FOTO: A început ”Sărbătoarea Mierii” 2018. Blajul, transformat în weekend în cel mai dulce oraș din România

Cel mai mare târg apicol din România, ajuns la cea de-a IX-a ediție, și-a deschis sâmbătă porțile la Blaj. Reprezentanți din mai multe țări, peste 150 de expozanți și mii de vizitatori sunt așteptați să participe la această manifestare dedicată apicultorilor și consumatorilor de produse apicole.

Cel mai mare târg apicol din România, ajuns la cea de-a XI-a ediție, și-a deschis sâmbătă porțile la Blaj. Reprezentanți din mai multe țări, peste 150 de expozanți și mii de vizitatori au participat la această manifestare dedicată apicultorilor și consumatorilor de produse apicole.

ELIT

Mii de vizitatori şi aproximativ 150 de expozanţi au participat sâmbătă la Blaj la cel mai mare târg apicol din România. Manifestarea din acest an aduce numeroase noutăţi şi surprize, pe lângă programul oficial anunţat de organizatori, care cuprinde târgul cu vânzare, secțiunea de comunicări științifice, mai multe lansări de carte, de apicultură şi apinutriţie, dar și tradiţionalul program artistic.

Organizatorii ediţiei a XI-a a „Sărbătorii Mierii” sunt Apidava Blaj, Primăria şi Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba.

ADEZIUNE PLUS

Deschiderea oficială a „Sărbătorii Mierii” 2018 a avut loc sâmbătă, 24 martie, la ora 10:30, pe scena amenajată în Piaţa 1848, în prezenţa oficialităţilor şi a organizatorilor. Imediat după deschidere, Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural „Augustin Bena” a susţinut un spectacol de muzică populară.

De la ora 11:00, la Palatul Cultural au avut loc conferinţele pentru apicultori. Subiectele propuse de organizatori sunt cauzele mortalităţii albinelor, efectul neunicotinoidelor şi alte teme de actualitate apicolă. Conferinţele vor fi susţinute de lectori din Belgia, România şi Turcia, printre aceştia aflându-se Etienne Bruneau, preşedintele comisiei pentru calitatea produselor apicole din Apimondia, care va prezenta conferinţa cu titlul „Cauzele mortalitatii albinelor”, dr. bioch. Cristina Mateescu, din cadrul comisiei ştiinţifice pentru apiterapie din Apimondia, care va vorbi despre apiterapie şi Prof. Yuscel Banu, de la Universitatea Izmir din Turcia, care va prezenta efectele benefice ale produselor apicole administrate la animale.

De la ora 12:00, la Primăria Municipiului Blaj s-a desfăşurat o conferinţă de presă, unde, pe lângă reprezentanţii organizatorilor, primarul Gheorghe Valentin Rotar şi preşedintele Companiei Apidava, Victor Mateş, au participat Etienne Bruneau, dr. bioch. Cristina Mateescu şi cunoscutul actor Dorel Vişan, apicultor pasonat, prezent pentru a doua oară la târgul apicol de la Blaj.

Tot la Primăria Blaj a avut loc, de la ora 12:00, o prezentare Ecocert, foarte importantă pentru producătorii interesaţi de produse ecologice, o prezentare APIA şi o prezentare despre conservarea şi ameliorarea populaţie locale de albine carpatine.

În acest an, au avut loc mai multe lansări de carte, de apicultură şi apinutriţie, acestea fiind programate la Palatul Cultural. Astfel, începând cu ora 13:00, au fost prezentate volumele „Api-nutriţia – O variantă de prevenție și păstrare a sănătății”, „Ghid de bune practici pentru recoltarea produselor apicole”, „Calendarul lucrărilor apicole”, la care au participat actorul Dorel Vişan şi o carte despre Veceslav Harnaj – fondatorul apiculturii româneşti moderne, scris de actriţa Ileana Popovici.

În cursul după amiezii de sâmbătă, conferinţele pe teme apicole vor continua la Palatul Cultural, cu diverse prezentări, pe teme precum starea iernării familiilor de albine şi actiunile necesare dezvoltării optime în condiţiile primăverii 2018, sănătatea albinelor şi tratamente specifice apiculturii.

Ca în fiecare an, „Sărbătoarea Mierii” propune şi un consistent program artistic. De la ora 18:30, pe scena amplasată în Piaţa 1848, va avea loc spectacolul pentru tineret, capul de afiş fiind cunoscuta artistă Corina, care va închide prima zi a marelui târg apicol. În deschidere, vor susţine recitaluri Ravy, Andrei Şerban, Re-Born, Before 7 şi Denisa Moga.

„Sărbătoarea Mierii” se va încheia duminică, 25 martie, la ora 12:00, cu spectacolul pentru copii, care va avea loc tot pe scena amplasată în Piaţa 1848.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc concursuri pentru apicultori, vor fi acordate cadouri vizitatorilor în cadrul „Tombolei albinuţelor”, organizatorii pregătind ateliere pentru copii, cu tema „Din secretele stupului”, precum şi multe alte surprize pentru cei mici şi mari.

Şi în acest an, se  mizează pe o consistentă prezenţă internaţională, firme apicole din 14 ţări (Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Turcia, Ucraina, Ungaria, România) anunţându-şi participarea.

A XI-a ediție a „Sărbătorii Mierii” este organizată de Apidava Blaj, Primăria şi Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba.

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Polițiștii din Alba au SANCȚIONAT peste 100 de persoane pentru că nu au respectat măsurile anti-COVID, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, polițiștii din județul Alba au depistat și sancționat 108 persoane care nu au respectat măsurile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro