FOTO: Aproape 100 de copii vor avea condiții mai bune pentru educație! Fonduri REGIO pentru două grădinițe din Cugir
Aproape 100 copii de la două grădiniţe din oraşul Cugir, judeţul Alba, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmăreşte reabilitarea spaţiilor în care micuţii îşi încep educaţia, pe baza fondurilor europene alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării – de către primarul Adrian Teban şi Simion Creţu, directorul general ADR Centru – proiectului în valoare totală de peste 2,8 milioane lei, având denumirea ”Reabilitare, modernizare şi echipare infrastructura educaţionala pentru învăţământul preşcolar la Şcoală Gimnaziala ”Iosif Pervain” Cugir”. De această şcoală aparţin cele două grădiniţe în cadrul cărora fondurile europene vor duce la îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire timpurie a copiilor.
Oraşul Cugir beneficiază de posibilitatea de a-şi moderniza şi extinde infrastructura de educaţie, inclusiv prin achiziţionarea de dotări, cu fonduri din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiţii: 10.1 – Investiţii în educaţie, şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare. Cerea de finanţare depusă şi gestionata de administraţia publică locală se bazează pe prevederile Obiectivului specific 10.1 cuprins în această axa de finanţare, respectiv ”Creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învăţământului ante-prescolar şi preşcolar”. Se vor realiza investiţii constând în reamenajare şi modernizarea clădirilor care sunt destinate celor două grădiniţe. Investiţiile se vor derula în două locaţii, respectiv la Grădiniţă cu Program Normal Nr.2, de pe str. ”21 Decembrie 1989” nr.17, precum şi la Grădiniţă cu Program Prelungit Nr. 3, de pe str. ”Traian Vuia” nr.1. Investiţiile sunt necesare deoarece imobilele existente nu mai prezintă siguranţă în exploatare sau au spaţii insuficiente şi inadecvate pentru acest tip de educaţie. Obiectivul general al ambelor proiecte îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la sistemul de educaţie, iar obiectivele specifice ale celor două proiecte sunt foarte asemănătoare, constând în asigurarea unei oferte educaţionale adecvate, accesibile şi de calitate, prin dezvoltarea infrastructurii grădiniţelor.
”Am vorbit, în mai multe rânduri, de priorităţile noastre de dezvoltare. Administraţia publică din oraşul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Noi am utilizat peste 20 milioane lei în precedentul program REGIO, pentru reabilitarea străzilor, pentru unităţile de învăţământ, precum şi pentru modernizarea ambulatoriului. În această perioadă de finanţare, la Cugir ne-am centrat pe investiţiile în domeniul social şi al utilizării eficiente a energiei şi a resurselor.
Până la urmă, asta dovedeşte faptul că şi în oraşele medii sau mici se utilizează eficient pârghia parteneriatului şi rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. Avem semnate contractele pentru reabilitarea termică a Maternităţii Spitalului, precum şi pentru realizarea unui centru social pentru vârstnici, în valoare totală cumulata de peste 16,3 milioane lei. Pe lângă proiectul de acum, mai avem încă unul similar pentru Şcoala Gimnaziala ”Singidava”, dar vom înveşti şi în reducerea emisiilor de carbon în oraş, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. De asemenea, avem depuse cereri de finanţare pentru achiziţia de noi dotări la Ambulatoriul spitalului şi pentru eficientizarea sistemului de iluminat public. Am depus mai multe proiecte, dar sperăm că în cel mai scurt timp, valoare totală a contractelor de dezvoltare să depăşească 100 milioane lei, pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din oraş”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.
Cele două grădiniţe finanţate prin acest proiect aparţin de Şcoală gimnaziala ”Iosif Pervain” din oraş. La unitatea cu program normal se va reconforma structural şarpanta şi se vor largi golurile de uşi, tâmplăria fiind apoi înlocuită cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare. Toate instalaţiile utilitare vor fi înlocuite, va fi realizată o scară exterioară, iar din punct de vedere funcţional se va realiza un sistem de ventilare a sălilor de grupă cu recuperator de căldură, se vor înlocui centralele termice existente cu unele moderne, iar în ultimul rând întreaga instituţie de învăţământ va fi dotată cu mobilier specific nou. Proiectul de la Grădiniţă cu Program Prelungit nr. 3, prevede lucrări similare, la care se adăugă termoizolarea pereţilor exteriori, precum şi a planşeelor peste parter şi subsol. De asemenea, aici vor fi instalate panouri solare pentru producerea de apă caldă menajera.
Cele două proiecte, îngemănate într-unul singur, vor fi definitivate până în 30 aprilie anul viitor, valoarea totală cererii de finanţare fiind de 2.866.374,54 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 602 mii euro (2.803.216,05 lei).
”Aceste proiecte răspund necesităţii de modernizare şi dotare a grădiniţelor care funcţionează în spaţii improprii şi cu dotări necorespunzătoare. Administraţia locală cugireana are în derulare şi alte proiecte importante pentru comunitate. Concret, fără resursele europene, investiţiile de care a beneficiat oraşul Cugir nu ar fi putut fi realizate, iar munca echipei locale care a pregătit cereri de finanţare şi proiecte importante pentru comunitate va da foarte curând roade.
Acum multe străzi din oraş sunt complet modernizate, ambulatoriul spitalului este reabilitat şi va fi curând dotat cu echipamente moderne, printr-un alt proiect. În plus, investiţiile în domeniul social vor convinge populaţia că se folosesc bani europeni pentru creşterea calităţii vieţii. Prin Axa Prioritară 10 susţinem multe investiţii de acest gen, la grădiniţe şi şcoli, la licee profesionale şi universităţi, în acest moment având deja contractate 17 proiecte pe axa şi în evaluare peste 100 de proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 800 milioane lei. La aceste proiecte se adăugă şi 30 de iniţiative implementate de administraţia publică locală din regiune, sub coordonarea noastră, pentru reabilitarea energetică a clădirilor din sistemul educaţional. Pentru Cugir, grupul ţintă al proiectului este reprezentant de întreaga comunitate, care va beneficia de servicii educaţionale de calitate şi astfel nu vor fi nevoite să migreze spre marile centre urbane sau în afara ţării!, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
[nggallery id=7158]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]