Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Recomandări pentru unitățile de vânzare cu amănuntul în contextul pandemiei COVID-19

Ioana Oprean

Publicat

în

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a primit de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ASVSA) instrucțiuni care detaliază recomandările privind aplicarea unor măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19, la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Recomandările se referă la respectarea anumitor reguli stricte de igienă de către personalul lucrător, inclusiv cu privire la echipamentul de protecție, implementarea planului de curățare și dezinfecție, precum și accesul consumatorilor în unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Un element important în ceea ce privește accesul consumatorilor în aceste unități, este reprezentat de faptul ca operatorii economici să implementeze proceduri, astfel încât să fie respectată distanța socială minimă de 1,5 metri stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

O parte din recomandări pentru personalul lucrător:

– Monitorizarea permanentă de către operatorul din domeniul alimentar a stării de sănătate a personalului angajat;

– Personalul angajat trebuie să se spele pe mâini obligatoriu înainte de a începe munca, după strănut sau suflarea nasului, înainte de manipularea mâncării gătite sau a preparatelor gata pentru consum, după manipularea sau pregătirea alimentelor crude, după manipularea deșeurilor, după realizarea operațiunilor de igienizare, după folosirea toaletei, după ce a mâncat, băut sau fumat, după manipularea banilor, după scoaterea mănușilor de protecție etc.;

– Personalul care manipulează produse alimentare și care utilizează mănuși de protecție trebuie să se asigure că acestea sunt schimbate frecvent și că mâinile sunt curate înainte de a pune mănușile, între schimbarea mănușilor și după îndepărtarea acestora.

O parte din recomandări privind accesul consumatorilor în unitățile de vânzare cu amănuntul:

– Accesul consumatorilor în unitățile de vânzare cu amănuntul trebuie să se realizeze într-un număr limitat, astfel încât să poată fi respectată distanța socială recomandată de minim 1,5 metri între consumatori și vânzători, stabilită de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU);

– Pentru respectarea acestei dispoziții, la nivelul fiecărei unități de vânzare cu amănuntul vor fi postate afișe informative pentru consumatori, se va desemna personal responsabil pentru supravegherea respectării acestei dispoziții sau vor fi realizate avertismente/anunțuri audio în mod repetat prin care se informează cu privire la măsurile generale necesare de prevenție, inclusiv pentru situațiile în care aceștia prezintă semne clinice precum tuse, strănut etc.;

– Consumatorii trebuie să fie informați și asupra necesității ca în incinta unităților de vânzare cu amănuntul, pe cât posibil să nu intre în contact direct cu alte persoane, iar consumul produselor alimentare în incinta acestor unități să fie interzis.

O parte din recomandări privind implementarea planului de curățare și dezinfecție:

– Acțiunile de curățare/dezinfecție se realizează în mod obligatoriu de cel puțin două ori pe zi, cu un interval de cel puțin 4 ore între două operațiuni, la nivelul pardoselilor, holurilor și ușilor de acces, vitrinelor căsuțelor de păstrare a obiectelor înainte de a intra în unitate, coșurilor de cumpărături etc., cu care consumatorii pot veni în contact;

– O atenție deosebită se va acorda dezinfecției coșurilor/cărucioarelor utilizate de consumatori pentru transportul alimentelor în interiorul și exteriorul unității, fiind necesar ca acestea să fie aspersate la un interval de cel puțin două ore cu o soluție pulverizată pe întreaga suprafață a acestora, într-un spațiu/zonă separată față de zonele de vânzare a alimentelor;

– La nivelul căilor de acces în unitățile de vânzare cu amănuntul frecventate de un număr semnificativ de persoane (supermarketuri), este necesară amplasarea tăvilor impregnate cu substanțe dezinfectante pentru încălțăminte, precum și a soluțiilor de dezinfecție a mâinilor, pentru consumatori, în dreptul cărora să fie afișate informații referitoare la modalitatea și obligativitatea de utilizare a acestora.

Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Trei poduri noi pe drumurile județene din Alba! Unde urmează să fie amplasate și care este stadiul lucrărilor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba a anunțat că trei poduri urmează să fie construite pe drumurile județene în județul Alba. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, fiind vorba despre trei poduri. Primul este podul de la Colibi, comuna Ohaba, amplasat pe DJ 107 care va traversa Valea Secaș. Construcția are […]

Citește mai mult

Curier Județean

19–20 septembrie 2025 | ALBA GREEN ENERGY: Inovații românești, roboți și standuri care explică cetățenilor cum pot deveni prosumatori la Carolina Mall Alba Iulia

Bogdan Ilea

Publicat

în

  Târgul Alba Green Energy, cea de-a 13-a ediție, urmează să aibă loc la Carolina Mall Alba Iulia în perioada 19–20 septembrie 2025. Vizitatorii vor găsi, printre altele, invoații românești, robți creați de elevi și standuri unde se va oferi consultanță gratuită în ceea ce privește comunitățile energetice, dar și cum cetățenii pot deveni prosumatori. […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Campionatul Național de Powerlifting 2025 de la Alba Iulia a ajuns la a treia zi: Prima dedicată powerliftingului clasic

Bogdan Ilea

Publicat

în

Campionatul Național de Powerlifting 2025, care se desfășoară în aceste zile la Alba Iulia, a ajuns în cea de a 3-a zi. Astăzi a fost prima zi în care s-a desfășurat powerlifting în varianta clasic. Au evoluat sportivi la categoria de greutate plus 120-120 și parțial 105 kg. Sportivul din Alba Iulia, Ion Calmic, legitimat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea