Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Florin Roman: ”Groapa de gunoi de la Alba Iulia a fost închisă de Agenția pentru Protecția Mediului Alba, nu de CJ Alba sau de Primăria Alba Iulia”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Subiectul care, în aceste zile, a iscat polemici, atât în administrație, dar mai ales între politicienii locali – majorarea unor tarife la salubrizare în municipiul Alba Iulia, generată de transportul deșeurilor menajere în localitatea Cristian din județul Sibiu, după închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, a fost atins, vineri, într-o conferință de presă, de vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, care a dorit să facă următoarele precizări:

Florin Roman”Vreau să vă spun foarte clar că nu Consiliul Județean Alba este cel care a decis închiderea, începând cu data de 17 iulie 2015, a rampei de gunoi de la Alba Iulia. Instituția care a luat această decizie este Agenția pentru Protecția Mediului Alba, așa cum s-a întâmplat în toată țara.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Vreau să vă reamintesc că în 2007, când am aderat la Uniunea Europeană, ne-am asumat niște obligații. Iar una dintre acele obligații a fost ca până cel târziu în 2017 să închidem cele 101 rampe de gunoi neconforme. Deci Guvernul României a negociat ca până în 2017 să se închidă aceste rampe. În baza unor parametri tehnici, dar și a unor declarații pompieristice care reamintesc de vremea odiosului, în care se raporta o cultură la hectar mai mare decât era cazul, directorii de Agenții de Protecția Mediului de atunci s-au apucat să raporteze date de închidere care mai de care mai fanteziste, iar cei de la Alba au anunțat că închiderea rampei de la Alba Iulia se va face până în 17 iulie 2015”, a declarat Florin Roman, aducând ca dovadă Hotărârea de Guvern care a apărut în urma adreselor trimise de conducerile Agențiilor de Protecția Mediului, care arată că pentru o parte din gropile de gunoi din județul Alba închiderea a fost stabilită pentru anul 2009, iar pentru o altă parte – depozitele de gunoi neconforme din zona urbană, unde se încadrează groapa de gunoi de la Pârâul Iovului, data limită a fost stabilită pentru luna iulie 2017.

”Atenție! Uniunea Europeană ne-a cerut s-o închidem până în 2017! În baza deciziei celor de la Agenția de Protecție a Mediului, Alba Iulia apare cu termen 2015! Am făcut aceste precizări pentru a vedea exact cum au mers lucrurile și ca să clarificăm neclaritățile referitoare la cine a închis halda și cine nu, la Alba Iulia”, a subliniat vicepreședintele CJ Alba.

El a oferit și detalii legate de proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Alba”, în valoare de 16 milioane de euro, derulat de CJ Alba, care presupune organizarea a nu mai puțin de 17 licitații publice: pentru construcția depozitului central, construcția drumurilor de acces, închiderea rampelor de gunoi, construirea stațiilor de transfer, construirea acceselor la stațiile de transfer, asistență tehnică, audit etc., precizând că acesta a fost întârziat din două motive: ”În primul rând a fost bâlciul politic din anul 2008, când cetățenii din Mihalț au fost manipulați pe fondul alegerilor locale și parlamentare că acea comună va fi umplută de gunoaie și, practic, văzând ceea ce se întâmplă și fiind vorba de o finanțare europeană, s-a solicitat relocarea proiectului, care la acel moment era complet scris. Mutarea la Galda a însemnat cel puțin doi ani și jumătate de întârziere, întrucât a trebuit rescris întregul proiect și reluată toată procedura, de la cap, la coadă.

Al doilea motiv pentru care lucrurile au trenat a fost procedura greoaie cu care se lucrează într-un asemenea proiect, și aici vorbim de proiectare și de licitații. Din fericire Alba este unul dintre puținele județe din țară unde nicio procedură nu a fost contestată, altfel ajungeam la ce se întâmplă în alte părți, unde încă nu s-au semnat contractele de execuție și nu s-au dat ordinele de începere a lucrărilor”, a explicat liderul PNL Alba.

Florin Roman a mai precizat că, în urma unei verificări pe teren a constatat că în cadrul acestui proiect lucrările de construcție sunt în grafic, iar de anul viitor, după finalizare, tarifele la salubrizare vor fi mai mici, deoarece nu vor mai cuprinde costurile cu transportul în alt județ.

”Am simțit nevoia să fac aceste precizări pentru că am văzut că subiectul, din păcate, tinde să fie politizat, scos din sfera administrației. Am dorit să fac aceste precizări tehnice foarte clare pentru ca lumea să înțeleagă. N-aș vrea să intru prea mult în amănunte, dar i-am văzut ieri pe doi domni foarte vocali, care ar trebui să se uite puțin în spate și să vadă că cel care a decis ca închiderea rampei de gunoi de la Alba Iulia să se facă mai repede este dintr-o zonă comună, și ar trebui să fie mai atenți, ca să nu-și dea autogol în propria poartă”, a încheiat vicepreședintele CJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea