Rămâi conectat

Actualitate

După ce Poliţia rurală a fost reorganizată – la Ciugud, a crescut numărul furturilor şi al vandalizărilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Ciugudul, până nu demult o comună foarte liniştită, se confruntă de aproape 3 luni cu probleme majore ca urmare a săvârşirii, pe teritoriul comunei, a unor grave infracţiuni ce aduc atingere proprietăţii publice şi private a comunei şi a cetăţenilor. Sentimentul de nesiguranţă a crescut semnificativ în rândul cetăţenilor, în urma zecilor de furturi din locuinţe sau de pe proprietăţile private, ce au avut loc doar în ultimele săptămâni. De asemenea, obiective importante ce aparţin domeniului public au fost vandalizate, creându-se pagube ce vor afecta semnificativ buzunarul locuitorilor comunei. Hoţii nu au iertat nici Monumentul Eroilor din satul Şeuşa, obiectiv inaugurat şi sfinţit în cursul anului trecut, care a avut de suferit: au fost desprinse şi furate părţi ale statuii ce o reprezintă pe zeiţa războiului. De la balastiera Ciugud a fost sustrasă o mare cantitate de fier, prin tăierea unui ponton. Pe teritoriul comunei au fost reclamate o serie de furturi de aparatură electrocasnică, scule, produse agricole, echipamente şi materiale de construcţii. Atât cetăţenii, cât şi administraţia locală a comunei, consideră că înmulţirea infracţiunilor se datorează, în cea mai mare parte, noii organizări a Poliţiei Rurale, care a dus la desfiinţarea permanenţei la postul de poliţie rurală din Ciugud şi implicit la o protecţie redusă a cetăţenilor. Deşi cea mai mare parte a infracţiunilor de pe teritoriul comunei se produc seara sau în toiul nopţii, la Postul de poliţie Ciugud se lucrează 8 ore, doar în timpul zilei şi doar cu un agent. „Suntem extrem de indignaţi faţă de actele de vandalism care au avut loc în comună, mai ales de vandalizarea şi furtul ce au avut loc la Monumentul Eroilor din satul Şeuşa. Totuşi, vrem să credem că aceste fapte nu au fost săvărşite de locuitorii comunei. Personal, nu pot să cred că un localnic poate vandaliza un monument care este închinat memoriei unui înaintaş, unui erou ce poate fi o rudă de-a sa. Actuala organizare a poliţiei rurale din judeţ a sporit sentimentul de nesiguranţă în rândul locuitorilor din comuna Ciugud. Cred că poliţia şi-a uitat rolul foarte important de prevenire a infracţiunilor şi şi-a diminuat capacitatea de intervenţie promptă în zonele rurale, prin neasigurarea permanenţei agenţilor în cadrul comunităţii. Ca reprezentanţi legali ai comunităţii, nu am fost consultaţi nici noi, nici cetăţenii, atunci când s-au pus bazele noii organizări a poliţiei rurale şi nici nu ni s-au prezentat documente din care să reiese modalitatea actuală de acţiune pentru prevenirea săvârşirii de fapte antisociale. În cursul anului trecut, am informat Instituţia Prefectului cu privire la problemele pe care le întâmpinăm, datorate reorganizării poliţiei rurale, dar nu am primit nici un răspuns şi nu s-a luat nici o măsură”, ne-a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Chiar şi pentru decesul unui cetăţean, locuitorii comunei consideră că sunt vinovaţi cei care au gândit această organizare a poliţiei, ce nu mai asigură o intervenţie promptă şi eficientă, ceea ce în unele cazuri poate duce la pierderi de vieţi omeneşti. Un cetăţean a apelat la servicul de urgenţă 112, simţindu-se rău din pricina unor scurgeri de gaze. În câteva minute a sosit salvarea la poarta cetăţeanului, dar din cauza faptului că acesta avea încuiată atât poarta, cât şi uşa, conform protocolului, medicii nu au putut interveni în locuinţă, prin forţarea uşilor, numai cu acordul şi în prezenţa poliţiei. Pentru că în comuna Ciugud nu mai există post de poliţie, centrul poliţiei rurale zonale fiind stabilit la Vinţu de Jos, până când agenţii s-au deplasat de la Vinţu de Jos la Teleac, cetăţeanul ce avea nevoie urgentă de o intervenţie medicală a decedat. Oare va răspunde cineva vreodată de viaţa acelui om, victimă a unei organizări ineficiente a poliţiei rurale? Aşteptăm şi noi cu interes să vedem la ce concluzii a ajuns poliţia, în legătură cu cei care au comis vandalizările şi furturile din comuna Ciugud. Aşteptăm, de asemenea, să aflăm cine e vinovat de moartea cetăţeanului din comuna Ciugud.
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea