Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Atelier de lucru, la Centrul Multifuncțional din Vinerea – Cugir: ,,Furia la copii – aspecte psihocomportamentale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea, condus de economistul Silviu Samoilescu, a fost gazda profesorilor de la clasele primare ale școlilor gimnaziale din Orașul Cugir, în cadrul atelierului de lucru cu tema : „Furia la copii -aspecte psihocomportamentale”, evenimet moderat de către psihologul clinician al centrului, Corina Olteanu Hurloi.

Evenimentul a cuprins trei secțiuni, prima fiind o prezentare teoretică de ansamblu asupra problematicii furiei în cazul copiilor, a doua a presupus vizionarea unui film bazat pe un caz real cu trimitere la tematica atelierului, ultima parte fiind cea de discuții libere.

S-a evidențiat faptul că experiențele emoționale precoce din procesul de adaptare timpurie a copilului la mediul său socio – emoțional( mama, familia) pun bazele direcției dezvoltării ulterioare și vor colora întâlnirile cu experiențele viitoare. Experiențele precoce rămân, suferă alterări minime, pentru că ele nu sunt accesibile conștiinței și limbajului. Ele rămân în memoria implicită a individului, un sistem cu o bază neuronală  diferită de memoria semantică, verbală de mai târziu.

Furia presupune activarea unei emoții puternice, dominanța emisfereri drepte a creierului în defavoarea celei stângi. Argumentele logice specifice emisferei stângi nu au capacitatea de a stinge reacția emoțională a copilului, fiind necesar să ne conectăm la emoțiile copilului în același limbaj emoțional. ( a nu se înțelege că folosim și noi emisfera dreaptă) ci că , identificând starea emoțională intensă a copilului utilizăm strategii emoționale de acordare la emoția acestuia, ajutându-l să se detensioneze și să poată înțelege raționamete logice specifice emisferei stângi. Nu trebuie însă să generalizăm și să ne imaginăm că putem contracara toate comportamentele copiilor marcate de crize de furie, pur și sumplu, în dezvoltarea acestora, în procesul de maturizare, aceste  furtuni emoționale sunt firești.

,,Este o realitate că atunci când un copil este supărat, de cele mai multe ori logica nu va putea funcționa, până când nu vom răspunde emisferei drepte a creierului, acest mod de acordare se numește în termeni mai specifici: acordare.  Presupune să te conectezi emoției copilului, să o recunoști chiar dacă ea se manifestă într-un mod neconstructiv, simpla recunoaștere, faptul ca copilul se simte înțeles, dar mai ales acceptat, acesta devine mai receptiv,  explicațiile logice, precum și solicitarea de a se privi evaluându-și comportamentul, devin solicitări rezonabile. Nu insistăm asupra faptului că , la baza acestor mecanisme de reglare trebuie să se afle mereu o bună disciplină, reguli stabilite asupra cărora nu se poate negocia, încălcarea lor atrăgând după sine consecințe”, arăta psihologul centrului, Corina Olteanu Hurloi.

Potrivit analizei psihologului, după acordarea expusă ca mecanism de intervenție, următoarea etapă e cea anticipată anterior, redirecționarea, când intensitatea emoției ce stă la baza furie s-a diminuat semnificativ, ,,solicităm copilului un comportament rațional, adresându-ne prin dialog emisferei stângi a acestuia, responsabilă de logică și raționalitate”.

S-a constatat faptul că relația primară pe care copilul mic o are cu cei care îl îngrijesc, îl ajută să își stabilească modalitatea de reglare a propriilor emoții și le poate împărtășii cu ceilalți, putând resimți în sinea lui, o multitudine de emoții. ,,Aceasta înseamnă că va putea avea relații în care să perceapă mopdelul interiorizat de funcționare alumii celuilalt, adică să înțeleagă starea mentală a celuilalt, ceea ce noi numim empatie. Aceste experiențe îi vor îngădui să fie flexibil, să aibă o bază solidă de la care să poată fi flexibil, ceea ce îi va conferi copilului un fel de reziliență”, a conchis psihologul clinician al centrului.

  (C.P.)

[nggallery id=5136]

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea