Rămâi conectat

Sport

Ex-uniriştii Călin Cristea, Gicu Grozav şi Nicuşor Stanciu vor juca în Europa *Record pentru Alba fotbalistică în Liga 1!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aseară s-a tras cortina peste Liga 1, o ediţie marcată de titlul numărul “24” intrat în vitrina Stelei după 7 ani de aşteptare. Pe de altă parte însă, Nicuşor Stanciu, Călin Cristea şi Gicu Grozav sunt fotbaliştii albaiulieni care la toamnă vor evolua în Cupele Europene, Champions League şi Europa League, un motiv de mândrie pentru judeţul ce nu mai are fotbal!!!
Gicu GrozavPentru Alba fotbalistică, stagiunea 2012-2013 a fost una prolifică, întrucât trei dintre jucătorii lansaţi în fotbalul mare de Unirea Alba Iulia, echipă dispărută de pe harta fotbalului românesc, vor juca, la toamnă, în competiţiile continentale. Astfel, Nicuşor Stanciu (20 ani, transferat la Steaua de la FC Vaslui) are şansa să evolueze în grupele Champions League cu noua campioană, iar Călin Cristea (25 ani) – Pandurii Tg. Jiu şi Gicu Grozav (23 ani) – Petrolul Ploieşti pot bifa, dacă nu se vor transfera la alte cluburi, debutul în Europa League cu echipe autohtone, a doua întrecere fotbalistică de pe “Bătrânul Continent”.
Foşti colegi în “alb-negru” în Cetatea Marii Uniri, talentaţii fotbalişti albaiulieni (l-am asimilat aici şi pe N. Stanciu) trăiesc momente de satisfacţie în elită, în vreme ce pe “Cetate” bate vântul abandonului. Anul trecut, portarul albaiulian Mihai Mincă a devenit campion cu CFR Cluj, acum internaţionalul Gicu Grozav are şansa să câştige Cupa României, finală programată cu CFR Cluj, sâmbătă, 1 iunie, pe “Naţional Arena”. “Trioul” european din Alba Iulia se poate întregi şi deveni “careu”, pentru că Astra lui Alexandru Giurgiu stă la mâna duşmanului. Giurgiuvenii au terminat pe poziţia a 4-a şi singura lor şansă să ajungă în Europa League este ca Petrolul să-şi adjudece trofeul. Conform clasamentului, 7 din primele 8 clasate s-au bazat pe jucători şi antrenori din Alba: locul 2 – Pandurii Tg. Jiu (Călin Cristea), 3 – Petrolul Ploieşti (Gicu Grozav şi Ionuţ Neag), 4 – Astra Giurgiu (fundaşul Alexandru Giurgiu – a strâns 15 partide şi un total de 1111 minute pentru CS Severin şi Astra), 5 – FC Vaslui (Nicuşor Stanciu), 6 – Dinamo (antrenor Cornel Ţălnar), 7 – FC Braşov (Daniel Tătar), 8 – CFR Cluj (Mihai Mincă – n-a jucat deloc). Drama fotbalului albaiulian cuprinde “negrul” – dispariţia Unirii (stoarsă şi falimentată după ce a fost condusă, mai ales în Liga 1 într-un mod diletant) dar şi “albul” – ascensiunea tinerilor jucători localnici, crescuţi în “Cetate”, ce bat la porţile afirmării şi ale Europei.
*Călin Cristea – vicecampion al României!
Pandurii Tg. Jiu a ridicat ştacheta şi a realizat cele mai mari performanţe din istoria de 50 de ani a clubului oltean: vicecampioană aCalin Cristea României şi, o calificare istorică în Europa League. În efectivul oltenilor s-a aflat şi jucătorul de bandă stânga Călin Cristea care a adunat 1266 de minute (22 de meciuri şi un gol) în actuala stagiune, fiind fotbalistul bun la toate pentru antrenorii Grigoraş şi Pustai. Călin Cristea a plecat de la Unirea în iarna anului 2011, contra sumei de 70.000 euro.
*Gicu Grozav – al treilea marcator al “lupilor”
După prolifica primăvară a anului 2012, Gicu Grozav a ajuns, cu contingentul “U” Cluj, în curtea Petrolului Ploieşti, terminând campionatul pe ultima treaptă a podiumului. Atacantul devenit o prezenţă constantă în naţionala lui Piţurcă a bifat 31 de jocuri (1993 minute) şi a înscris de 9 ori, fiind al treilea marcator al “lupilor galbeni” după Bokila şi Hamza. Pentru Gicu, Standard Liege a plătit 350.000 euro în 2010, fotbalistul revenind ulterior în România, Grozav mai jucând în Europa League cu formaţia belgiană. Originar din Pianu de Jos, fundaşul Ionuţ Neag (19 ani) a adunat la Petrolul 5 meciuri ca titular (450 minute) şi un gol.
*Nicuşor Stanciu – “diamantul” ajuns în curtea campioanei
Deşi a regresat cu FC Vaslui (locul 6 înaintea jocului cu CSMS Iaşi din ultima rundă) în întrecerea internă (anul trecut moldovenii fiind vicecampioni în prezenţă în preliminariile Ligii Campionilor), Nicuşor Stanciu a făcut un mare pas înainte, prin transferul la campioana din Ghencea, mutarea anului în România până în prezent. Cumpărat de Gigi Becali cu 700.000 de euro, Nicuşor a jucat de 31 de ori pentru gruparea lui Porumboiu (1995 minute) şi a marcat un gol, în poarta lui Dinamo. Stanciu a fost vândut de Unirea în 2011 cu 240.000 de euro, cedările celor trei însumând 670.000 de euro intraţi în visteria clubului ajuns acum în faliment!
*”Ţânţarul” – iar “manta de vreme rea” la Dinamo
Instalat în iarnă, antrenorul albaiulian Cornel Ţălnar a fost, din nou, doar manta de vreme rea la Dinamo: locul 6 şi ratarea după 15 ani a prezenţei în Europa. “Ţânţarul” a plătit greu tribut unui lot subţire şi a crizei din “Groapă”, fiind demis fără milă de noul acţionar Ionuţ Negoiţă. Ţălnar a adunat 8 victorii şi două remize din 15 întâlniri pe banca tehnică a “câinilor”.
*4 retrogradaţi: la Chiajna, Bistriţa şi Severin!
Blăjeanul Daniel Tătar (26 ani) a ajuns în intersezon sub Tâmpa şi a evoluat în 12 întâlniri (566 minute), marcând două goluri pentru FC Braşov. Portarul albaiulian Dinu Moldovan (23 ani, în tur la Astra Giurgiu) a debutat în Liga 1 în ultima rundă, pentru “U” Cluj (locul 12, în staff-ul administrativ fiind Ioan Mărginean “Limoniu”), în garnitura “şepcilor roşii” bifând o prezenţă şi Rareş Cucui (20 ani, din Cetatea de Baltă). Şi acum, vine lista “neagră” a fotbaliştilor ce au cunoscut gustul amar al retrogradării: cu Concordia Chiajna (locul 15) – Florin Ilie (14 meciuri, 952 minute, un gol) şi ex-uniristul Bogdan Bucurică (5 partide, 3744 minute); CS Severin – blăjeanul Marius Bălău (18 întâlniri, 1045 minute), respectiv Gloria Bistriţa – ocnamureşeanul Valentin Ciofu (49 de minute în două întâlniri).
Dan HENEGAR
Foto Lucian DANCIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea