Rămâi conectat

Actualitate

Examenul de Titularizare 2021: Învățătorii se vor pregăti și din MATEMATICĂ, iar la Limba Română apar noi competențe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proba scrisă la Titularizare 2021 va fi organizată în 21 iulie, iar primele rezultate vor fi comunicate în 27 iulie, potrivit calendarului aflat în lucru la minister.

Titularizarea este concursul național de ocupare a posturilor didactice, de angajare în învățământ. Candidații care iau medii peste 7 se pot angaja pe perioadă nedeterminată și cei care iau peste media 5, pe perioadă determinată, dacă există posturi disponibile, scoase la concurs.

Candidații pentru un post de profesor pentru învățământul primar vor trebui să cunoască curentele literare și culturale, dar și doi noi autori – George Bacovia și George Călinescu, precum și cinci capitole noi de pedagogie școlară, potrivit edupedu.ro.

De asemenea, Matematica devine subiect de Titularizare pentru învățători. Până acum proba scrisă de la acest consurs nu cuprindea decât limba și literatura română plus pedagogie și didactica specialităților.

Sunt introduse în noua programă și elemente de metodica predării disciplinei matematică și explorarea mediului / matematică în învățământul primar.

Noua programă pentru Matematică – Titularizare 2021 – profesori învățământ primar:

Elemente de teoria mulțimilor

Noţiunea de mulţime: element, apartenenţă, reprezentarea mulțimilor

Relaţia de incluziune, egalitatea între mulţimi

Submulțimi; determinarea unor submulțimi

Operaţii cu mulţimi: reuniunea; intersecţia; diferenţa. Complementara unei mulţimi.

Produsul cartezian. Proprietățile operațiilor cu mulțimi o Relaţia de echipotenţă; cardinalul unei mulţimi

Mulțimi de numere

Mulţimea numerelor naturale (N); multimea numerelor întregi (Z); mulțimea numerelor raționale (Q); mulțimea numerelor iraționale (R\Q)

Numere naturale

Axiomele lui Peano

Sisteme de numeraţie: sistem pozițional (scrierea în baza 10) și sistem nepozițional (scrierea cu cifre romane)

Operaţii cu numere naturale: adunarea și scăderea – proprietăți, înmulțirea și împărțirea -proprietăți, teorema împărțirii cu rest; puterea cu exponent natural a unui număr natural; pătratul unui număr natural, reguli de calcul cu puteri

Divizibilitatea numerelor naturale, divizor, multiplu, criterii de divizibilitate cu: 2, 3, 4, 5, 9, 10; numere prime, numere compuse; descompunerea unui număr natural în factori primi, aflarea c.m.m.d.c., c.m.m.m.c. a două sau mai multe numere naturale

Numere întregi

Compararea numerelor întregi

Operații cu numere întregi: adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea

Numere raționale

Fracţii ordinare: fracţii subunitare, echiunitare, supraunitare; procente; fracţii echivalente

Compararea fracţiilor. Introducerea şi scoaterea întregilor dintr-o fracţie. Aflarea unei fracții dintr-un număr și a unui număr când se cunoaște o fracție din el

Fracţii zecimale: compararea fracțiilor zecimale

Transformarea unei fracţii zecimale în fracţie ordinară

Transformarea unei fracții ordinare în fracție zecimală

Aproximări

Operații cu numere raționale: adunarea, scăderea, înmulţirea și împărțirea fracţiilor ordinare; adunarea şi scăderea fracţiilor zecimale cu un număr finit de zecimale nenule; înmulţirea și împărțirea fracţiilor zecimale cu un număr finit de zecimale nenule

Media aritmetică și media ponderată a două sau mai multe numere raționale

Numere iraționale

Reguli de calcul cu radicali: produs, cât, scoaterea factorilor de sub radical, introducerea factorilor sub radical

Operații cu numere iraționale (adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea numerelor iraționale care conțin radicali de ordin 2)

Rădăcina pătrată a unui număr natural pătrat perfect

Algoritmul de extragere a rădăcinii pătrate a unui număr natural prin descompunerea numerelor în produs de factori primi

Ecuaţii, inecuții şi sisteme de ecuaţii

Ecuaţii de gradul I cu coeficienți în Z; probleme care se rezolvă folosind ecuaţii de acest tip o Inecuații de gradul I, cu coeficienti numere întregi

Sisteme de două ecuaţii liniare cu două necunoscute, cu coeficienți numere întregi (metoda substituţiei, metoda reducerii); probleme care se rezolvă cu ajutorul sistemelor de două ecuații cu două necunoscute

Elemente de organizare a datelor

Reprezentarea și interpretarea unor dependențe funcționale prin tabele, diagrame și grafice

Unităţi de măsură pentru lungime, arie, volum, capacitatea vaselor, masă, timp, valoare

Unități de măsură standard; multiplii și submultiplii; transformări

Elemente de geometrie

Punctul, dreapta, semidreapta, segmentul, linia curbă, linia frântă

Unghi: definiţie, notaţii, elemente; interiorul unui unghi, exteriorul unui unghi; măsura unui unghi; clasificare

Poligoane

Triunghiul

Definiţie, elemente; clasificare; perimetru; suma măsurilor unghiurilor unui triunghi

Linii importante în triunghi: înălțimea, bisectoarea, mediatoarea, mediana (definiție, proprietăți, construcție)

Ortocentrul, centrul cercului înscris în triunghi, centrul cercului circumscris triunghiului, centrul de greutate

Criteriile de congruenţă a triunghiurilor

Proprietăţi ale triunghiului isoscel; proprietăți ale triunghiului echilateral

Triunghiul dreptunghic: proiecţii ortogonale pe o dreaptă; teorema înălţimii; teorema catetei, teorema lui Pitagora; reciproca teoremei lui Pitagora

Perimetrul și aria (formule de calcul)

Patrulaterul – Patrulaterul convex; suma măsurilor unghiurilor unui patrulater convex -Paralelogramul, proprietăţi; paralelograme particulare: dreptunghi, romb, pătrat – proprietăţi; trapezul – clasificare, proprietăţi, linia mijlocie în trapez – Perimetre și arii: dreptunghi, romb, pătrat, trapez

Cercul: construcție, elemente

Corpuri geometrice: paralelipidedul, cubul, piramida, cilindrul, conul, sfera (recunoaştere, elemente componente, construcţie); arie și volum: paralelipided, cub, piramidă

Metode aritmetice de rezolvare a problemelor.

La Literatura română sunt introduse curentele literare:

Curente literare/culturale: romantism, realism, modernism, simbolism, expresionism, neomodernism (perioadă, trăsături)

Pentru genul epic apare o operă nouă la conținuturi – Enigma Otiliei de George Călinescu

La genul liric conceptele operaționale se vor aplica și operei lui George Bacovia, pe lângă autorii deja existenți – Conceptele operaţionale se vor aplica pe două texte poetice aparţinând următorilor autori: Mihai Eminescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziua de 1 Decembrie aduce cu sine nu doar spiritul sărbătorii naționale, ci și o atenție sporită la ceea ce alegem să punem pe masă în această zi de sărbătoare.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Un avertisment vine din partea specialiștilor, indicând că un român poate consuma până la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru fiecare 100 de grame de produs într-o masă tradițională de 1 Decembrie.

Mâncărurile specifice acestei zile, precum fasolea cu cârnați sau micii cu muștar, sunt de obicei nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie. Cu toate acestea, chiar și în mijlocul bucuriei sărbătorii, se impune prudența în privința conținutului nutrițional al meselor.

Potrivit informațiilor, într-o simplă masă de 1 Decembrie, consumul poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari, printre cei mai obișnuiți fiind E330, E300 și E950. Acest aspect ridică semne de întrebare în privința impactului asupra sănătății a unui astfel de aport ridicat de substanțe chimice în alimentație.

În plus, se subliniază că un meniu tradițional de 1 Decembrie poate furniza până la 164,7 grame de zahăr pentru fiecare 100 de grame de produs. Această cifră este de 6 ori mai mare decât cantitatea zilnică recomandată de 25 de grame de către Organizația Mondială a Sănătății, punând sănătatea consumatorilor în pericol.

De asemenea, nivelul de sare poate ajunge la 23,48 grame pentru fiecare 100 de grame de produs într-o astfel de masă festivă, depășind considerabil recomandarea zilnică de 5 grame a OMS. Consumul excesiv de sare este cunoscut pentru impactul său negativ asupra tensiunii arteriale și sănătății inimii.

Pentru a aborda aceste provocări, se recomandă conștientizarea și controlul asupra consumului de zahăr și sare, chiar și în cadrul sărbătorilor. O atitudine responsabilă față de alimentație poate contribui la menținerea unei stări de sănătate optime în timp ce sărbătorim cu bucurie și mândrie Ziua Națională a României. La mulți ani, cu grijă și sănătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare