Rămâi conectat

Curier Județean

Duminică intră în vigoare Noul mers al trenurilor – vezi schimbările anunțate de CFR Călători pentru 2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

Duminică, 15 decembrie, Noul mers al trenurilor de călători intră în vigoare și va avea valabilitate până în 13 decembrie 2014. Potrivit CFR Călători, urmează să fie puse în circulaţie, zilnic, 1.169 de trenuri, cu aproximativ 200 mai puţine decât în planul de mers 2012 – 2013, după cum anunță MEDIAFAX.

În traficul intern, CFR Călători va asigura şi în 2014 serviciul public de navetă între marile oraşe şi localităţile din proximitatea acestora. Totodată, se va menţine mersul de tren cadenţat pe rutele unde condiţiile de circulaţie şi exploatare permit acest lucru şi unde traficul de călători plătitori este cu preponderenţă de navetă, respectiv Bucureşti Nord – Piteşti – Craiova prin Roşiori Nord, Bucureşti Nord – Ploieşti şi Constanţa – Mangalia (în sezonul estival), arată CFR Călători, într-un comunicat de presă.

Pentru a ajunge în zonele turistice, cum sunt Valea Prahovei şi Vatra Dornei, pasagerii vor avea în continuare la dispoziţie un număr suficient de trenuri, în funcţie de sezon şi de trafic, a precizat sursa citată.

Faţă de 2013, toate trenurile InterRegio vor circula zilnic, cu excepţia a trei perechi de trenuri pe ruta Bucureşti Nord – Ploieşti. În plus, din 1 februarie va fi introdusă câte o pereche de trenuri pe fiecare dintre rutele Bucureşti Nord – Constanţa, Galaţi – Constanţa şi Drobeta Turnu Severin – Timişoara Nord . Totodată, se va relua legătura Bucureşti Nord – Cluj Napoca prin Simeria, cu trenurile IR 1823/1824, iar trenurile IR 1621/1622 vor conecta Bucureşti Nord de Timişoara prin Arad.

În noul an, pasagerii vor avea la dispoziţie zilnic trenuri internaţionale directe de la Bucureşti Nord către Viena (cu preţuri de la 39 euro pe sens), Budapesta (de la 29 euro pe sens), Sofia, Istanbul, Chişinău. De asemenea, oferta de transport internaţional include trenuri zilnice directe către Budapesta din Timişoara, Braşov, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Din Timişoara, pasagerii pot călători zilnic către Belgrad, prin Vârşeţ, cu un preţ de 14 euro.

Oferta de transport pentru 2014 se bazează pe exploatarea cât mai eficientă a resurselor disponibile, în condiţiile în care CFR Călători implementează un program de redresare care vizează, în primul rând, echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Aflată într-un proces necesar de limitare a pierderilor operaţionale, compania face un efort deosebit ca, în anul următor, să pună la dispoziţia zilnică a tuturor categoriilor de călători un număr total de 1.169 de trenuri, din care 247 trenuri InterRegio şi 922 trenuri Regio „, a precizat CFR Călători.

CFR Călători a mai arătat că în 2014 vor fi continuate lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare pe coridorul IV Paneuropean, în zonele cu lucrări urmând să scadă cu până la 50 la sută capacitatea de circulaţie.

Realizarea acestor lucrări, absolut necesare pentru reabilitarea infrastructurii feroviare, va conduce la modificarea orariilor şi rutelor trenurilor care circulă pe aceste tronsoane, în sensul măririi duratelor de parcurs şi a limitării rutelor de circulaţie„, a precizat CFR Călători.

Compania menţionează că, prin plata călătoriei, pasagerii fac posibilă menţinerea în circulaţie a trenurilor pe care le utilizează pentru a se deplasa către locul de muncă sau către o destinaţie de vacanţă, evitând creşterea preţurilor legitimaţiilor de călătorie prin taxarea suplimentară în tren sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

Tarifele CFR Călători reflectă misiunea socială a companiei ca transportul feroviar să fie accesibil tuturor categoriilor de călători, inclusiv acelora cu venituri mici. Site-ul www.cfrcalatori.ro permite achiziţia rapidă a biletului de tren şi oferă informaţii detaliate despre toate facilităţile de călătorie şi avantajoasele oferte comerciale „, a precizat sursa citată.

Compania a adăugat că, pentru cumpărarea în avans a legitimaţiilor de călătorie, se acordă reduceri între 10 şi 25 la sută.

Biletele de călătorie gratuită cu valabilitate pe anul 2013 acordate pentru veteranii, invalizii şi văduvele de război în baza Legii 44/1994 şi cele pentru persoanele cu handicap acordate în baza Legii 448/2008 sunt valabile până la data de 31 ianuarie 2014 inclusiv, a precizat sursa citată.

De asemenea, biletele de călătorie gratuită pentru revoluţionari valabile pentru anul 2013, acordate în baza Legii 341/2000, vor fi primite la viză până la 31 decembrie 2013. În baza acestor bilete, se pot elibera bilete doar pentru călătoria până la data de 31 decembrie 2013.

În baza cupoanelor-talon, valabile până la 31 decembrie 2013, acordate pensionarilor, persoanelor persecutate politic şi etnic conform Legii 147/2000, Decretului-Lege 118/1990 şi Legii 189/ 2000, se pot elibera bilete până la 31 decembrie 2013 pentru călătorii în cursul lunii ianuarie 2014, cu respectarea perioadei de anticipaţie, potrivit CFR Călători.

În baza cupoanelor de 50 la sută reducere pentru studenţi, valabile până la 31 decembrie 2013, se pot elibera bilete pentru luna ianuarie 2014, cu respectarea perioadei de anticipaţie şi în condiţiile în care achiziţia biletului se face nu mai târziu de ultima zi a anului 2013.

Carnetele de cupoane cu 18/24 de file, având 2013 ca an de valabilitate înscris pe copertă şi care sunt emise în perioada octombrie – decembrie 2013, sunt valabile pentru 2014 şi vor fi primite la viză, acordându-se reducerea de 50 la sută la tariful de tren InterRegio, clasa a II-a, numai cu modificarea anului de pe copertă din 2013 în 2014 şi aplicarea ştampilei instituţiei de învăţământ, potrivit sursei citate.

Călătorii pot obţine informaţii despre circulaţia trenurilor de pe site-ul oficial al companiei, la adresa www.cfrcalatori.ro, la numărul de telefon 021/9521 sau de la personalul din staţiile CFR.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea