Rămâi conectat

Actualitate

Fermierii vor putea beneficia de o linie de finanțare dedicată special acestora: Care sunt condițiile de eligibilitate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Fermierii vor putea beneficia de o linie de finanțare dedicată special acestora: Care sunt condițiile de eligibilitate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat că micii fermieri din țara noastră vor beneficia de o linie de finanțare dedicată special acestora. Mai exact, intervenția numită ”DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni”, este inclusă în Planul Național Strategic (PNS), care va intra în vigoare de anul viitor.

Fermele mici vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 euro SO și 11.999 euro SO, în acest segment încadrându-se o parte considerabilă din fermele de pe teritoriul țării noastre. În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 euro SO.

Condiții de eligibilitate:
– Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 euro SO, respectiv 2.000 și 11.999 euro SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone;

– Solicitantul prezintă un plan de afaceri în care prezintă situația exploatației și obiectivele pe 3 ani;

– Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de
finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;

– Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției;

– Investițiile în procesarea de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, vor reprezenta o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar);

– În cazul în care proiectul prevede investiții în echipamente de irigații la nivelul fermei acestea sunt eligibile doar dacă, îndeplinesc condițiile specificate în art 74 din Reg. (UE) nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectului, este demonstrat faptul că:

1. în urma evaluării ex-ante, investiţia asigură posibile economii de apă de minimum10%

2. în cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul coresupunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă”.
Potrivit documentului publicat de Ministerul Agriculturii, sprijinul public nerambursabil maxim din fonduri europene pentru micii fermieri este de 50.000 EURO/proiect, cu o intensitate de maximum 85% din costurile eligibile.
Conform calculelor financiare prezentate de MADR, linia de finanțare pentru micii fermieri ar urma să fie deschisă doar pe parcursul anilor 2025 și 2026.

 

sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Taxe NOTARIALE 2024. Noile prețuri din grilă notarială, mai mari decât în anul 2023

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxe NOTARIALE 2024. Noile prețuri din grilă notarială, mai mari decât în anul 2023 Ministerul Justiției a emis noul ordin privind taxele notariale pentru anul 2024, iar acestea sunt mai mari decât în anul 2023. Procura notarială este un instrument esențial pentru delegarea unor atribuții legale către o altă persoană, numită mandatar, care acționează în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea