Rămâi conectat

Ştirea zilei

Epopeea „Turturica” se apropie de final: Aprobarea deciziei de expropriere, pe masa consilierilor locali. Câți bani primesc proprietarii

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Epopeea „Turturica” se apropie de final: Aprobarea deciziei de expropriere, pe masa consilierilor locali. Câți bani primesc proprietarii

Marți, 13 septembrie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea deciziei de expropriere a blocului G2, Turturica.

Proiectul de act administrativ inițiat vizează aprobarea deciziei de expropriere pentru cauză de utilitate publică a unor imobile (locuințe) situate în Alba Iulia, strada Amsberg, nr. 20, bloc G2, situate pe amplasamentul obiectivului de investiții: „Desființare construcție existentă (Bloc G2) și construire parcaj colectiv și amenajare incintă”.

Declanșarea procedurii de expropriere s-a realizat în baza Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale H.G. nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 8 alin. 2 din Legea nr. 255/2010, în termen de 20 zile calendaristice de la data notificării, proprietarii au obligația de a se prezenta la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, pentru a depune actele care atestă dreptul de proprietate sau alt drept real asupra imobilului supus exproprierii, în vederea stabilirii unei juste despăgubirii.

Având în vedere prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare: în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea termenelor prevăzute la art. 8, expropriatorul are obligația emiterii deciziei de expropriere, Municipiul Alba Iulia, în calitate de expropriator, are obligația legală de a emite decizia de expropriere a imobilelor asupra cărora s-a declanșat procedura de expropriere.

Termenele menționate anterior au început să curgă din data de 22 august 2022, data comunicării notificărilor privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor situate în Alba Iulia, strada Amsberg, nr. 20, bloc G2, situate pe amplasamentul obiectivului de investiții: „Desființare construcție existentă (Bloc G2) și construire parcaj colectiv și amenajare incintă”.

Decizia de expropriere în sensul Legii nr. 255/2010 este titlu executoriu pentru predarea bunurilor imobile (locuințe), atât împotriva celor expropriați, cât și împotriva celor care pretind un drept real legat de bunurile imobile expropriate, iar contestația asupra prezentei hotărâri nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile (locuințe) în cauză.

Hotărârea de expropriere își produce efectele și în situația proprietarilor imobilelor cuprinse în anexa la hotărâre, care nu s-au prezentat în termenul prevăzut la art. 8 alin. 2 din Legea nr. 255/2010 (20 zile calendaristice de la data notificării), sau care nu au prezentat un titlu valabil, precum și în situația când nu sunt cunoscuți proprietarii, în situația succesiunilor nedeschise, a succesorilor necunoscuți, ori când nu se ajunge la o înțelegere privind valoarea despăgubirii.

De asemenea, transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor prevăzute în anexa la hotărâre, din proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice în proprietatea publică a Municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului local al municipiului Alba Iulia, operează de drept la data adoptării deciziei de expropriere, având în vedere faptul că sumele aferente despăgubirilor au fost consemnate potrivit termenului prevăzut în art. 6 din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia nr. 355/2022.

Cinci dintre proprietarii vor fi despăgubiți cu suma de 24.893,57 de lei, iar restul vor primi 31.116,96. În total primăria va plăti 777.924,01 lei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea