Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, târâtă într-un scandal din zona Moldovei. Un student face acuzații!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

teologieFacultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 este pe nedrept târâtă în aceste zile într-un scandal iscat în Bacău, în urma declarațiilor unui fost student al instituției, publicate în ziarul Monitorul de Neamț și preluate ulterior de presa națională.

Cristian Călin sustine că, pe 23 iulie, a primit de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, un document prin care i s-a comunicat exmatricularea, din cauza faptului că PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereul Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, i-a ridicat binecuvîntarea fără de care un tînăr nu poate deveni preot.

Studentul suține că “totul i se trage de la faptul că ar fi refuzat să întretină relatii homosexuale într-o mănăstire la care a muncit”.

„Am fost student al Facultătii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia pînă acum cîteva zile. Am fost contactat telefonic de secretarul facultătii, care m-a informat că în urma retragerii binecuvîntării arhieresti si la propunerea PS Ioachim Băcăoanu, mi s-a retras binecuvîntarea arhierească si în aceste conditii Consiliul Profesoral a fost nevoit să mă exmatriculeze. Mi s-a explicat că asa a hotărît Prea Sfintitul. Eu îmi explic decizia ca fiind legată de o întîmplare din timpul vacantei de Pasti, cînd am sunat-o pe maica Tatiana de la Mănstirea Palincea, Bacău, rugînd-o să mă primească ca muncitor timp de două săptămîni pentru a cîstiga un ban. Provin dintr-o familie cu posibilităti materiale reduse si nu mai aveam bani să mă întorc la Alba Iulia. Am fost trimis la Mănăstirea Calapodeni, de la Podul Turcului. Aici am fost primit de staretul Parfene Pahome. După ce am ajuns acolo mi s-au făcut tot felul de propuneri de ordin sexual. Am mers la facultate si am crezut că este doar o ispitire canonică. M-am prezentat la duhovnicul Florin Parasca, care mi-a atras atentia în timpul sfintei taine a spovedaniei să fiu atent de ceea ce se întîmplă în rîndul monahilor. Mi-ar place să cred că nu în toate mănăstirile noastre se întîmplă la fel. As vrea să cred că este un caz izolat“, a declarat Cristian Călin pentru monitorul de Neamț.

 

Răzbunarea lui Cristian Călin aduce într-un mod nejustificat prejudicii de imagine instituției de învățământ din Alba Iulia

Purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, preotul Constantin Gherasim, a declarat pentru cotidianul moldovean că ridicarea binecuvîntării arhieresti a fost motivată de un comportament inadecvat: „În ceea ce priveste situatia studentului Cristian Călin vă putem preciza doar faptul că acestuia i-a fost ridicată arhiereasca binecuvîntare de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, din cauza comportamentului verbal violent, impropriu si inadecvat unui fiu al Bisericii si din cauza calomniilor aduse clerului monahal din eparhia noastră, dar si din cauza numeroaselor tulburări provocate în obstile monahale pe care acesta le-a tranzitat de-a lungul timpului“.

Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prof.univ.dr. Ioan Emil Jurcan a explicat pentru cititorii ziarului “Unirea” cum s-a ajuns ca numele instituției pe care o reprezintă să fie implicată nemeritat într-un scandal petrecut în zona Moldovei.

Vizibil supărat din cauza asocierii facultății cu povestea studentului din Bacău, preotul a precizat că la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a venit o adresă prin care lui Cristian Călin i-a fost retrasă binecuvîntarea arhierească din partea Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului. Este vorba despre un document necesar la dosarul fiecărui student la înscrierea într-o instituție de învățământ cu caracter religios, eliberat de episcopul din zona de care aparține studentul. Această binecuvântare se traduce practic într-o scrisoare de recomandare pentru cel care vrea să urmeze cursurile unei școli de preoți. Băcăuanul a devenit student la Alba Iulia în urmă cu un an.

Potrivit regulamnetului de funcționare al instituțiilor de învățământ cu profil religios din România, studentul care nu are toate documentele necesare la dosar, în cazul de față documentul cu binecuvîntarea arhierească, nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a-și continua studiile preoțești.

Așa s-a întâmplat și cu studentul moldovean, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia fiind obligată să îndeplinească procedurile administrative în situația dată.

Părintele decan Jurcan a mai spus că regretă nespus de mult că un student al instituției de învățământ creștin ortodox din Alba Iulia a ajuns să facă astfel de acuzații, însă este un subiect despre care nu știe nimic mai mult și care trebuie lămurit de cei din zona Moldovei, care cunosc problema lui Cristian Călin.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este una dintre cele mai respectate, performante și apreciate instituții de învățământ religios din România și este pentru prima dată când numele său este legat de vre-un scandal, chiar și în mod indirect, cum este în situația de față.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea