Rămâi conectat

Curier Județean

Economia județului Alba ar putea fi salvată de ”comoara” descoperită de un albaiulian

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Albaiulianul Marius Paniti, speolog amator stabilit în Timișoara, a fost prezent astăzi în ședința Consiliului Local Alba Iulia pentru a anunța descoperirea pe care a făcut-o în urmă cu trei luni într-o peșteră din Caraș Severin. Este vorba despre fragmente dintr-un meteorit care ar fi lovit Terra înainte de cataclismul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Paniti, care este inginer chimist, spune că acesta ar putea fi cel mai mare și mai vechi meteorit căzut vreodată pe Pământ și descoperit, format din cea mai dură rocă, ce intră în categoria pietrelor prețioase.

Asteroidul de mari dimensiuni s-a fragmentat în bucăți mai mici care au aterizat în masa calcaroasă sedimentară de pe fundul mării Tethys, acum zeci de milioane de ani. Meteoriţii rezultați au fost acoperiţi de aceeaşi masă sedimentară calcaroasă de pe fundul mării, iar apoi în timpul Orogenezei (Pirineo -Alpo – Carpatine) acest fund al mării s-a ridicat până la nivelul actual, de câteva sute de metri peste nivelul mării, al munţilor Caraşului. În acel moment a început procesul carstic, în urma căruia s-au format/se formează peşterile din aceşti munţi, acest fapt permiţându-mi marea descoperire, apa spălând o parte din roca calcaroasă, plapuma ce acoperea meteoriţii. Potrivit specialiștilor NASA și celor de la Muzeul de Mineralogie al Campaniei – Napoli (localitatea Vico Eqense), rocile meteoritice descoperite fac parte din două mari categorii de meteoriți: acondrite și condrite. Totuși, datorită durității lor (între 8 – echivalentul topazului și 9,2 – echivalentul safirului, rubinului și smaraldului – corindon-), putem vorbi de roci meteoritice nemaiîntâlnite până acum. Datorită acestui fapt, eu am denumit diversele tipuri de rocă: panitit,  astridit, ginait și iuliait„, a explicat Marius Paniti. Se pare că bucăți de rocă asemănătoare se află în mai multe peșteri din zonă iar după localizarea lor va putea fi determinată viteza și ”împrăștierea” în momentul impactului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ne-a căzut o comoară în curte. Depinde de oamenii politici cum o valorificăm”, a spus albaiulianul precizând că, potrivit ”pieței meteoriților” ar putea avea o valoare foarte mare pe care el ar dori să o împartă între județul său natal – Alba, județul ”adoptiv” – Timiș și județul în care a descoperit meteoritul – Caraș-Severin. De asemenea, el a promis consilierilor locali că le va aduce în dar o mostră din roca descoperită.

Paniti a mai spus că va face o prezentare mai amplă a descoperirii sale la liceul pe care l-a absolvit – ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. În cadrul evenimentului ce va fi programat între 24 ianuarie și 15 februarie, va fi lansată și o carte multimedia care va conține o autobiografie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

COMUNICAT CORONA: Precizări din partea administrației Cimitirului Municipal privind marcarea locurilor de înhumare părăsite

Unirea Ziarul

Publicat

în

COMUNICAT CORONA: Precizări din partea administrației Cimitirului Municipal privind marcarea locurilor de înhumare părăsite

Precizăm că mormintele marcate în perioada Zilei Morților au fost în număr de 33 având statutul de loc de înhumare părăsit. Acțiunea nu a avut nici o legătura cu neplata taxelor la zi, și nu se vor marca niciodata morminte pentru acest motiv.

Marcajul provizoriu a fost o ultimă încercare de a identifica aparținătorii, după ce au fost epuizate toate celelalte metode precum etichete aplicate pe loc în mod repetat, anunț în presa locală și centrală ,telefonic cât și  prin scrisoare recomandată.

Dacă anumiți cetățeni au fost deranjați de acest demers, ne exprimam scuzele și sperăm ca în urma răspunsului nostru oficial să înțeleagă motivul real care a dus la marcarea provizorie a anumitor locuri de veci.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu aceasă ocazie din totalul de 33 de morminte asupra cărora a fost aplicat marcaj provizoriu, au fost identificați 4 aparținatori, astfel s-a evitat ridicarea dreptului de folosință asupra acelor locuri de înhumare.

După acest demers, s-a demarat ștergerea marcajului provizoriu de pe toate mormintele marcate.

ION BOGDAN RADU

administrator al SC PROMETEU SRL (CORONA)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SEMNAL : Maria Trandafir, Subiectivitate și obiectivitate în propria poveste, editura 24 Ore, Iași 202, 450p cu un cuvânt înainte de Constantin Dram

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

SEMNAL: Maria Trandafir, Subiectivitate și obiectivitate în propria poveste, editura 24 Ore, Iași 202, 450p cu un cuvânt înainte de Constantin Dram

La finalul Colocviilor romanului românesc, conduse de cunoscutul romancier Nicolae Breban la Alba Iulia, întrebam de ce în enumerarea romancierilor importanți nu este cuprins și Augustin Buzura, la care a intervenit în dialog „criticul” Breban, spunând pentru că îi lipsește „construcția” personajului, nu are acest aspect important al romanului.

De aici, am tras concluzia mea după o lungă carieră didactică, de aproape o jumătate de secol în fața elevilor, este o formă a „subiectivismului” – prima impresie a lecturii operei, apoi intervine „obiectivismul” pe care îl accepți auzind păreri autorizate despre un scriitor sau o operă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai precis, fiecare cititor are propria părere despre opera literară pe care apoi o „modifică” în funcție de studiile sale, de profesia sa. Aici se include și ceea ce este acum la modă, cititor „avizat”, uneori cu păreri corect politice, la modă într-o perioadă! Pornind de la incitantul titlu al acestui volum de studii S & O, la modă și el, ca și O.K., după lectura lui, în fond este o sursă de bibliografie pentru cei care trec prin școală, merită spus cu prisosință că autoarea sintetizează subiectele și realizează „mai mult decât o carte de citit” (C. Dram). Depășind maniera didacticistă, emițând păreri critice pertinente, Maria Trandafir dovedește vocație, talent și se afirmă ca o voce importantă în peisajul cultural și educativ-formativ al elevilor și studenților.

Mai direct spus – este nevoie de asemenea lucrări, opere ale unor truditori ai condeiului, profesori care își depășesc condiția, prin faptul că sunt conducători ai unor reviste literare, că scriu cărți cu audiență, cum e în cazul de față Maria Trandafir. Felicitări și urări de bine!

Prof. Oliviu Iacob, Alba Iulia, 2022


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Comunicat de presă | TSD și PSD Alba Iulia organizează conferința ”Bani europeni pentru afaceri românești”  

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Comunicat de presă | TSD și PSD Alba Iulia organizează conferința ”Bani europeni pentru afaceri românești”

Partidul Social Democrat Alba Iulia, cu sprijinul Tineretului Social Democrat Alba Iulia, organizează conferința ”Bani europeni pentru afaceri românești” în cadrul căreia specialiști din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului vor prezenta programe de finanțare dedicate celor care vor să-și deschidă un business ori doresc să-și extindă activitatea cu sprijin financiar nerambursabil.

În cadrul conferinței, se va discuta despre construirea afacerilor profitabile și sustenabile. Un accent important va fi pus pe accesarea banilor europeni pentru înființarea sau dezvoltarea afacerilor românești. Vor fi prezentate programe guvernamentale, finanțate inclusiv cu fonduri externe. De asemenea, se va vorbi despre Start Up-Nation, măsuri pentru tineri, programe în domeniul agroalimentar, posibilități de sprijin nerambursabil pentru IMM-uri, pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, programe de microindustrializare sau de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conferința va avea loc vineri, de la ora 11.00, în Amfiteatrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Prezentările vor fi realizate de către Lucian Rus și Horațiu Clepan, secretari de stat în cadrul  Ministerului Antreprenoriatului si Turismului.

Am plăcerea să organizez acest eveniment, alături de colegii mei social-democrați. Conferința e dedicată în special tinerilor, dar sunt așteptați să participe toți cei interesați. Prin acest eveniment, PSD Alba Iulia și TSD Alba Iulia își doresc să aducă informația mai aproape de persoanele potențial interesate și să o facă mai accesibilă. În cadrul conferinței se va răspunde la întrebări, se va oferi consiliere și îndrumare.

Vrem să fim aproape de albaiulieni, de comunitate, să îi sprijinim cât de mult putem, iar acest lucru se realizează și prin organizarea de evenimente, conferințe, dezbateri de interes pentru ei.

Președinte interimar PSD Alba Iulia,

Senator Gheorghe Calin Matieș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea