Rămâi conectat

Sport

FOTO: Albaiulianul Vlad Ignat, primul fotbalist român ce joacă în Gibraltar! Fostul goalkeeper rapidist a semnat cu Glacis United

Publicat

în

Goalkeeperul albaiulian Vlad Ignat (23 de ani) a semnat zilele acestea cu formația Glacis United, locul șapte din 10 echipe în exoticul campionat al Gibraltarului, portarul lansat în fotbal de Unirea Alba Iulia devenind astfel al doilea fotbalist român legitimat în Gibraltar Premier Division, primul eșalon al celei mai mici țări din clasamentul UEFA (primul ex-rapidistul Lucian Burdujan la Europa FC în 2016), cu o populație de peste 33.000 de locuitori și o suprafață de 6,8 km pătrați!

Lângă celebra stâncă a Gibraltarului, ce mărginește strâmtoarea cu același nume ce leagă Mediterana cu Oceanul Atlantic, jucătorul originar din Cetatea Marii Uniri a ajuns la un club înființat în 1965, ce are un efectiv cosmopolit, jucători din Spania, Italia, Argentina sau Brazilia.

Până în vara anului trecut Vlad Ignat a petrecut un sezon în “Giulești”, alături de noul Rapid, club ce a promovat în eșalonul terț, la finele unui sezon în care s-a duelat cu CSA Steaua, iar în turul campionatului a jucat în eșalonul terț, la Unirea Dej. În ultima perioadă, la Glacis United s-au făcut restructurări majore, cu schimbări la nivelul conducerii cât și la nivelul lotului. Românul se va lupta pentru titularizare cu localnicii Jordan Lopez Perez (32 de ani) și Frank Warwick (24 de ani). Glacis United are 17 campionate câștigate (ultima dată în 2000), 13 cupe (ultima în 2002)

Electrica Furnizare Discount

Am semnat pe un sezon cu optiune de prelungire pe încă unul, e un proiect frumos și interesant, acum cu Brexitul multă lume e tot mai interesată de campionatul de aici. Se fac investitii majore în fotbal. Am ales să joc aici în detrimentul unor echipe de «Tercera» din Spania datorită expunerii mai mari. Este totuși o echipă de prima ligă, îmi doresc să evoluez cât mai bine și să revin într-un campionat cât mai puternic curând sau, de ce nu, să ne luptăm la anul pentru primele două locuri din campionatul de aici, ceea ce înseamnă calificări pentru cupele europene”, a spus Vlad Ignat, ce și-a petrecut bună parte din juniorat în Spania, la Valladolid, până în 2013. În 2019, noua sa echipă a învins 6-1 pe Boca Gibraltar (penultima din ierarhie) și a pierdut 0-6 cu Gibraltar Phoenix (poziția a șasea), iar joi, 24 ianuarie, are meci cu Lions Gibraltar (ultima clasată), însă este greu de crezut că documentele necesare transferului vor fi rezolvate pentru a consemna debutul portarului albaiulian.

Fost coechipier la loturile naționale de juniori cu Valentin Cojocaru (Viitorul Constanța), Vlad Ignat a mai evoluat în Spania, la Valladolid, apoi s-a întors în țară la Corona Brașov, de unde a trecut la Dinamo II, Metalurgistul Cugir, ACS Berceni, FC Brașov, Șurianu Sebeș, Metalul Reșița sau Sportul Snagov, Fotbal Club Rapid și Unirea Dej. Diana, sora  sa mai mică este considerate una dintre baschetbalistele de mare perspectivă a României, la numai 16 ani, fiind convocată luna trecută la echipa națională Under 18.

*Gibraltar, cea mai cunoscută stâncă din lume!

Conform informațiilor furnizate de Gazeta Sporturilor, într-un inedit reportaj publicat recent, Gibraltar este cea mai mică țară UEFA (6,8 km2) – locul 241 în lume. Doar San Marino are o populație mai mică (33.407 locuitori), decât Gibraltarul (33.573 locuitori). Toate echipele din prima ligă joacă pe același stadion, unicul, Victoria, de 5000 de locuri, teren sintetic și pistă de atletism. 600 de jucători, majoritatea de origine spaniolă sunt legitimați în Gibraltar. În clasamentul FIFA, Gibraltar este pe locul 194 din 211 țări, meciurile internaționale din trecut disputându-se în Portugalia, la Algarve, întrucât UEFA nu a omologat arena din Gibraltar, însă s-a jucat pe „Victoria Stadium” în recenta ediție a Ligii Națiunilor. Gibraltar este membru UEFA din 2013 și acceptată de FIFA în 2016.

Majoritatea fotbaliștilor sunt semiamatori, dar există și profesioniști, la echipele de pe podium. Sunt două divizii, prima cu 10 echipe, a doua cu șapte, iar din vară se va forma un singur campionat. Lincoln Red Imps, cu 23 de campionate, deținătoarea en titre a titlului este cea mai titrată formație. Oficial, cei din Gibraltar sunt britanici.

Spania a cedat Gibraltarul Coroanei Britanice în 1713 și, de atunci încearcă să-l recupereze. Gibraltarul este un teritoriu britanic autonom, cu însemne în limba engleză, circulație pe dreapta și lira sterlină – monedă oficială, o populație mixtă, un adevărat Babilon (britanici, spanioli, maltezi, evrei, portughezi, marocani, indieni). Gibraltar, cu o înălțime de 426 de metri, probabil cea mai cunoscută stâncă din lume, se mândrește că adăpostește în jur de 300 de maimuțe, macaci berberi, unica specie de maimuțe sălbatice ce trăiesc în Europa.

Publicitate

Sport

CS Medgidia – Volei Alba Blaj 0-3, în derby-ul etapei a 3-a din Divizia A1 | Victorie clară pentru echipa din „Mica Romă”

Publicat

în

Volei Alba Blaj s-a impus în minimum de seturi, scor 3-0 (25-21, 25-19, 25-22), în derby-ul extern cu CS Medgidia, meci contând pentru etapa a treia a Diviziei A1 la volei feminin.

Echipa din „Mica Romă” a avut în față un examen sever, pe care l-a depășit, după o întâlnire ce a durat 78 de minute. Oponentele erau pe cai mai după succesul din fieful campioanei CSM Târgoviște, însă în primele două parțiale au fost puse la respect. Ardelencele au controlat ostilitățile, iar în al treilea set au avut de întâmpinat o rezistență mult mai dârză. De la 11-11, jocul s-a încins, nu au lipsit faze ce au stârnit proteste, mergându-se cap la cap până la 21-21, cu un moment în care gazdele au avut avans de două puncte (18-16). Blajul a avut nervii mai tari, s-a menținut pe poziții, chiar dacă Medgidia a ajuns la un singur punct (22-23) și a tranșat confruntarea.

Ioana Baciu, fosta echipieră a vicecampioanei, a strâns cele mai multe puncte, 18, (în dreptul Ramonei Rus au fost 5), iar în tabăra învingătoare cea mai prolifică a fost Gergana Dimitrova – cu 14. Volei Alba Blaj are 4 victorii în acest sezon, una în Supercupa României și trei în Divizia A1, fiind singura formație cu maximum de puncte și fără set pierdut. În runda următoare echipa din Alba va întâlni, pe propriul teren pe nou-promovate CS Mioveni.

Electrica Furnizare Discount

Volei Alba Blaj: Gergana Dimitrova – 14 puncte, Nađa Ninković – 7, Olga Strantzali – 11, Victoriia Russu – 12, Jovana Kocić – 5, Slađana Mirković – 7, Milica Ivković – libero; Daiana Roman, Sorina Miclăuș, Andra Artin, Andreea Ispas – libero; Noemi Moldovan, Jovana Cirković, Iarina Axinte, Ștefania Cheluță.

Citește mai mult

Sport

Sprijin financiar în valoare de 50.000 de lei pentru Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Sprijin financiar în valoare de 50.000 de lei pentru Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia ar putea beneficia de sprijinul financiar de 50.000 de lei. Proiectul se află pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, urmând a fi discutat în ședința ordinară din data de 27 octombrie 2021.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba lulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înfiinţată în 1974 ca instituţie publică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, având ca obiect principal de activitatea obţinerea performanţelor sportive: selecţia, pregătirea, participarea la competiţii interne şi internaţionale, respectiv câştigare de medalii pe plan naţional şi internaţional.

Electrica Furnizare Discount

CS Unirea Alba lulia este clubul sportiv nr. 1 al judeţului Alba. Sportivii legitimaţi au obţinut, de-a lungul anilor, cele mai remarcabile performanţe sportive, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, dintre cluburile sportive din judeţul nostru. în fiecare an, sportivii se impun categoric la competiţii naţionale şi obţin rezultate foarte bune şi la întrecerile europene şi mondiale. Clubul a obţinut importante clasări pe podium la întrecerile europene şi chiar mondiale. Clubul a avut reprezentanţi inclusiv la cea mai prestigioasă competiţie – Jocurile Olimpice. Astfel, prin rezultatele lor, Clubul a devenit ambasador al judeţului Alba, la nivel internaţional.

CS Unirea Alba lulia are, în prezent, 9 ramuri sportive active: atletism, powerlifting, haltere, orientare, box, judo, culturism, tenis de masă şi taekwondo, la care se antrenează circa 150 de sportivi şi sportive de toate categoriile de vârstă.

Atletele clubului sunt cele mai bune din ţară la proba de 20 de kilometri marş, fiind parte a lotului naţional. La powerlifting Sportivii se impun categoric la competiţiile naţionale şi au reuşit, chiar recent, să obţină medalii şi la cele internaţionale. La orientare Clubul are cel mai bun sportiv din ţară, component de bază la lotul naţional şi participări reuşite la competiţii europene. Şi la box şi judo sunt componenţi la lotul naţional care să câştigă medalii importante la cele mai importante competiţii organizate în ţară. Secţia de culturism a fost reactivată recent, iar tenisul de masă dorim să îl revitalizăm. Secţia de taekwondo a fost înfiinţată în acest an şi speră să obţină primele medalii.

În anul 2020, în ciuda numărului redus de competiţii organizate din cauza contextului pandemic, sportivii legitimaţi la CS Unirea Alba lulia au obţinut 85 de medalii, dintre care 46 de aur, 26 de argint şi 13 de bronz. în 2019, spre exemplu, 34 de sportivi au obţinut 140 de medalii, dintre care 75 de aur, 38 de argint şi 27 de bronz, la competiţii naţionale şi internaţionale. în acest an, dorini să obţinem cât mai multe medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale şi să facem cinste municipiului Alba Iulia.

Finanţarea este vitală pentru obţinerea performanţei, având în vedere cheltuielile curente cu participarea sportivilor la competiţii cuprinse în calendar (transport, cazare, masă, alte taxe etc.), indemnizaţii de efort lunare pentru sportivi în funcţie de categoria de vârstă şi performanţele fiecăruia, cantonamente de pregătire centralizată, premierea performanţelor sportive etc.

Totodată, Clubul vizează promovarea conceptului de viaţă activă, combaterea efectelor nefavorabile ale sedentarismului şi selecţia unui număr cât mai mare de tineri care optează pentru sportul de performanţă, dar şi conştientizarea rolului important pe care îl are sportul şi sportul de performanţă prin funcţiile sale, sociale, educaţionale, culturale, economice şi conştientizarea dezvoltării pe plan fizic, psihic şi motric.

La antrenamentele clubului se pune accent pe pregătirea tehnică (obţinerea cunoştinţelor necesare despre tehnica sportivă, însuşirea procedeelor, elementelor noi etc.), pregătirea tactică (analiza particularităţii viitoarelor competiţii, analiza adversarilor, elaborarea tacticii pentru competiţii etc.), pregătirea fizică (creşterea forţei, vitezei, rezistenţei, capacităţii şi a altor calităţi necesare în funcţie de fiecare sport în parte) şi pregătirea psihologică (capacitatea de mobilizare mentală la competiţii etc.).

Având în vedere cele de mai sus menţionate, propunem luarea în dezbatere şi adoptarea de către Consiliul Local Alba Iulia a hotărârii privind aprobarea acordării unui sprijin financiar Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia, în vederea cofinanţării activităţilor sportive ale Clubului.

Citește mai mult

Sport

Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin 0-0 | Primul punct pe teren propriu al uniriştilor

Publicat

în

Unirea Alba Iulia a încheiat la egalitate, 0-0, sâmbătă după amiază, pe teren propriu, în compania grupării Avântul Reghin, în ultima etapă a turului din Seria a 9-a a Ligii a 3-a de fotbal.

Uniriştii au obţinut primul punct pe teren propriu în actuala ediţie de campionat, prima remiză stagională, dar rămân cu „lanterna roșie”, după un meci în care s-a remarcat portarul Dragoș Ciorgovean (întâiul joc în care „alb-negrii” nu au încasat gol). Însă, este mult prea puțin… Retrogradarea devine o realitate apăsătoare, cu toate că a fost o remiză, după trei eșecuri la rând. Avântul a fost echipa mai periculoasă, iar pentru gazde nu poate fi o „bilă albă” în contextul unui program infernal: jocuri cu primele 4 clasate din serie!!!

*Sinescu: „Rezultat echitabil, Ciorgovean a fost determinant”

Un rezultat echitabil, după un joc de luptă, fără virtuți tehnice, sau valențe spectaculare. A fost o oarecare dominare a oaspeților, dar cele mai clare le-am avut noi, în prelungirile celor două reprize. S-a văzut nevoia de puncte, a fost multă încrâncenare. Este prima dată când nu primim gol. Ciorgovean a contribuit la obținerea punctului„,a declarat Valentin Sinescu.

Electrica Furnizare Discount

Meciul a început într-o uşoară notă de dominare a gazdelor, însă, încet-încet, disputa s-a echilibrat, după care dominarea a fost a vizitatorilor. Jocul a fost cursiv în prima jumătate de oră, dar lipsit de ocazii clare de gol. Spectatorii din tribunele stadionului „Cetate” au tresărit mai întâi în minutul 32, la lovitura de cap a lui Şerbănaţi. Au urmat un corner bătut direct pe poartă şi reluarea suprinzătoare a lui Suciu. Portarul Ciorgovean a fost însă, de fiecare dată, pe fază. Intervenţia la şutul lui Suciu a fost senzaţională, goalkeeper-ul unirist deturnând spectaculos mingea peste transversală.

În minutul 43, mingea trimisă din unghi de Harko a „muşcat” din transversala porţii gazdelor. În replică, în minutul 45+1, practic la ultima fază a primei reprize, Fetiţa a fost la câţiva milimetri de a relua în forţă cu capul din gura porţii după o centrare din flancul drept a lui S. Tineiu, la capătul unei acţiuni prelungite a „alb-negrilor”.

În debutul reprizei secunde, şutul lui Bugnar a trecut pe lângă bara din dreapta lui Ciorgovean (48). Au urmat zeci de minute de joc încâlcit, fără oportunităţi reale de a se debloca tabela şi, implicit, s-a consemnat un rezultat identic cu cel din primul minut al disputei: 0-0.

Unirea Alba Iulia: Ciorgovean – Bârdea, Scrob, V. Codrea, Mocanu – Haj (42, Lupea), Dehelean, Mâlnă, Cl. Morariu – Fetița /cpt., S. Tineiu. Pe bancă: Bartok, Pocol, Bakcsi, An. Moldovan, Oneţ, Jurj, C. Dănilă. Antrenor Valentin Sinescu – principal, Marcel Rusu – secund.

Avântul: Csegedi – Bugnar, Suciu, Hasnaș, Nimrod /cpt. – R. Moldovan, C. Chirilă, Harko – Șerbănați, Murar, M. Pop (69 Bucur). Pe bancă: Raica, Paşca, D. Crișan, Sămărghiţan, Popa, Toth. Antrenor Vilmoș Stoica – principal

Arbitri A. Flonta (Cluj-Napoca), Cl. Giorgiu (Cluj-Napoca) Cl. Georgiu (Dej) Observatori D. Ciocănea (Sibiu), E. Gîț (Deva)

Lucian DĂRĂMUȘ

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare