Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO: 120 de tineri din Alba vor participa la ateliere de lucru în cadrul proiectului „Voluntar Implicat și Pregătit (V.I.P)”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Voluntar Implicat și Pregătit (V.I.P)” este un proiect rezultat în urma iniţiativei tinerilor voluntari și membri ai Centrului Judeţean de Voluntariat Alba, finanţat de Comisia Europeană prin ANFPCDEFP în cadrul programului “Tineret în Acţiune” în parteneriat cu: Asociaţia Absolvenţilor Universităţii “1 Decembrie 1918”Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Universitatea  “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în acţiune” (program care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin înfiinţarea de proiecte) în cadrul Subacţiunii 1.2 – Iniţiative naționale ale tinerilor. Echipa de proiect este formată atât din tineri liceeni, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”.  Pe durata proiectului ce se va desfăşura între 3 august 2013  şi  30 noiembrie 2014, membrii grupului ţintă, 120 de tineri cu si fără oportunităţi reduse cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani din judeţul Alba vor avea posibilitatea de a participa la 6 ateliere de lucru, proiectul culminând cu Târgul de Voluntariat. Proiectul începe cu ZEN (Ziua Educației Nonformale) prin organizarea în 11 octombrie, ora 12 în Art Cafe a unei Cafenele Publice (metodă de educație noformală) ce va avea ca tematică voluntariatul și se va termina în octombrie cu un FlashMob la care va aduna la un loc 130 de tineri cu scopul de a promova voluntariatul.

În cadrul proiectului a fost inclus un atelier de lucru, prin care se urmăreşte ca membrii echipei să îşi dezvolte abilitățile de comunicare în cadrul echipei, modalităţi de lucru în echipă, moduri de rezolvare a conflictelor în echipă, încredere de sine precum şi încrederea în restul membrilor echipei. Cu echipa gata pregătită se vor organiza alte 6 ateliere pentru tinerii care doresc să se implice în mișcarea de voluntariat. Aceste ateliere vor fi desfăşurate in urma unei campanii de promovare și selecție. Cele 6 atelierele de lucru vizează dezvoltarea personală și se vor desfășura după același algoritm. Sesiunile atelierelor de lucru vor fi structurate astfel: 1. Exerciții de cunoaștere a membrilor grupului, Reguli și Așteptări; 2. Ce este Tineret în Acțiune, Cum se poate obține o finanțare, Care sunt Acțiunile și Sub-acțiunile Programului Tineret în Acțiune; 3. Proiectul „Voluntar Implicat și Pregătit” prezentare, scop și obiective propuse, activitățile din cadrul proiectului, beneficiari. 4. De ce să facem voluntariat și de ce este nevoie de orientarea tinerilor spre voluntariat; 5. Autocunoaștere și Inteligența Emoțională (Exerciții și discuții care se vor axa pe capitolul autocunoaștere – vor fi abordate unele tehnici de psihologie a individului precum semnificația unor forme geometrice, exerciții de imaginație și explicarea acestora  etc.); 6. Dezvoltare personală și Dezvoltare de grup (Vor fi abordate discuții interactive prin care participanții vor fi stimulați să participe, mai apoi se vor face jocuri care să stimuleze creativitatea şi imaginația).

Activităţi prioritare:

1.   Conferință de presă de lansare a proiectului „Voluntar Implicat și Pregătit” (În cadrul Conferinței de presă se va prezenta programul Tineret în Acțiune, Acțiunile și Sub-Acțiunile în cadrul cărora se pot depune proiecte, Acțiunea 1.2. Inițiative ale tinerilor, Proiectul „Voluntar Implicat și Pregătit” Scop, Obiective, Activități și metode de educație nonformală prevăzută în cadrul proiectului);

2.   Cafenea publică cu ocazia Zilei Educației Nonformale (Activitatea pregătită cu ocazia Zilei Educației Nonformale, Cafenea Publică are un dublu scop. În primul rând ca metodă educativă nonformală va ajuta tinerii să schimbe idei între ei cu privire la conceptul de voluntariat, iar în al doilea rând va ajuta echipa de proiect să stabilească în cadrul atelierelor de lucru care sunt nevoile tinerilor în ce privește activitatea de voluntariat. Mesele din cadrul Cafenelei Publice vor avea următoarele teme: I. Ce Este Voluntariatul azi? II. De ce să facem Voluntariat? III. Unde s-ar putea face voluntariat? IV. Care sunt domeniile unde se dorește să se facă voluntariat?);

3.   Atelier de lucru: „Voluntar Implicat și Pregătit” – Atelier de lucru pentru echipa de proiect prin care se urmărește ca echipa să își dezvolte abilitățile de comunicare în cadrul echipei, modalități de lucru în echipă, moduri de rezolvare a conflictelor în echipă, încredere de sine precum și încrederea în restul membrilor echipei. este motto-ul sub care se va desfășura întregul proiect V.I.P;

4.   Campanie de promovare și selecție ateliere V.I.P. de ALBA;

5.   Atelierele V.I.P. de ALBA – Se vor desfășura 6 ateliere de dezvoltare personală și autocunoaștere cu scopul dezvoltării spiritului de voluntariat, implicarea în cadrul unor ONG-uri specific profilului fiecărui participant. Atelierele se vor desfășura în Alba Iulia, Sebeș și Aiud.

6.   Târgul Voluntariatului – În cadrul aceste activități tinerii vor putea se întâlnească cu oferta de voluntariat din județul Alba

7.   Seminar „Dezvoltăm voluntarul ca om, nu ca instrument” – Seminar la care vor fii invitate toate organizațiile neguvernamentale care lucrează cu voluntari în județul Alba pentru stabilirea unor criterii de evaluare a muncii voluntarului.

8.   Realizarea unei platforme online cu ofertele de voluntariat din județul Alba.

9.   Ghid de bune practici „Voluntar, Implicat și Pregătit” – Se va realiza un ghid prin care voluntarul și organizațiile de voluntariat să se ghideze în ce privește evaluarea muncii de voluntariat.

10.  FlashMOB – Ziua Educației Nonformale

11. Conferință de Diseminare

În urma derulării proiectului cei 120 de participanţi la atelierele de lucru vor primi la finele acestora un certificat de participare cu scopul de a recunoaşte şi a valida rezultatele de învăţare prin metode nonformale; de asemenea certificatul de participare şi certificatul Youthpass va fi primit şi de tinerii incluşi în echipa de proiect. Se are în vedere creşterea interesului grupului ţintă asupra unui voluntariat orientat pe nevoile lor până la finalul proiectului. De asemenea se dorește dezvoltarea unei platforme care să informeze grupul ţintă cu privire la ofertele de voluntariat disponibile până la finalul proiectului.

[nggallery id=407]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea