Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Antonia, șefă de promoție a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: „Renumele colegiului m-a motivat să fac eforturi încă de la început”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Antonia, șefă de promoție a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: „Renumele colegiului m-a motivat să fac eforturi încă de la început”

Tunsoiu Antonia Emilia, în vârstă de 19 ani, din Alba Iulia, este unul dintre cei trei șefi de promoție ale Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, din anul școlar 2022-2023. Antonia a obținut rezultate remarcabile în parcursul său academic, reușind în același timp să se pregătească temeinic și pentru examenul de Bacalaureat.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Într-un interviu acordat pentru ziarulunirea.ro, tânăra a declarat că pregătirea pentru Bacalaureat a început încă din clasa a IX-a, odată cu predarea și învățarea primelor noțiuni. Antonia a fost motivată să facă eforturi încă de la început, fiind conștientă de renumele colegiului și de volumul de materie pe care trebuia să-l asimileze.

Elit - Gustul Desăvârșit

De-a lungul anilor, ea a realizat importanța muncii individuale și a lucrat suplimentar acasă. Cu toate acestea, pregătirea efectivă cu modele de subiecte pentru Bacalaureat a început abia în clasa a XII-a.

Pentru a se pregăti mai bine, Antonia a apelat și la meditații în particular, în special pentru examenul la Limba și Literatura Română. Fiind profil real, cu matematică-informatică intensiv engleză, pregătirea pentru examenul la română a necesitat o atenție mai specială, motiv pentru care Antonia a considerat necesară o pregătire suplimentară pentru a obține rezultatele dorite

Întrebată despre sfaturi pentru ceilalți elevi care se pregătesc pentru Bacalaureat, Antonia a vorbit despre importanța implicării constante și uneori, chiar renunțarea la timpul liber în favoarea pregătirii. Ea subliniază că rezultatul obținut depinde de gradul de implicare și de munca depusă, evitând să se bazeze pe noroc. Antonia consideră că munca, perseverența și seriozitatea sunt cheile succesului în obținerea unor rezultate bune la examene.

În ceea ce privește metodele sau tehnicile de învățare recomandate, Antonia subliniază că fiecare persoană are propriul stil de învățare și că nu există o rețetă universală. Totuși, ea își împărtășește propria experiență, afirmând că se pregătea intens înainte de fiecare test, aprofunda materia și fixa cunoștințele prin exerciții suplimentare. Antonia nu lăsa nicio întrebare fără răspuns și persevera în studiu până când se simțea pregătită. Ea consideră că atingerea potențialului maxim implică muncă, perseverență și seriozitate.

Întrebată despre decizia de continuare a studiilor, Antonia declară că are o pasiune de lungă durată pentru științele exacte, în special pentru matematică și fizică. Această pasiune s-a dezvoltat încă din clasa a VI-a, când a obținut un premiu și o medalie de argint la etapa națională a Olimpiadei de Fizică. Antonia simte o atracție către fizică, considerând-o o știință complexă care i-a deschis noi perspective și i-a dezvoltat gândirea. Astfel, ea dorește să-și continue studiile în domeniul fizicii, mai precis în ingineria și științele aplicate.

Pentru admiterea la facultate, Antonia s-a pregătit singură, având în vedere că materia pentru Bacalaureat se suprapune în mare parte cu cea necesară pentru admitere. Ea s-a bazat pe cunoștințele acumulate la școală și a folosit diferite culegeri și materiale de studiu suplimentare. Antonia este recunoscătoare pentru profesorii dedicați pe care i-a avut în cei patru ani de liceu, în special profesorului său de fizică, domnul Sicoe Pamfil, care a fost alături de ea pe tot parcursul liceal.

În ceea ce privește planurile de viitor, Antonia ia în considerare atât posibilitatea de a rămâne în România pentru facultate, cât și ideea de a studia în străinătate. Deși a fost întotdeauna entuziasmată de perspectiva studiilor în străinătate, Antonia simte că nu este încă pregătită să facă acest pas și intenționează să-și continue studiile în țară. Ea crede că sistemul de învățământ din România este în continuă dezvoltare și oferă programe de studiu din ce în ce mai atractive. Cu toate acestea, Antonia plănuiește să aplice pentru o bursă în străinătate în viitor, deoarece crede că acest lucru i-ar putea oferi mai multe oportunități de dezvoltare și de angajare.

Pe termen scurt, Antonia își propune să studieze fizica și să-și continue studiile la nivel doctoral într-o universitate din străinătate. Pe termen lung, visul ei este să se implice în cercetarea aplicării ingineriei electrice în medicină.

În ceea ce privește greva profesorilor care a avut loc în această perioadă, Antonia afirmă că nu a fost afectată în mod deosebit în pregătirea pentru Bacalaureat. Cu toate acestea, ea susține revendicările profesorilor pentru un sistem educațional de calitate și speră că examenul de Bacalaureat se va desfășura conform programului, fără a afecta admiterea la facultățile urmărite de elevi. Antonia ar fi dorit să-și petreacă ultimele zile la liceu într-un altfel de cadru, alături de colegii săi, însă a apreciat faptul că greva nu a împiedicat organizarea festivității de absolvire și le-a permis tuturor să simtă emoția acestui eveniment important.

Tunsoiu Antonia Emilia, în vârstă de 19 ani, din Alba Iulia, este un exemplu de elev dedicat și perseverent, care a obținut rezultate remarcabile în timpul liceului și s-a pregătit temeinic pentru examenele de Bacalaureat și admiterea la facultate. Cu pasiunea sa pentru fizică și dorința de a se implica în cercetare, Antonia are toate șansele de a avea o carieră de succes în domeniul ales.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.

Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România

Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.

A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.

Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.

La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist

Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.

Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.

Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.

La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.

Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.

Decizia este definitivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a sesizat cu privire la un incident șocant care ar fi avut loc în urmă cu mai multe zile, în timpul unui meci amical de fotbal în municipiul Aiud, în centrul acestuia aflându-se un jandarm și un minor.

Potrivit plângerii penale depuse la Poliția din Aiud, în data de 23 septembrie 2023 un jandarm a fost acuzat de agresarea unui copil pe terenul de fotbal din oraș.

Evenimentul a avut loc pe stadionul din Aiud, unde echipa locală de fotbal din divizia juniori și mai mulți părinți s-au adunat pentru a asista la un meci amical. În timpul desfășurării jocului, doi minori, printre care și fiul reclamantului, au căzut unul peste celălalt în timp ce încercau să recupereze mingea.

Elit - Gustul Desăvârșit

La scurt timp după această situație, bărbatul a pătruns pe teren și s-a apropiat de cei doi minori căzuți. Într-o manieră extrem de violentă, acesta l-a prins de gât pe fiul reclamantului și a început să-l stranguleze, amenințând că îl va ucide. Părinții și alți martori prezenți la meci s-au deplasat de urgență către locul incidentului și au cerut explicații agresorului, în timp ce îl avertizau cu privire la comportamentul său violent.

Bărbatul nu s-a oprit aici și a început să amenințe și alte persoane cu acte de violență, creând o atmosferă extrem de tensionată pe terenul de fotbal. După acest incident traumatizant, fiul reclamantului a început să tremure și să sufere de șoc. Copilul a fost atât de afectat de cele întâmplate încât și-a exprimat teama că agresorul în cauză îl va răni sau chiar ucide în viitor. Acest lucru a dus la o schimbare radicală în comportamentul său, declarând că nu mai dorește să participe la alte meciuri de fotbal.

Reprezentanții IJJ Alba, abordați de ziarulunirea.ro, au declarat că urmăresc desfășurarea evenimentelor în acest caz și vor reveni cu informații asupra acestuia.

Reclamantul consideră că acțiunile violente ale jandarmului au cauzat traumatizarea severă a fiului său și intenționează să-l ducă la un psihoterapeut pentru a-i gestiona emoțiile și a reduce efectele traumei psihologice. În consecință, a depus o plângere penală împotriva jandarmului, solicitând Poliției din Aiud să ia măsuri legale împotriva acestuia și să desfășoare o anchetă completă pentru a-l trage la răspundere penală.

foto: arhivă-caracter ilustrastiv


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare