Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Aiudeanul Robert Szakacs, la cea mai dură competiție de sport extrem de pe planetă! Un accident l-a scos din cursă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Red Bull Romaniacs, competiție de sport extrem ce se desfășoară în aceste zile la Sibiu, este considerat de concurenți și specialiști cel mai dificil raliu hard enduro din lume.  În ultimii ani traseul care parcurge și Valea Sebeșului a stârnit un adevărat fenomen în rândul practicanților acestui sport și tot mai mulți rideri din întreaga lume își doresc să își depășească limitele în aventura din Carpații Meridionali.

Provocarea și riscul sunt maxime! Traseele măsoară zilnic între 100 și 200 km, în funcție de clasă, iar riderii le parcurg cu ajutorul GPS-ului — în fiecare seară se încarcă harta pentru ziua următoare.

Anul acesta 350 de motocicliști din 30 de țări participă la Red Bull Romaniacs, aceasta fiind o ediție record, cu cel mai mare număr de concurenți din istoria competiției.

Printre ei s-a aflat și  Robert Szakacs din Aiud, unul dintre sportivii care au debutat anul acesta la cel mai dificil raliu hard enduro din lume și care din păcate s-a accidentat grav la umărul drept, fiind nevoit să abandoneze competiția.

“A fost un accident stupid, mi s-a agatat roata spate si am cazut de pe unul dintre obstacole de la aproximativ 2 metri înălțime pe beton, în umăr. Rezultat: umăr dislocat și întindere de ligamente.Trebuie să stau cu umărul imobilizat 3 săptămâni,după care urmează o perioadă de recuperare. Voi fi înapoi pe motor în cel mai scurt timp posibil, deoarece nu mai vreau să pierd nicio cursă din an”, a declarat Robert pentru ziarul Unirea.

Robert Szakacs

La doar 19 ani, Robert este un tânăr care îți trezește respectul. Este foarte talentat, disciplinat, optimist și ambițios. Palmaresul său la enduro este de invidiat! În 2013, locul 2 la Campionatul National de Hard Enduro la clasa Profesionisti, în 2014 locul 2 în Campionatul National de Enduro clasa Juniori, locul 2 in CN de Endurocross clasa Profesioniști si locul 4 in CN de Hard Enduro clasa Profesioniști.

Pasiunea sa pentru extrem a început, așa cum ne mărturisește, cand  era “doar la stadiul de a visa că voi putea să particip la cea mai extremă cursă de pe planetă, Romaniacs”. Acum așteaptă să se recupereze și să se urce din nou pe motor. Aiudeanul este susținut total de echipa BGS Motorsport din care face parte și față de care a ținut să își exprime recunonoștința. Robert Szakacs nu a uitat să le mulțumească părinților săi, despre care spune că au avut mereu încredere în el și l-au susținut cu toate forțele.

Cine este riderul aiudean Robert Szakacs?

Am 19 ani și pasiunea mea pentru extrem a început de foarte mulți ani când  eram doar la stadiul de a visa că voi putea să particip la cea mai extremă cursă de pe planetă, Romaniacs. Am fost oarecum norocos, deoarece l-am avut inițiator și profesor pe colegul meu de echipa Ervin Kovacs și am progresat foarte repede până la nivelul de a putea face față la un traseu de experți, la Red Bull Romaniacs.

Ce performanțe ai reușit în acest sport extrem și cum ai ajuns să participi la cea mai dură competitie din lume, Red Bull Romaniacs?

În 2013 am obținul locul 2 la Campionatul National de Hard Enduro la clasa Profesioniști, iar anul acesta în acest moment mă situez pe locul 2 in Campionatul National de Enduro clasa Juniori,locul 2 la CN de Endurocross clasa Profesioniști și locul 4 la CN de Hard Enduro clasa Profesioniști. Bineînteles, se poate schimba clasamentul deoarece mai sunt curse, dar sunt încrezător că mă voi putea menține cel puțin pe aceste poziții. La Red Bull Romaniacs nu trebuie să fii acceptat, trebuie doar să ai aptitudini de enduro extrem,o echipa care să te susțină și mult,mult,mult antrenament atât fizic cât și pe motor. În rest e simplu simplu,te inscriu și participi.

 

Cum apreciezi traseele, concurenții? În ce condiții te-ai accidentat și cum te simți acum? Ce urmează pentru  tine în continuare?

Despre traseu nu pot să îmi exprim o părere, deoarece dacă nu îl parcurgi totul, pare altfel. Știu de la colegul Zsolt Varga care participă, că este destul de susținut până acum. Concurenții, vreo 350 la număr,din toate colțurile lumii sunt de la nivel mediu până la campioni mondiali… Mi-ar fi plăcut să pot concura pe același traseu, la același concurs cu nume internaționale .

Din păcate accidentul de la prolog mi-a stricat planurile, nu am mai putut lua startul. Îmi pare extrem de rău deoarece m-am pregătit foarte mult pentru cursa asta, să mențin o poziție bună !

A fost un accident stupid, mi s-a agățat roata spate și am căzut de pe unul dintre obstacole de la aproximativ 2 metri înălțime pe beton, în umăr. Rezultatul: umăr dislocat și întindere de ligamente. Trebuie să stau cu umărul imobilizat 3 săptămâni,după care urmează o perioadă de recuperare. Voi fi înapoi pe motor în cel mai scurt timp posibil, deoarece nu mai vreau să pierd nicio cursă din an.

Ce urmează pentru mine? Progres.  Am tot ce este nevoie pentru asta: ambiție,voință și echipa BGS Motorsport din care fac parte și care mă susține din toate punctele de vedere. Și căruia țin să îi multumesc pentru asta și pe această cale. Și multumesc părinților!

sursa foto: Robert Szakacs & facebook.com/RBRomaniacs


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea