Rămâi conectat

Curier Județean

Economia județului Alba ar putea fi salvată de ”comoara” descoperită de un albaiulian

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Albaiulianul Marius Paniti, speolog amator stabilit în Timișoara, a fost prezent astăzi în ședința Consiliului Local Alba Iulia pentru a anunța descoperirea pe care a făcut-o în urmă cu trei luni într-o peșteră din Caraș Severin. Este vorba despre fragmente dintr-un meteorit care ar fi lovit Terra înainte de cataclismul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Paniti, care este inginer chimist, spune că acesta ar putea fi cel mai mare și mai vechi meteorit căzut vreodată pe Pământ și descoperit, format din cea mai dură rocă, ce intră în categoria pietrelor prețioase.

Asteroidul de mari dimensiuni s-a fragmentat în bucăți mai mici care au aterizat în masa calcaroasă sedimentară de pe fundul mării Tethys, acum zeci de milioane de ani. Meteoriţii rezultați au fost acoperiţi de aceeaşi masă sedimentară calcaroasă de pe fundul mării, iar apoi în timpul Orogenezei (Pirineo -Alpo – Carpatine) acest fund al mării s-a ridicat până la nivelul actual, de câteva sute de metri peste nivelul mării, al munţilor Caraşului. În acel moment a început procesul carstic, în urma căruia s-au format/se formează peşterile din aceşti munţi, acest fapt permiţându-mi marea descoperire, apa spălând o parte din roca calcaroasă, plapuma ce acoperea meteoriţii. Potrivit specialiștilor NASA și celor de la Muzeul de Mineralogie al Campaniei – Napoli (localitatea Vico Eqense), rocile meteoritice descoperite fac parte din două mari categorii de meteoriți: acondrite și condrite. Totuși, datorită durității lor (între 8 – echivalentul topazului și 9,2 – echivalentul safirului, rubinului și smaraldului – corindon-), putem vorbi de roci meteoritice nemaiîntâlnite până acum. Datorită acestui fapt, eu am denumit diversele tipuri de rocă: panitit,  astridit, ginait și iuliait„, a explicat Marius Paniti. Se pare că bucăți de rocă asemănătoare se află în mai multe peșteri din zonă iar după localizarea lor va putea fi determinată viteza și ”împrăștierea” în momentul impactului.

Ne-a căzut o comoară în curte. Depinde de oamenii politici cum o valorificăm”, a spus albaiulianul precizând că, potrivit ”pieței meteoriților” ar putea avea o valoare foarte mare pe care el ar dori să o împartă între județul său natal – Alba, județul ”adoptiv” – Timiș și județul în care a descoperit meteoritul – Caraș-Severin. De asemenea, el a promis consilierilor locali că le va aduce în dar o mostră din roca descoperită.

Paniti a mai spus că va face o prezentare mai amplă a descoperirii sale la liceul pe care l-a absolvit – ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. În cadrul evenimentului ce va fi programat între 24 ianuarie și 15 februarie, va fi lansată și o carte multimedia care va conține o autobiografie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bilete de tratament pentru pensionarii din Alba: În ce stațiune pot merge pentru seria 5 și câte locuri sunt disponibile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionarii din Alba: În ce stațiune pot merge pentru seria 5 și câte locuri sunt disponibile Casă Județeană de Pensii Alba a anunțat, pentru persoanele interesate de bilete de tratament, în ce stațiune balneară se poate merge în seria 5. În total, sunt disponibile 8 bilete. Citește și: Bilete de tratament […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea