Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Duminică, 11 ianuarie, protest împotriva poluării, la Sebeș – Și-au anunțat participarea peste 1.000 de persoane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 11 ianuarie, de la ora 14.00, Grupul de Iniţiativa Civică Sebeş organizează un marș de protest cu plecare din faţa Primăriei Sebeş, la care, până în prezent, pe facebook, şi-au anunţat participarea peste 1000 de persoane.

Campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.

poluare sebesCetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului.

Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică.

Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat . Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală.
Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți sunt următoarele:

– Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia;

– Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.

– Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă.

Expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale  Centrului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului sunt cele cardiovasculare și respiratorii. Conform studiilor, în 2010, la nivel internațional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâni asociat cu poluarea aerului. Tot OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanță poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe.

Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign.  Alte date oferite de DSP Mureș spun că în județul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, și mor circa 800 anual”, spun organizatorii marșului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel Primăria Alba Iulia poate încheia contractul de circa 20 de milioane de lei (5 milioane de lei), bani alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru execuția lucrărilor de creștere a eficienței energetice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea