Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| 30 de tineri români, italieni și macedoneni, schimb de experiență în Alba: Proiect cu temă ecologică prin programul Erasmus

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| 30 de tineri români, italieni și macedoneni, schimb de experiență în Alba: Proiect cu temă ecologică prin programul Erasmus

Treizeci de tineri din Italia și Macedonia de Nord și România au participat, în perioada 7-13 august 2022, la un schimb de experiență, în județul Alba și au participat la un proiect cu temă exologică prin proiectul Erasmus.

În perioada 7-13 august 2022, a avut loc prima mobilitate a tinerilor în cadrul proiectului ERASMUS+ KA 210 ” Involved young people-developed communities”, număr de referință proiect-2021-2-RO01-KA210-YOU-000048264.

Activitățile din această perioadă s-au desfășurat în concordanță cu temele propuse: agricultură ecologică, ecologie, voluntariat și implicarea tinerilor în viața comunității.

Proiectul este inițiat de Asociatia Tinerilor Lunca Muresului și are ca parteneri Asociațiile Koinokalo Aps din Italia și World of Change din Macedonia de Nord.

În prima zi a mobilității, cei 24 de tineri, împreună cu cei 6 lideri au fost familiarizați cu agenda activităților, obiectivele proiectului, au realizat jocuri de cunoaștere, mesaje ecologice scrise pe cartoane reciclate și au descoperit cetatea Alba Iulia, alături de facilitatorul mobilității, Bogdan Mucea.

În deschiderea evenimentului, Nicoletta Gabriela Hustiuc-ambasador Erasmus pentru jud. Alba, din rețeaua Ambasadorilor Erasmus ai ANPCDEPF București, le-a transmis participanților un mesaj de bun venit:

Cu amabilitatea conducerii Societății Agricole Solex SRL din Lunca Mureșului, tinerii au vizitat o fermă ecologică și au aflat multe informații legate de tema proiectului, au plantat copaci pe malul Mureșului, au servit mâncare locală, iar cei mai aventuroși au traversat râul, ajutați de Mircea, un localnic curajos.

În tot acest timp au realizat fotografii naturaliste, pentru o altă activitate din proiect, inițiată de partenerii nostri, Koinokalo Aps din Italia: Obiectiv sustenabil.

Miercuri, tinerii au aflat multe informații despre Parcul Dendrologic din Alba Iulia, despre specii de arbori și caracteristicile lor, iar inginer silvic Coltor George le-a vorbit despre situația defrișărilor la nivel național, despre importanța pădurilor în viața noastră și despre modul în care trebuie protejate.

Dimineața a continuat cu un flashmob, realizat alături de coregrafa Sorana Suciu, împreună cu micuții de la Școala de dans Wish Dance Steps, care au făcut încălzirea cu un mixaj.

După amiaza a fost dedicată atelierului de cunoaștere, încredere, consolidarea echipei și improvizație, realizat de Cati Mihăilă, actriță, lector univ. dr. la Universitatea de Arte Târgu Mureș.

Seara de miercuri a fost dedicată Italiei, tinerii de aici prezentându-și țara, câteva alimente și jocuri specifice.
Joi, grupul de tineri a vizitat Depozitul de deșeuri și stația de tratare a deșeurilor Galda, iar după amiaza, au derulat un workshop despre agricultură sustenabilă, în Muzeul Satului din Sibiu.

Seara de joi a fost dedicată Macedoniei de Nord, care a prezentat tradițiile și obiceiuri specifice.

În ultima zi de activitate, tinerii au prezentat costume din materiale reciclabile, realizate pe parcursul acestei săptămâni, s-au acordat premii pentru concursul de fotografie și certificate Youthpass.

Seara românească a încheiat mobilitatea, pe ritmurile Rapsodiei Române și a altor melodii românești , interpretate la nai de tânărul Sergiu Geogean, acompaniat la acordeon de bunicul lui, domnul profesor Victor Geogean. Urmează să se deruleze mobilități în Macedonia de Nord și Italia.

Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei mobilități, sponsori, voluntari, colaboratori și participanți.

Coordonator proiect, Aurora Hăjmășan -Asociația Tinerilor Lunca Mureșului


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea