Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Amplasarea în Șanțurile Cetății a Capsulei Timpului ”Romania 2118” – o sculptură din bronz reprezentând o semisferă care se va putea deschide peste 100 de ani, din nou în dezbaterea Consiliului Local Alba Iulia

Publicat

în

Primăria Alba Iulia solicită din nou Consiliului Local aprobarea Planului Urbanistic Zonal ”Amplasare Capsula Timpului România 2118 în șanțul Cetății Alba Carolina. Documentaţia propune amplasarea unei sculpturi din bronz pe două dale de granit, în apropierea Axului Marii Uniri, zona din stânga de acces înspre Centrul de Informare Turistică.

Dezbaterea privind acest proiect va fi reluată în ședința extraordinară de miercuri, 21 noiembrie, după ce în ședința de la sfârșitul lunii octombrie proiectul nu a trecut deoarece majoritatea aleșilor locali s-au abținut de la vot pe motiv că scopul acestei inițiative nu este explicat suficient de clar. De această dată, în proiectul de hotărâre se precizează: ”Scopul prezentei iniţiative este de a reuni la Alba Iulia 100 de români din 100 de localități din toata lumea, care să aduca 100 de ’’credențiale” – scurte mesaje, având ca temă ’’Romania 2118”, care vor fi reunite în format tipărit și introduse în capsula timpului.

O altă modificare față de vechiul proiect este lipsa inscripției ”In memoriam Joann Ioana Maria”, de pe soclul capsulei, cel mai probabil pentru că în ședința din luna octombrie s-a subliniat faptul că este inadecvată menționarea numelui unei persoane necunoscute, care nu are nicio legătură cu evenimentul de la 1 Decembrie, pe un monument al cărui scop declarat este de marcare a celui mai important moment din istoria țării.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit descrierii, Capsula timpului ’’Romania 2118” este o semisferă realizata din bronz, cu diametru de 1 m care va fi îngropată la aproximativ 20 cm într-un soclu de calcar, format din două trepte. Ea va include un sistem pentru desigilarea capsulei timpului peste 100 de ani, prin rotire/ înfiletare.

Pe semisfera va fi inclus mesajul ”Capsula Timpului România 2118. Se va deschide în ziua de 1 Decembrie 2118”.

În zona din stânga semisferei, la nivelul soclului, va fi aşezata o plăcuță pentru marcarea momentului dezvelirii soclului, cu următorul text propus: ”Simbol al unității românilor de pretutindeni, dezvelit astazi, 1 decembrie 2018, în prezența domnului primar Mircea Hava, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia”.

În zona din dreapta semisferei, tot la nivelul soclului, va fi aşezata o plăcuță cu următorul text propus: ”Coloana fără sfârșit a neamului nostru se ridică peste secole drept din pământul frământat de palme crăpate și nu se opreşte până nu va străpunge cerul, proptindu-l, ca să nu mai cadă peste noi. Atunci vom fi liberi”

În jurul soclului se vor monta patru stâlpi de calcar sau de metal, cu inaltimea de 0.70 m, delimitând laturile soclului în forma de pătrat, stâlpi ce vor fi uniţi de un lanț metalic, de culoare neagră.

Cartea deschisa „Romania 2118” este tot o sculptură din bronz, ce va fi așezată în fața semisferei descrise mai sus, ca un mesaj de intampinare adresat privitorilor. Va avea laturile de 0.60 x 0.40 m și o grosime de aproximativ 0.10 – 0.20 m. Cartea va fi uşor inclinata, pentru a permite lectura mai uşoara a rândurilor înscrise.

Pe cartea deschisă va fi inclus un mesaj simbolic adresat privitorilor și generaţiilor viitoare: ”Noi, români de pretutindeni reuniţi la Alba Iulia, capitala sufletului românesc, punem astăzi pecete peste veac gândurilor și simţirilor noastre de unitate, credinţă și dragoste de țară. Înainte, împreună! 1 Decembrie 2018. Liga Studenților Români din Străinătate; Fundația C.A.E.S.A.R.”.

De precizat că Liga Studenților Români în Străinătate a fost înființată de Sebastian Burduja, care este și co-fondator al Fundației C.A.E.S.A.R. El a captat atenția publicului în luna iunie, când s-a filmat în aeroportul Otopeni, sugerând ideea unui protest la care să participe românii stabiliți în străinătate. Clipul a devenit viral și astfel s-a născut mitingul din Piața Victoriei. Ulterior, o dramă în familie l-a readus în prim-plan: fiica lui, Joann Ioana Maria, în vârstă de doar 3 ani, a murit înecată în piscină. Ea a fost îngropată pe 4 august, iar Sebastian Burduja a participat la proteste cu barbă și îmbrăcat într-un tricou negru.

Publicitate

Politică Administrație

Vlad Voiculescu, acuzații EXTREM DE GRAVE: S-au măsluit cifrele infectaților la București pentru Congresul PNL

Publicat

în

Vlad Voiculescu, acuzații EXTREM DE GRAVE: S-au măsluit cifrele infectaților la București pentru Congresul PNL

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că a aflat informația conform căreia, în București, nu au fost ”alocate” peste 4000 de teste pozitive, asta pentru a menține rata de infectare la un nivel scăzut, înaintea Congresului PNL.

”Creșterea fulminantă a numărului de cazuri s-a temperat în mod miraculos după ziua de luni, chiar înainte de congresul PNL.

Aflu astăzi că peste 4000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost „alocate*” de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale. Incidența ar fi fost altfel semnificativ mai mare.

Electrica Furnizare Discount

Aveți grijă de voi! ( nealocat = dispărut din orice statistică oficială”) , scrie Vlad Voiculescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Peste 20 de senatori din țară vor vizita județul Alba săptămâna viitoare, la invitația lui Călin Matieș. Se vor întâlni cu mai mulți producători locali

Publicat

în

Peste 20 de senatori din țară vor vizita județul Alba săptămâna viitoare, la invitația lui Călin Matieș. Se vor întâlni cu mai mulți producători locali

Un număr de 25 de senatori din toate colțurile țării vor veni în vizită în cursul săptămânii viitoare, în județul Alba. La invitația senatorului PSD de Alba, Călin Matieș, aceștia vor veni în județul Alba și vor discuta cu mai mulți producători locali.

„Am reușit să creăm un moment unic, săptămâna viitoare, la invitația mea vor veni 25 de senatori ai României în județul Alba.

Ceea ce făceam până acum și ceea ce o să fac în continuare: să laud oriunde mă duc județul Alba cu bunele, relele trebuie să le rezolvăm aici, în „familie”, dar cu bunele județului Alba, cu producătorii, cu oamenii frumoși fac o publicitate pozitivă oriunde mă duc.

Electrica Furnizare Discount

Povestea cu invitația senatorilor PSD a început, cumva, în luna ianuarie când mi-am început activitatea de senator. Le-am povestit de județul Alba, ce frumos este și ce oameni minunați sunt aici, ce obiective avem și că este cel mai puternic județ în industria alimentară, o mare parte din alimentele din România provin de la noi din județ.

Toți colegii mei din PSD m-au întrebat când organizăm o întâlnire cu producătorii, cu societățile din industria agroalimentară și am reușit să organizăm întâlnirea, aceasta va avea loc săptămâna viitoare.

Va fi o întâlnire de lucru, cu un program extraordinar de aglomerat, nu știu cum o să facem și cum o să le tocmim fiindcă trebuie ca fiecare minut să fie calculat.

O să avem o întâlnire la societatea Transavia cu domnul Popa Ioan, o întâlnire la Jidvei cu domnul Necșulescu Claudiu, precum și alte întâlniri ce încă așteaptă confirmarea.

O să mergem și la un cămin de vârstnici pentru că la 1 octombrie este „Ziua Pensionarului” și pentru că trebuie să îi sărbătorim o să mergem să stăm de vorbă cu aceștia la un cămin din Blaj, deopotrivă mai avem prinsă în program și o întâlnire cu vârstnicii din Alba, precum și cu organizațiile PSD din zonă.

Am încercat în cele trei zile să cuprindem cât mai mult și sper că prezența senatorilor în Alba va crea un plus de valoare, în momentul în care există nevoie de ajutor financiar și îi va determina să susțină județul atunci când vor vedea ce oameni frumoși avem în județ și au să ofere susținerea lor necondiționată.

Printre cei ce vor fi prezenți la Alba se regăsesc: Radu Oprea, Romașcanu Lucian, Robert Cazanciuc, Cătălin Zamfir, Vasile Dîncu, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, în măsura în care agenda le permite. Vor fi oameni deosebiți și oameni frumoși din PSD.”, a declarat senatorul Călin Matieș, la conferința de presă organizată astăzi, la sediul PSD Alba.

Citește mai mult

Politică Administrație

Florin Roman ar fi vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv la alegerile interne PNL. A fost propus de echipa lui Florin Cîțu

Publicat

în

Florin Roman ar fi vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv la alegerile interne PNL. A fost propus de echipa lui Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a stabilit, împreună cu echipa sa de susținători, persoanele care vor fi propuse pentru funcțiile din cadrul Biroului Executiv la alegerile de la Consiliul Național. Conform surselor adevărul.ro, cei patru prim-vicepreședinți ai PNL vor fi Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Lucian Bode. De asemenea, deputatul de Alba, Florin Roman, se află în lista vicepreședinților.

Secretarul general al PNL va fi Dan Vîlceanu, în timp ce prim-vicepreşedinţii propuşi de echipa Cîţu sunt Iulian Dumitrescu, Rares Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode.

Electrica Furnizare Discount

Pe lista de vicepreşedinţi sunt: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Alin Nica, Alin Tişe, Cristian Buşoi, Robert Sighiartău, Daniela Câmpean, Sorin Câmpeanu, George Stângă, Pavel Popescu, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu (vicepreşedinte Economie), Mircea Fechet (vicepreşedinte Mediu), Florin Roman (vicepreşedinte Administraţie), Monica Anisie (vicepreşedinte Români de Pretutindeni), Alina Ghorghiu (vicepreşedinte Grupuri vulnerabile si minoritaţi), Adrian Cozma (vicepreşedinte Tineret şi Sport), Ionel Bogdan, Nelu Tătaru, Ciprian Dobre, Marcel Vela,Gigel Ştirbu, Silviu Coşa şi Hubert Thuma, potrivit surselor „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare