Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Recomandări pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate

Ioana Oprean

Publicat

în

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă populației ca în perioadele cu temperaturi ridicate să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Consumatorilor li se recomandă:

– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C + 4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub – 12˚C;
– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

De asemenea, pentru a nu afecta sănătatea consumatorilor, operatorii din industria alimentară, agenții economici trebuie să țină cont de mai multe reguli, iar inspectorii DSVSA Alba se vor asigura că vor respecta:

– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– condițiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
– măsurile privind confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;
– asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Ce sunt toxiinfecțiile alimentare?

Toxiinfecțiile alimentare sunt boli acute, având cauza toxică sau infecțioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor.

Care sunt simptomele?

Simptomele unei toxiinfecții alimentare pot varia în funcţie de cauzele/factorii care au generat-o. Printre simptomele comune se includ: diaree, stări de vomă, ameţeală, cefalee, crampe abdominale şi uneori stări febrile. De obicei, aceste simptome durează doar câteva zile, însă ocazional o toxiinfecţie alimentară poate fi foarte serioasă şi poate cauza moartea. Aveţi grijă la igiena alimentaţiei, evitând în acest fel toxiinfecţiile alimentare.

Ce se întâmplă cu organismul?

Atunci când consumaţi alimente care conţin anumite tipuri de bacterii sau toxine ale acestora, puteţi face toxiinfecţie. După o anumită perioadă de la ingestia alimentelor contaminate încep să apară diverse simptome. Este aşa numita perioadă de incubaţie. Acest lucru este cauzat de faptul că microorganismele care generează toxiinfecțiile au nevoie de timp pentru a se multiplica în organism. Perioada de incubaţie depinde de tipul de microorganism şi de cantitatea ingerată. Aceasta poate dura de la mai puţin de câteva ore până la câteva zile. Agenţii patogeni, care ajung în tubul digestiv odată cu alimentele ingerate sau apa de băut, produc la acest nivel primele simptome. Astfel, puteţi să prezentaţi: stări de ameţeală, vomă, crampe abdominale şi diaree sau orice combinaţii ale acestora.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Lista Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Alba:

1. C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658

2. C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102

3. C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514

4. C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038

5. C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701

6. C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717

Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Trei poduri noi pe drumurile județene din Alba! Unde urmează să fie amplasate și care este stadiul lucrărilor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba a anunțat că trei poduri urmează să fie construite pe drumurile județene în județul Alba. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, fiind vorba despre trei poduri. Primul este podul de la Colibi, comuna Ohaba, amplasat pe DJ 107 care va traversa Valea Secaș. Construcția are […]

Citește mai mult

Curier Județean

19–20 septembrie 2025 | ALBA GREEN ENERGY: Inovații românești, roboți și standuri care explică cetățenilor cum pot deveni prosumatori la Carolina Mall Alba Iulia

Bogdan Ilea

Publicat

în

  Târgul Alba Green Energy, cea de-a 13-a ediție, urmează să aibă loc la Carolina Mall Alba Iulia în perioada 19–20 septembrie 2025. Vizitatorii vor găsi, printre altele, invoații românești, robți creați de elevi și standuri unde se va oferi consultanță gratuită în ceea ce privește comunitățile energetice, dar și cum cetățenii pot deveni prosumatori. […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Campionatul Național de Powerlifting 2025 de la Alba Iulia a ajuns la a treia zi: Prima dedicată powerliftingului clasic

Bogdan Ilea

Publicat

în

Campionatul Național de Powerlifting 2025, care se desfășoară în aceste zile la Alba Iulia, a ajuns în cea de a 3-a zi. Astăzi a fost prima zi în care s-a desfășurat powerlifting în varianta clasic. Au evoluat sportivi la categoria de greutate plus 120-120 și parțial 105 kg. Sportivul din Alba Iulia, Ion Calmic, legitimat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea