Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ:”Făşangii de la Cetea”- un obicei straniu, cu rădăcini străvechi. Spectacole, concerte de muzică populară şi uşoară, lansare de carte şi cină tradiţională

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 2 martie,  la Cetea, are loc o manifestare culturală inedită – „Făşangii de la Cetea”. Este vorba despre un obicei straniu, cu rădăcini străvechi, ce are loc în fiecare an în zilele premergătoare prinderii postului Paştilor şi culminează cu seara dinaintea acestuia. Evenimentul va debuta la ora 14.00, iar programul va cuprinde spectacole, lansare de carte, concerte de muzică populară şi uşoară dar şi o discotecă şi o cină tradiţională.

„Făşangii de la Cetea”, pentru cei care nu ştiu, este un spectacol cel puţin ciudat. În centrul acestui obicei  se află feciorii tineri ai satului. Ei poartă măşti ce închipuie fiinţe alegorice iar trupul le este învăluit în fâşii de pânză de diferite culori, predominând culoarea albă. Conducătorul cetei poartă cu el un buştean legat cu lanţ, pe care îl duce ca pe un trofeu, ca şi când ar fi vorba de un rival supus şi înlănţuit. Alte personaje sunt „Preotul”, oficiantul uni cult păgân, preoteasa, mutul.

Făşangii, căci aşa se numesc membrii cetei, au la încălţări legaţi zurgălăi şi în mâini diferite bucăţi de lemn. Ei coboară pe una din străzile satului şi execută în faţa unui public anume adunat un fel de dans extatic. Este un dans frenetic în care predomină săriturile, ca şi când membrii cetei ar imita coregrafic zborul.

Iată programul evenimentului:

14.00-16.00: Ritualul Făşangilor prin sat

16.00 –  Căminul Cultural Cetea

–  Lansarea cărţii „Cetea de ieri şi de azi”

–  Ritualul Făşangilor cu dansul lupilor şi focul sacru”

–  Înfiinţare „Ceata din Cetea”

–  Hodaiţele

– Dragobetele  – Patronul Îndrăgostiţilor

– Lansarea cărţii „Făşangii de la Cetea” – Daniel Tiutiu

– Spectacol artistic de muzică populară şi muzică uşoară”

– Discotecă şi cină tradiţională

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria Galda de Jos, ANTREC Alba, în parteneriat cu Obiectiv SRL şi Pensiunea Casa Ecologică Cetea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea