Rămâi conectat

Actualitate

DSVSA Alba: Măsuri de prevenţie recomandate pentru crescătorii de păsări după confirmarea unui focar de gripă aviară la graniţa cu România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DSVSA Alba: Măsuri de prevenţie recomandate pentru crescătorii de păsări după confirmarea unui focar de gripă aviară la graniţa cu România

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba reaminteşte crescătorilor de păsări importanţa respectării tuturor măsurilor de prevenţie în contextul în care la mai puţin de 10 kilometri de graniţa de vest a României, în Ungaria, la o fermă comercială de raţe, a fost confirmat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1.

Astfel, este necesară respectarea măsurilor de biosecuritate aplicate în toate exploataţiile de păsări din judeţul Alba pentru prevenirea apariţiei bolii.

La nivelul judeţului Alba, medicii veterinari din cadrul DSVSA vor intensifica verificările oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări (ferme și exploatații comerciale de tip A), însă măsuri specifice trebuie respectate şi de către populaţie.

Astfel, reamintim persoanelor care cresc păsări în propriile gospodării că trebuie să respecte mai multe măsuri simple, dar extrem de importante, precum:

• Prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă și păsările domestice (în special palmipede). Este interzis accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologica;

• separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

• interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber. Acestea trebuie ținute obligatoriu în spații special amenajate; când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

• se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

• interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice;

• prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie;

• se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii si diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum si prin echipamente;

• furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale.

De asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar.

Până la această data, în România nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.

Cu toate acestea, în județul Galați a fost confirmat un caz de influență aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată pe raza județului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă.

Influența (gripa) aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Biroul de presă al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea