Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Alba Iulia, fără LUMINIȚELE de SĂRBĂTORI de 1 Decembrie, așa cum era prevăzut în program!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Oamenii care s-au strâns în cursul serii de astăzi, 1 Decembrie 2022, pentru a vedea aprinderea faimoaselor luminițe de sărbători din Cetatea Alba Carolina au fost surprinși de o veste proastă, din partea autorităților.

„Datorită unor probleme tehnice, electrice, aprinderea cupolei de lumini din Latura de Vest a Cetății se amână pentru mâine, 2 decembrie, fiind imposibilă intervenția cu nacelă acum, din cauza comercianților amplasați in acea zonă.”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Ședință pe tema munților de gunoaie din Alba Iulia, la Instituția Prefectului Alba. AMENZI de 25.000 lei pentru firma de salubrizare care nu a ridicat deșeurile la timp

Câteva mii de persoane s-au strâns în inima cetății Alba Carolina pentru a fi martori la marele eveniment care, din păcate, nu s-a mai materializat.

CITEȘTE ȘI: „Dorel” de la Primăria Alba Iulia a lăsat fără internet și cablu o mare parte din oraș, în prag de 1 Decembrie

Acest lucru este fără precedent în ultimii 20 de ani, pentru festivitățile care au avut loc până acum în orașul nostru, de Ziua Națională.

De menționat este că, în ultimele zile, administrația locală s-a confruntat cu tot felul de gafe, de la „Doreii” din primărie care au lăsat mii de oameni fără internet și cablu, tăind cablurile „nefolosite și inestetice”, până la gunoaiele care au împânzit orașul, în pragul Zilei Naționale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Fără mare efort de imaginație pot să-mi imaginez grafic lupta politicienilor români cu pensiile speciale asemeni luptei lui Hercule cu Hydra din Lerna. Finalul acestor lupte epopeice este însă foarte diferit, complet opus, aș zice. În timp ce Hercule, cu ajutorul lui Iolaus, a ucis Hydra, retezându-i toate capetele (Iolaus cauteriza cumva rana astfel încât acestea nu mai puteau să se regenereze), politicienii noștri, mulți și foarte pricepuți, nu doar că nu reușesc să taie capetele Hydrei Pensiilor Speciale, dar chiar ei le înmulțesc.

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilorStagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul

Interesant pentru analogia noastră vă mai spun că Hydra din Lerna avea un cap nemuritor, așa cum și în rândul pensiilor speciale sunt unele mai speciale decât specialele, pensiile magistraților. La fel cum Hercule a reușit să îngroape capul nemuritor al Hydrei din Lerna sub un munte, neutralizându-l astfel, tot aşa pensiile nemuritoare ale magistraților sunt îngropate sub un munte de decizii politice sau de curte constituțională. Dar nu pentru a fi neutralizate ele, pensiile speciale, ci pentru a fi neutralizată aproape orice intenție de aducere a lor din sfera „divinului” în cea a noastră, a muritorilor de rând.

La Curtea Constituțională a României, să ne înțelegem, nu sunt judecători în sensul principal al cuvântului, ci tot niște politicieni care au ajuns acolo prin numire politică. Ei înșiși beneficiari de pensii speciale, unii de vreo trei-patru concomitent, evident că nu au niciun interes în crearea unui cadru în care pensiile magistraților să fie aduse în limitele bunului simț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principiul existenței pensiilor speciale ale magistraților este unul asupra căruia putem discuta pornind de la argumentul că ei trebuie protejați de tentații dacă vrem o justiție corectă. Cumva pensiile astea ar fi un fel de taxă de protecție a societății! Doar că nivelul acestei taxe de protecție a ajuns să fie scandalos de mare. O vorbă românească spune că nu e prost cine cere (în cazul nostru cine beneficiază, dar să nu uităm că ideea a venit de la un ministru liberal al justiției, totodată și fost președinte al PNL, Valeriu Stoica), ci cine dă. De dat dau politicienii.

Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

Daaa, dar nu se potrivește vorba asta decât parțial în speța noastră, pentru că magistrații știu de unde le vine binele. Ia uitați-vă cum, deși sunt mulțime de avocați prin Parlamentul României și pe la partide, toate proiectele de lege pentru aducerea pensiilor speciale în limitele bunului simț eșuează lamentabil, sunt declarate neconstituționale printr-un mecanism menit să le mențină, pe de o parte, iar pe de alta să dea electoratului senzația că politicienii chiar vor să facă ceva.

Nu, nu vor, dacă ar vrea ar fi modificat legile astfel încât să nu fie atacabile la CCR. Pas cu pas, din decizie în decizie, pensiile speciale sunt apărate ferm, în timp ce politicienii vin și aburesc electoratul că vor ei să le elimine sau să le mai „domesticească”, dar nu vrea CCR să le facă pe plac. Chiar așa?

La solicitarea ziarulunirea.ro, Casa Județeană de Pensii Alba ne-a furnizat cuantumul primelor 100 de pensii care se plătesc în județul Alba. El este cuprins între 50.359 de lei și 11.164 de lei și toți beneficiarii fac parte din categoria magistraților. „Cuantumul pensiei medii în județul Alba în luna ianuraie 2023 pentru pensionarii din magistratură este de 21.938,77 de lei”, ne mai răspunde CJP Alba. Între locul 1 și locul 100 este o diferență considerabilă care poate crea gelozii chiar în rândul castei beneficiare, locul 1 în top, cu peste 50.000 de lei pensie/lună fiind ocupat de un fost procuror!

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Ce să mai zică însă un pensionar din sistemul public care primește pensia minimă de 1.125 de lei? Păi poate nu mai zice nimic, că-l lovește, Doamne ferește, apoplexia când vede că diferența este un factor de multiplicare de aproape 50! De parcă deținătorul pensiei maxime mănâncă cu 50 de guri. Dar ce-ar mânca, ce-ar îmbrăca dacă nu ar fi ceilalți membri ai societății? Pe an, acesta adună peste 600.000 de euro, echivalent lei, în timp ce „beneficiarul” unei pensii minime abia adună echivalentul a 2700 de euro.

Echitate socială, ce mai! Fără îndoială există diferențe de pregătire profesională și complexitate a muncii, că despre vechime în muncă… nu prea putem zice multe în favoarea magistraților. Dar, asta e legea făcută de politicieni și revolta spre ei trebuie să se îndrepte.

Vorbind despre politicieni, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că acea reclaculare a pensiilor muritorilor de rând de care se vorbește deja de câțiva ani nu se va produce prea curând pentru că încă nu e gata formula de calcul. Și ghiciți cine sunt vinovații? Evident, greaua moștenire primită de la miniștrii precedenți, de parcă nu ar fi el la conducerea ministerului deja de un an jumătate!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda au început lucrările la alunecarea de teren pentru care s-a închis traficul pe un sens de mers la Alba Iulia Nord

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda au început lucrările la alunecarea de teren pentru care s-a închis traficul pe un sens de mers la Alba Iulia Nord

În zona Alba Iulia Nord, antreprenorul Pizzarotti a început astăzi lucrările la alunecarea de teren care afectează sensul de mers Sebeș-Turda. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro va fi excavată toată porțiunea supusă alunecării, va fi drenată apa iar ulterior se va decide ce soluție va fi adoptată.

Citește și: Abia inaugurată, autostrada A10 Sebeș-Turda o ia la vale: alunecare de teren în rambleu și crăpturi în asfalt, la Alba Iulia Nord

Traficul pe sensul de mers Sebeș-Turda este închis pentru 30 de zile, circulația realizându-se acum prin nodul rutier, pe bretelele 3 și 4, dar e puțin probabil ca lucrările la alunecare să fie terminate în acest termen.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că ziarulunirea.ro a fost prima publicație care a sesizat faptul că au intervenit fisuri, iar ulterior crăpături în carosabil pe autostrada A10 Sebeș-Turda, pe sensul de mers Sebeș-Turda, cel mai probabil fiind vorba de o alunecare de teren în rambleu.

Potrivit comunicatului CNAIR: „Pentru remedierea unor deficiențe apărute în ultima perioadă, la cererea constructorului, CNAIR a luat decizia ca începând de miercuri, 01.02.2023 ora 10:00, timp de 30 de zile, traficul să fie închis pe sensul de deplasare Sebeș – Turda, de pe autostrada A10, pe sectorul cuprins între km 15+760 – 16+800.

Pe perioada instituirii restricțiilor traficul va fi deviat astfel: ieșirea de pe autostradă se va realiza, prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se va realiza și revenirea pe autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

Menționăm că toate lucrările necesare vor fi efectuate de constructor din fonduri proprii, acestea fiind în perioada de garanție.

Facem apel la conducătorii auto să circule prudent în zona cu restricții și să respecte semnalizarea rutieră din zona lucrărilor”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Într-o comună din Alba, cabinete medicale renovate care are arată mai bine ca cele de la oraș!

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Într-o comună din Alba, cabinete medicale renovate care are arată mai bine ca cele de la oraș!

Dispensarul din comuna Șpring a primit o nouă „față”, acesta a fost renovat și arată mai bine decât cele de la oraș, de asemenea a fost implementat și un proiect de creștere a eficienței energetice.

În domeniul medical, mai mult decât în orice alt domeniu, curățenia și mediul steril sunt doi factori extrem de importanți, astfel în urma renovării Dispensarului, pacienții vor avea parte de condiții decente pentru a fi consultați

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Dispensarul din Șpring a beneficiat și de un proiect de creștere a eficienței enegetice, în valoare de 33.000 de lei, potrivit achiziției publice care a fost lansată în SEAP.

„Cabinetele medicale din cadrul Dispensarului Comunal Șpring au fost renovate iar pacienții pot fi consultați în condiții decente.

Urmează și în celelalte sate.

Doamne ajută!”, a transmis Iulia Stănilă, primărița comunei Șpring.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea