FOTO: Amplasarea în Șanțurile Cetății a Capsulei Timpului ”Romania 2118” – o sculptură din bronz reprezentând o semisferă care se va putea deschide peste 100 de ani, din nou în dezbaterea Consiliului Local Alba Iulia
Primăria Alba Iulia solicită din nou Consiliului Local aprobarea Planului Urbanistic Zonal ”Amplasare Capsula Timpului România 2118 în șanțul Cetății Alba Carolina. Documentaţia propune amplasarea unei sculpturi din bronz pe două dale de granit, în apropierea Axului Marii Uniri, zona din stânga de acces înspre Centrul de Informare Turistică.
Dezbaterea privind acest proiect va fi reluată în ședința extraordinară de miercuri, 21 noiembrie, după ce în ședința de la sfârșitul lunii octombrie proiectul nu a trecut deoarece majoritatea aleșilor locali s-au abținut de la vot pe motiv că scopul acestei inițiative nu este explicat suficient de clar. De această dată, în proiectul de hotărâre se precizează: ”Scopul prezentei iniţiative este de a reuni la Alba Iulia 100 de români din 100 de localități din toata lumea, care să aduca 100 de ’’credențiale” – scurte mesaje, având ca temă ’’Romania 2118”, care vor fi reunite în format tipărit și introduse în capsula timpului.
O altă modificare față de vechiul proiect este lipsa inscripției ”In memoriam Joann Ioana Maria”, de pe soclul capsulei, cel mai probabil pentru că în ședința din luna octombrie s-a subliniat faptul că este inadecvată menționarea numelui unei persoane necunoscute, care nu are nicio legătură cu evenimentul de la 1 Decembrie, pe un monument al cărui scop declarat este de marcare a celui mai important moment din istoria țării.
Potrivit descrierii, Capsula timpului ’’Romania 2118” este o semisferă realizata din bronz, cu diametru de 1 m care va fi îngropată la aproximativ 20 cm într-un soclu de calcar, format din două trepte. Ea va include un sistem pentru desigilarea capsulei timpului peste 100 de ani, prin rotire/ înfiletare.
Pe semisfera va fi inclus mesajul ”Capsula Timpului România 2118. Se va deschide în ziua de 1 Decembrie 2118”.
În zona din stânga semisferei, la nivelul soclului, va fi aşezata o plăcuță pentru marcarea momentului dezvelirii soclului, cu următorul text propus: ”Simbol al unității românilor de pretutindeni, dezvelit astazi, 1 decembrie 2018, în prezența domnului primar Mircea Hava, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia”.
În zona din dreapta semisferei, tot la nivelul soclului, va fi aşezata o plăcuță cu următorul text propus: ”Coloana fără sfârșit a neamului nostru se ridică peste secole drept din pământul frământat de palme crăpate și nu se opreşte până nu va străpunge cerul, proptindu-l, ca să nu mai cadă peste noi. Atunci vom fi liberi”
În jurul soclului se vor monta patru stâlpi de calcar sau de metal, cu inaltimea de 0.70 m, delimitând laturile soclului în forma de pătrat, stâlpi ce vor fi uniţi de un lanț metalic, de culoare neagră.
Cartea deschisa „Romania 2118” este tot o sculptură din bronz, ce va fi așezată în fața semisferei descrise mai sus, ca un mesaj de intampinare adresat privitorilor. Va avea laturile de 0.60 x 0.40 m și o grosime de aproximativ 0.10 – 0.20 m. Cartea va fi uşor inclinata, pentru a permite lectura mai uşoara a rândurilor înscrise.
Pe cartea deschisă va fi inclus un mesaj simbolic adresat privitorilor și generaţiilor viitoare: ”Noi, români de pretutindeni reuniţi la Alba Iulia, capitala sufletului românesc, punem astăzi pecete peste veac gândurilor și simţirilor noastre de unitate, credinţă și dragoste de țară. Înainte, împreună! 1 Decembrie 2018. Liga Studenților Români din Străinătate; Fundația C.A.E.S.A.R.”.
De precizat că Liga Studenților Români în Străinătate a fost înființată de Sebastian Burduja, care este și co-fondator al Fundației C.A.E.S.A.R. El a captat atenția publicului în luna iunie, când s-a filmat în aeroportul Otopeni, sugerând ideea unui protest la care să participe românii stabiliți în străinătate. Clipul a devenit viral și astfel s-a născut mitingul din Piața Victoriei. Ulterior, o dramă în familie l-a readus în prim-plan: fiica lui, Joann Ioana Maria, în vârstă de doar 3 ani, a murit înecată în piscină. Ea a fost îngropată pe 4 august, iar Sebastian Burduja a participat la proteste cu barbă și îmbrăcat într-un tricou negru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Deși vi se pare acum că nu există șanse de reconciliere, alianța formată de PSD-PNL va continua să guverneze și după alegerile din decembrie
Alin Tomuș, sociolog: Deși vi se pare acum că nu există șanse de reconciliere, alianța formată de PSD-PNL va continua să guverneze și după alegerile din decembrie Care sunt șansele ca PSD și PSD să guverneze împreună și după alegerile din decembrie 2024? La o analiză sumară, acestea pare să tindă către zero, dacă ținem […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 2 zile
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
12 octombrie: Ziua mondială a artritei. Afecţiunile musculo-scheletale reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă
-
Actualitateacum 14 ore
12 octombrie, Ziua Mondială a Vederii. Peste 200 de milioane de oameni suferă de afecțiuni oftalmologice
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene. 270 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Scotea demonii din oameni și învia morții