Economistul Radu Georgescu, despre TVA și evaziune fiscală: România are o mare problemă cu deficitul bugetar, pentru care dă vina pe evaziunea fiscală, dar nu este adevărat
Economistul Radu Georgescu, despre TVA și evaziune fiscală: România are o mare problemă cu deficitul bugetar, pentru care dă vina pe evaziunea fiscală, dar nu este adevărat
Economistul Radu Georgescu scrie în lecția de economie de marți, 10 iunie 2025, despre TVA și evaziune fiscală. Acesta explică că România are o mare problemă cu deficitul bugeta, pentru care dă vina pe evaziunea fiscală, chiar dacă dar nu este adevarat.
”Probabil auzi zilnic că în România este cea mai mare evaziune de TVA din Europa, că nu se încasează 30% din TVA.
Asta înseamnă că românii sunt cei mai mari hoți din Europa? Eu nu cred așa ceva. Cum s-a calculat această sumă? Cine spune că românii sunt niște hoți? De ce se spune că românii sunt hoți?
Citește și: Economistul Radu Georgescu, despre creșterea taxelor: ”Politicienii din România nu citesc cărți de economie? Sunt ca greierele din poezia lui Topârceanu, în curând vor fi greve și demonstrații”
Această știre este rostogolită fără nicio bază concretă. Mi se pare aiurea că ne lăudăm peste tot în media că suntem hoți, dar nici măcar nu este adevărat.
Scriu acest articol din perspectiva unui tip care a făcut în ultimii 20 de ani zeci de mii de deconturi de TVA.
Acum 2 ani, la o emisiune TV am fost invitat împreună cu un tip care este foarte vocal în media legat de evaziunea de TVA. În emisiune l-am intrebat câte deconturi de TVA a făcut în viața lui.
Acest tip a spus că nu a făcut niciun decont de TVA! Păi și atunci cum vorbești de evaziunea de TVA dacă nu înțelegi cum funcționează TVA-ul?
I-am explicat ce am scris în acest articol. Nu a știut să-mi răspundă.
Să începem:
1. De unde a început acest zvon
În 2022, niște tipi de la Comisia Europenă au scris un raport că România are cea ma mare evaziune de TVA din Europa.
Ups! Media din România a rostogolit această informație fără să se întrebe dacă este adevărată această știre.
2. Nimeni nu știe cât este evaziunea de TVA dintr-o țară
Evaziune înseamnă că nu faci factură sau bon când vinzi ceva, cu alte cuvinte, nu fiscalizezi veniturile. Habar nu avem cât este evaziunea fiscală, din simplul motiv că evazioniștii nu declară datele financiare.
Toate rapoartele pe această temă sunt simple speculații. Sunt și firme care declară TVA-ul și nu îl plătesc, dar asta nu înseamnă evaziune.
Orice firmă privată primește poprire pe conturi în 15 zile dacă nu plătește TVA-ul, doar firmele de stat pot funcționa cu datorii mari la TVA, dar aici este o altă poveste. Statul se fură singur.
3. Ce este TVA-ul?
TVA-ul este o taxă pe consumul populației. Pe scurt, populația plătește TVA-ul. În 2025, consumul populației se face 80% prin rețele mari de magazine.
70% din ele sunt lanțuri internaționale, iar 10% sunt sunt lanțuri naționale. În aceste lanțuri de magazine evaziunea de TVA este zero. Nu cred că nu primești bon de la Carrefour, Penny, Dedeman, Altex, McDonald’s etc.
În anul 2000, erau 140.000 de firme care aveau Cod Caen de comerț către populație. În 2025, mai sunt doar 50.000 de firme. Firmele mici au dat faliment.
Evaziunea de TVA este infinit mai mare în Grecia, Spania, Italia etc, unde comerțul se face în mare parte prin magazine mici.
Aceste țări și-au protejat micile companii, din păcate, România nu și-a protejat firmele mici.
4. Cum funcționeaăa TVA-ul
După cum îi spune și numele TVA-ul este o taxă pe valoare adăugată. Adică fiecare firmă adaugă o parte de TVA, dar cel care plătește tot TVA-ul este omul care cumpara ceva dintr-un magazin.
Dacă prin absurd toate firmele ar face evaziune (producator, importator, distribuitor) această evaziune dispare în momentul în care se emite bon fiscal de către Carrefour etc.
5. Concluzii
România are o mare problemă cu deficitul bugetar. Pentru deficitul bugetar se dă vina pe evaziunea fiscală, dar nu este adevarat.
Avem deficit bugetar din cauza cheltuielilor foarte mari ale statului. Statul preferă să dea vina pe evaziune decât să-și reducă cheltuielile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Florian Coldea, audiat la DNA. Fostul șef-adjunct al SRI ar putea fi trimis în judecată – surse
Florian Coldea, audiat la DNA. Fostul șef-adjunct al SRI ar putea fi trimis în judecată – surse Florian Coldea, fostul șef-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost audita, vineri, 13 iunie 2025, de procurorii DNA. Unele surse spun că ar fi vorba despre o audiere premergătoare trimiterii în judecată. Citește și: Prim-adjunctul SRI, […]
BACALAUREAT 2025: SUBIECTE și BAREME publicate de Ministerul Educației după proba la alegere a profilului
Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme publicate de Ministerul Educației după proba la alegere a profilului Vineri, 13 iunie 2025, la câteva ore după desfășurarea probei la alegere a profilului a examenului de Bacalaureat, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele. Citește și: BACALAUREAT 2025 | Subiectele la Psihologie, Logică și Biologie – Anatomia corpului uman […]
BACALAUREAT 2025 | Subiectele la Psihologie, Logică și Biologie – Anatomia corpului uman și alte materii, la proba la alegere a profilului. CERINȚE pentru elevi
BACALAUREAT 2025 | Subiectele la Psihologie, Logică și Biologie – Anatomia corpului uman și alte materii, la proba la alegere a profilului. CERINȚE pentru elevi Candidații la Bacalaureatul 2025, sesiunea iunie, au susținut astăzi proba scrisă la alegere, în funcție de filieră, profil și specializare. Examenul a durat trei ore, iar rezultatela la probele scrise, […]