Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO AERIENE şi VIDEO: AMPLĂ mobilizare de FORŢE, la un accident GRAV în Alba Iulia.Cum au intervenit pompierii, paramedicii, poliţiştii şi jandarmii pentru salvarea a 15 victime. Exerciţiu DEMONSTRATIV

Publicat

în

Un exerciţiu demonstrativ complex şi totodată spectaculos, de intervenţie cu forţe în teren, a fost prezentat joi, la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Pompierilor. Începând cu ora 11.00, cei care s-au aflat în zona gării, mai exact în apropiere de benzinăria Luk Oil, au putut vedea cum intervin pompierii, poliţiştii, paramedicii, SMURD-ul, jandarmii şi cei de la Crucea Roşie, în situaţii limită. Potrivit scenariului, “salvatorii” au trebuit să intervină la un accident, după ce patru maşini s-au ciocnit şi mai multe victime au rămas încarcerate. De asemenea, din cauza unuia dintre autoturismele implicate în accident în apropierea benzinăriei, exista pericolul exercitiu demonstrativ pompieri94unei explozii. Şapte ambulanţe şi echipaje SMURD, patru autospeciale ale Pompierilor, autospecială de descarcerare, echipaje ale Poliţiei şi Jandarmilor, au sosit la faţa locului, cu sirenele pornite. Cei mai curioşi au fost cei mici aflaţi aici, care au fost de-a dreptul captivaţi de toată desfăşurarea de forţe, şi în special de “oamenii în roşu” care au pus victimele pe targă cu dibăcie şi le-au scos dintre fiare în siguranţă. A fost ridicat şi un cort de prim ajutor  unde au fost duse victimele descarcerate, iar pentru cei cu leziuni uşoare, voluntarii de la Crucea Roşie au acordat îngrijiri medicale. Circulaţia în zonă a fost oprită.

Cu ocazia Zilei Pompierilor, joi, albaiulienii au putut asista la un exerciţiu demonstrativ, organizat de ISU Alba.  Scenariul exerciţiului, foarte bine pus la punct, a constat în gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident rutier pe Bulevardul Ferdinand, în zona benzinăriei Luk Oil.

La ora 11.00, un angajat al benzinăriei transmite prin SNUAU 112 că în accident sunt implicate patru autoturisme. Sunt aproximativ 15 victime. Un autoturism este oprit în stâlpul de reclamă al benzinăriei, 2 autoturisme tamponate, iar unul răsturnat pe trotuar. Din autoturismul oprit în stâlpul de reclamă iese fum şi există risc de aprindere a scurgerilor de carburanți și propagarea incendiului la stația de benzină aflată în imediata apropiere.

Elit - Gustul Desăvârșit

La faţa locului au ajuns pompierii cu patru autospeciale, şapte echipaje SMURD, ambulanţe, poliţişti şi jandarmi.

În urma recunoaşterii cdt. GIS constată că scurgerile de carburant s-au aprins, incendiul se manifestă la compartimentul de motor al autoturismului şi s-a propagat la stâlpul de reclamă şi copertina benzinăriei pe o suprafaţă de 40 mp. exercitiu demonstrativ pompieri117În autotursim au fost 4 persoane care s-au evacuat şi au diferite leziuni. În autoturismele tamponate au fost 6 persoane, 2 încarceraţi iar una în stare inconştientă pe capota autoturismului, fiind proiectată prin parbriz. În autoturismul răsturnat au fost  persoane din care numai conducătorul auto este încarcerat. Pe trotuar au fost 2 pietoni care au fost răniţi în urma răsturnării autoturismului. În urma accidentului sunt 15 victime, din care 5 în stare gravă.

Pompierii, şi toate forţele, paramedicii, poliţiştii, jandarmii, voluntarii de la Crucea Roşie au arătat  că la orice oră şi în orice moment primejdios  pot fi în sprijinul cetăţenilor.

„Este forma perfectă de a verifica capacitatea perfectă a tuturor structurilor, care au atribuţii de a interveni în situaţii de urgenţă. Aceste exerciţii cu efective în teren şi cu tehnică ne ajută să verifică atât concepţia noastră de intervenţie, planurile, pregătirea personalului şi funcţionarea tehnicii de intervenţie. A fost un scenariu complex în care am încercat să vedem atât partea de intervenţie la stingeri, incendii, descarcerare, partea de descarcerare şi asistenţă medicală, trierea şi organizarea evacuării victimelor către centrele medicale. În continuare UPU SMURD, organizează transportul către Spitalul Judeţean de Urgenţă, care preiau victimele.

Am creat un scenariu cu un număr mare de victime, pentru a vedea punerea în practică atât al planului roşu, cât şi al celui alb, la nivelul spitalelor. După ce facem un scurt bilanţ, o să vedem felul cum la nivelul spitalului s-au preluat şi s-au organizat ridicarea capacităţii de intervenţie. A fost util pentru participanţi, am verificat şi capacitatea Inpsectoratului de a organiza, de a colabora cu celelalte structuri ”, a declarat şeful ISU Alba, Dorel Sofica.

Totodată, acesta a dorit să ceară scuze public celor care au avut de suferit din cauza acestui blocaj în trafic, explicând că nu pot fi pregătiţi pentru accidente reale decât simulând condiţii reale de desfăşurare a intervenţiei.

Acțiunea a fost efectuată cu ocazia Zilei Pompierilor din România și în baza Planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pe anul 2014.

La exerciţiu au participat: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Alba Iulia; Inspectoratul de Poliție al Județului Alba; Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba; E-On Gaz S.A; Crucea Roșie Alba; S.C. Electrica S.A.; Apa CTTA Alba; Serviciul de Ambulanță al Județului Alba; Poliția Locală Alba Iulia.

FOTO: Alexandra MATEŞ, Lucian CRAIU

[nggallery id=2301]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Încă o avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Vijelii puternice și grindină în Zlatna, Baia de Arieș și alte 13 comune

Publicat

în

Încă o avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Vijelii puternice și grindină în Zlatna, Baia de Arieș și alte 13 comune

Meteorologii au emis o avertizare imediată de Cod PORTOCALIU în Zlatna, Baia de Arieș și alte 13 comune, luni, până la ora 15:00.

Județul Alba: Zlatna, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor; și în zona de munte de peste cota 1800 m.

Se vor semnala : averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare