionale, cu atestat tradiţional, avem şi produse bio. Toate sunt româneşti, de la noi. Produsele din Cămara de la Sebeş sunt foarte solicitate, ceea ce arată calitatea acestora“, afirmă reprezentantul magazinului din Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

Inv.Sanda Marginean 16 octombrie 2017 at 5:10

Bravo ma
Ai mentalitate de crestin reformat. Initiativa curaj valori. Bravo.

Mihai Viteazu' 16 octombrie 2017 at 8:58

Felicitari

Eu 16 octombrie 2017 at 11:59

Felicitari,tinere si mult succes.Si tine cont de faptul ca,pt.a avea succes nu tb.sa fii neaparat crestin reformat,cum a scris cineva mai sus.

Eu 16 octombrie 2017 at 14:58

Am citit inca o data articolul.Foarte foarte frumos.Sa va ajute DUMNEZEU,asa vom manca natural si nu plasticurile din EU.De aceea,bucataria frantuzeasca e asa cum e,se face din produse bio.De ce n-am face si noi?Mult succes.

Teiul 16 octombrie 2017 at 15:25

E de dorit si in Sebes un targ de toamna cu bunatati.

Comentariile sunt oprite