Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ: Redeschiderea Câmpiei Libertății, Gala ”Cultură pentru Cultură” și Târgul de Fete de la Blaj. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Anul Centenarului Marii Uniri, Câmpia Libertăţii de la Blaj şi-a recăpătat strălucirea, locul cu însemnătate deosebită pentru istoria noastră naţională, urmând a fi redeschis oficial în data de 13 mai 2018 printr-un eveniment complex pregătit de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Municipiului Blaj.

Manifestările vor cuprinde atât redeschiderea Câmpiei Libertăţii de la Blaj, care a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, moment care va marca împlinirea a 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Blaj şi 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, dar şi Gala „Cultură pentru Cultură” în Anul Centenar, încununarea unui proiect cultural unic în Europa. De asemenea, în cadrul manifestărilor va fi readus în atenția publicului ,,Târgul de fete de la Blaj – Veselie de Ispas”, sărbătoare tradiţională îndelung cercetată şi documentată de Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” în perioada septembrie 2017 – aprilie 2018.

Programul manifestărilor va debuta la ora 12,00 cu parada portului tradițional din Județul Alba, urmată apoi la ora 12,30 de realizarea fotografiei istorice pe Câmpia Libertății cu toți conducătorii comunităților mediului rural din Județul Alba, în costum popular și eșarfă oficială. Aceste imagini vor rămâne în istoria Județului Alba și a României, ca imagini reprezentative de la redeschiderea Câmpiei Libertății de la Blaj, la 170 de ani de la Marea Adunare Națională și 100 de ani de la Marea Unire.

La ora 13,00 este programată Gala ,,Cultură pentru Cultură” în anul Centenarului Marii Uniri, gală care încununează un proiect cultural unic în Europa. Cu această ocazie, toate comunitățile Județului Alba vor primi distincții de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial românesc și va fi lansat noul concept al Concursului ,,Cultură pentru Cultură” care va începe din anul 2019. La această gală sunt așteptate să participe peste 60 din cele 67 de comune din mediul rural al Județului Alba, pentru prima data împreună, la cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural material și imaterial din județul Alba.

Ziua se va încheia cu un spectacol folcloric extraordinar  realizat de Ansamblul Folcloric ,,Augustin Bena” al Județului Alba, cu participarea unor îndrăgiți artiști, veniți din toate zonele țării: Margareta Clipa (Moldova), Costel Atanasof (Dobrogea), Stana Stepănescu (Banat), Diana Călinescu (Muntenia), Georgeta Nichifor (Dobrogea), Cornel Borza (Bihor), Ioana Maria Ardelean (Bistrița), Anghelina Timiș (Maramureș), Ansamblul „JIDVEI România” și Stelian Stoica, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Alina Pinca și Adi Neamțu (taragot), Ciprian Roman, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, conducerea muzicală este semnată de dirijor Alexandru Pal, iar întreg evenimentul va fi preluat și difuzat de Televiziunea Română prin posturile TVR 3 și TVR 1.

Manifestările de la Blaj sunt organizate de către Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu primăriile județului Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, TVR Târgu Mureș și Agenția Națională Antidrog.

PROGRAM:
Ora 12,00 – Parada portului tradițional și a personajelor istorice
Ora 12,30 – Inaugurarea Câmpiei Libertății în urma realizării lucrărilor de reabilitare,
Ora 13,00 – Realizarea unei fotografii istorice, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cu participarea comunităților locale din Județul Alba și a conducătorilor acestora
Ora 13,30
– Târgul meșterilor tradiționali din Județul Alba
– Târgul de Fete de la Blaj (readucerea în atenția publicului a sărbătorii tradiționale Târgul de Fete de la Blaj, după îndelungi cercetări și documentări)
– Gala Concursului CULTURĂ PENTRU CULTURĂ – proiect unic în Europa, cu participarea comunităților Județului Alba (gospodăria și gastronomia tradițională din Județul Alba, obiceiuri tradiționale, dansuri, muzică vocală și muzică instrumentală tradițională)
Ora 18,00
– Spectacol extraordinar de folclor muzical-coregrafic, cu participarea unor îndrăgiți artiști, veniți din toate zonele țării: Margareta Clipa (Moldova), Costel Atanasof (Dobrogea), Stana Stepanescu (banat), Diana Călinescu (Muntenia), Georgeta Nichifor (Dobrogea), Cornel Borza (Bihor), Ioana Maria Ardelean (Bistrița), Anghelina Timiș (Maramureș), Ansamblul ,,JIDVEI România,, și Stelian Stoica, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Alina Pinca și Adi Neamțu (taragot), Ciprian Roman, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț.
Acompaniamentul orchestral – Ansamblul Folcloric al Județului Alba, conducerea muzicală – dirijor Alexandru Pal.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat, căzut cu bicicleta, aflat în stop cardio-respirator, în localitatea Boz. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbat, căzut cu bicicleta, aflat în stop cardio-respirator, în localitatea Boz. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea echipajului medical la locul producerii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea