DUMINICĂ: Concursul ”Cultură pentru cultură”, la Blaj. Șapte comune din zona Secașelor și Târnavelor se vor întrece în cântece, dansuri și tradiții

cultura pentru cultura la blajDuminică, 17 mai, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj se va desfășura o nouă etapă a  Festivalului – concurs judeţean ”Cultură pentru Cultură” , aflat în acest an la cea de-a X-a ediție. Ansamblurile a șapte comune, un număr record în concurs până acum, din zona Secașelor și Târnavelor, se vor întrece în cântece, dansuri populare şi tradiţii din zona lor. Concursul se va desfășura cu începere de la ora 10.00, pe Câmpia Libertății.

Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, este un proiect unic în Europa şi are scopul de a revitaliza cultura tradiţională din mediul rural şi de dezvoltare a turismului cultural în zonele istorico-etnografice ale judeţului Alba. În cadrul acestuia, sunt oferite premii în bani.

La etapa zonală Blaj vor participa în concurs comunele Cergău, Cetatea de Baltă, Ciugud, Cricău, Roșia de Secaș, Mihalț, Sâncel și Jidvei. Această etapă cuprinde mai multe secţiuni: spectacol folcloric (prezentarea obiceiului popular, dansuri bărbăteşti, dansuri mixte, solişti instrumentişti, vocali, grup vocal bărbătesc, feminin și mixt, formaţii de instrumente tradiţionale precum fluierași, tulnice, alte formații), meşteşuguri tradiţionale şi gastronomie tradiţională.

Concursul va fi urmat de un amplu program folcloric susţinut de Ansamblul folcloric al județului Alba, dirijor prof. Alexandru Pal, cu soliștii Roxana Reche, Floricica Moga, Leotina Fărcaș, Dorina Narița, Cătălin Hașa și Maria Filimon.

Alături de aceștia, vor urca pe scenă și îi vor încânta pe cei prezenți  Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Reta Rus, Ina Todoran și Grupul Instrumental ”Crai Nou”.

Etapa finală a festivalului-concurs ”Cultură pentru Cultură” se va desfăşura la Avram Iancu, în 18 iulie 2015, cu prilejul ”Târgului de fete” de pe Muntele Găina.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...