Rămâi conectat

Curier Județean

Exponatul lunii iulie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Paftaua – accesoriu al portului popular săsesc”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, 6 iulie 2021, ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii februarie „Paftaua – accesoriu al portului popular săsesc”. Pentru luna iulie 2021, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia propune ca exponat al lunii una dintre cele mai spectaculoase piese ale sale de podoabă a portului femeiesc săsesc: paftaua (Heftel), care până în secolul al XVIII-lea a făcut din costumul nobiliar orășrnesca, iar apoi pătrunde și mediul rutal.

Paftaua a fost cea mai utilizată şi spectaculoasă bijuterie a săsoaicelor, aceasta se purta legata în jurul gâtului sau atârnă pe piept. Există opinii conform cărora paftaua ar fi avut la început un rol religios (asemănător aşa ziselor pacificale), care serveau ca relicvare atârnate de un lanţ la gât, fiind prevăzută cu o capsulă pentru păstrarea moaştelor unor sfinţi.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Evenimentul este oragnizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție Joi, 25 aprilie, pompierii din Alba Iulia, intervin pe Calea Moților, în jurul orei 11:30, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție. Potrivit IPJ Alba, detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în mun. Alba Iulia, Calea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea