Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Asociația RYMA din Alba Iulia restaurează fosta grădiniță a satului Corna din Roșia Montană și o transformă într-un punct de informare turistică, printr-un proiect finanțat de OAR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ryma restaurare corna07O veste bună pentru iubitorii Roșiei Montane: în urmă cu câteva zile au fost afișate rezultatele concursului național de proiecte finanțate din timbrul arhitecturii de către Ordinul Arhitecților din România (OAR). Printre câștigători se află, pentru a 7-a oară în ultimii 8 ani, Asociația RYMA din Alba Iulia, cu programul taberelor de restaurare în care studenți de la arhitectură din toată țara se implică în reabilitarea monumentelor istorice aflate în pericol.

După ce primele 4 ediții ale „Taberei de specializare în reabilitarea monumentelor istorice” s-au desfășurat în Spațiile RYMA, având ca rezultat amenajarea Centrului Cultural Poarta 7, focusul Asociației RYMA s-a mutat pe comuna Roșia Montană, mai precis pe satul Corna, care ar fi urmat să fie înghițit de apele cu cianură dacă proiectul minier al companiei RMGC ar fi continuat. Prima finanțare pentru tabîra de restaurare la Corna a fost câștigată în anul 2014, iar subiectul a fost restaurarea unei gospodării tradiționale miniere, care în prezent este locuită și este funcțională.

ryma restaurare corna01 În anul 2015, în urma unei finanțări de 38.000 lei din partea OAR – Filiala Transilvania, cei 25 de studenți prezenți în tabără au repus în funcțiune Căminul Cultural din Corna, care se afla într-un stadiu avansat de degradare și era un focar de infecție. În numai 12 zile studenții, coordonați de arhitecta Cristina Anghel  au reparat tavanele, pereții, au retencuit zonele degradate, au restaurat tâmplăriile, scena și scaunele de spectacol, au înlocuit pardoseli și părți din acoperiș, au zugrăvit integral clădirea,  așa încât în prezent în Cămin se proiectează săptămânal filme artistice și au loc întâlniri între localnici.

În urma concursului de proiecte din 2016, Asociația RYMA va primi suma de 23.110 lei pentru proiectul  „Restaurare. Regenerare. Remodelare” cu care va repune în funcțiune fosta grădiniță a satului Corna, o clădire tradițională  care stă să se prăbușească.

Datorita unui acord de parteneriat încheiat cu Primăria comunei Roșia Montană, această clădire va fi pusă la dispoziția studenților pentru reparații și amenajare interioară, scopul final fiind acela de a deschide aici un punct de informare turistică și un spațiu de socializare de care se va ocupa în viitor Asociatia „The Shinig Earth” înființată în Corna, parteneră de asemenea în acest proiect.

Astfel, satul Corna va prinde din nou viață, după ce peste 2/3 din case au fost demolate în perioada 2008-2013 de către compania RMGC, iar cornenii au fost strămutați în diverse locații, comunitatea actuală numărând doar 40 de familii. Pe lângă finanțarea de la  OAR, Asociația RYMA va contribui cu suma de 14.100 lei și va atrage,  la fel ca în fiecare an, sponsori pentru scule, materiale de construcție și produse alimentare necesare bunei desfășurări a taberei.

La tabără sunt așteptați studenți arhitecți, dar și studenți la fotografie,  design interior sau simpli voluntari care doresc să contribuie la refacerea patrimoniului cultural local. Tabăra se va desfășura între 1-12 august, iar inscrierile se pot face până la data de 10.07.2016 pe baza unui CV și a unei scrisori de intenție pe adresa [email protected]. Tot la această adresa pot scrie și firmele sau persoanele  care doresc să susțină financiar acest proiect prin diverse sponsorizări.

[nggallery id=2333]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea