Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Atenție de la cine cumpărați porci. Ar putea fi infectați cu Pesta africană!

Publicat

în

În contextul apariției unui focar de pestă porcină africană în județul Maramureș, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă toți cetățenii din județul Alba care cresc animale să acorde o atenţie de maximă responsabilitate atunci când doresc să achiziționeze porci de la persoane necunoscute în multe cazuri traficanți de animale.

Îngrijorarea este legata de faptul că acesti traficanti de animale profitand de necazul oamenilor din judetele unde evolueaza pesta porcina africana dar si de faptul ca targurile de animale sant inchise pentru o perioada, cu scopul limitarii răspandirii bolii prin orice mijloc, cumpara porcii la preturi de chilipir dupa care încerca să vândă porcii clandestin prin localitati sau targuri organizate pe strazi lăturalnice.

Facem mentiunea că aceste animale pot proveni din zone infectate cu virusulm pestei porcine africane, existand riscul introducerii bolii la animalele din propria gospodarie dar și răspandirii bolii la animalele sanatoase ale vecinilor.dvs. Aceste transporturi de animale nu sunt însotite de documente sanitare veterinare privind originea si starea lor de sanitate. Un exemplu este din jud Maramures unde proprietarul a cumparat 3 porci de la un traficant de animale (samsar, haznar de animale) fară documente care să ateste sanatatea și identificarea animalelor ,având ca urmare moartea a 2 porci si un al 3 lea infectat cu virusul pestei porcine africane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Informăm locuitorii jud Alba că pe tot teritoriul țarii și judetului miscarea porcilor este controlata.

In acest scop:

– orice transport de porci este în prealabil notificat între judete care emit o viză de accept sau nu, în functie de situatia evolutiei pestei porcine africane pe teritoriul acestora.
– animalele prezinta documente sanitare veterinare însotitoare
– transportul se efectueaza cu un mijloc de transport autorizat pentru animale
-mijlocul de transport este dezinfectat
-trebuie notificate rutele de transport până la destinatie.

Până în prezent pe teritoriul Judetul Alba boala nu evoluează și dorim prin orice mijloc sa împiedicăm apariția acestei boli,cu implicatii economice majore imediate dar si pe termen lung.

Rugam cetatenii judetului nostru ,indiferent daca sunt sau nu crescatori de animale ca atunci când depisteaza astfel de masini cu porci prin localitati sau chiar drumuri judetene, indiferent de ora sa identifice numarul masinii sau poza cu numarul acesteia si sa informeze cât de repede cu putinta unul din cel mai apropiat: medic veterinar, politist, primarie,DSVSA Alba, sau apel 112, pentru verificarea si aplicarea masurilor legale acestor personae iresponsabile. Daca în mijlocul de transport alaturi de bovine observati porci procedati la fel.

Dacă masina notificată, se constata la verificare că este autorizată pentru transportul respectiv nu ati gresit cu nimic, din contra, este apreciat simtul dvs.civic în apărarea sanatatii animalelor noastre ale parintilor ,prietenilor sau vecinilor nostri.

Important !!!!

Este o boală gravă care produce la porci o mortalitate de 100% .
Nu există vaccin de prevenire împotriva acestei boli.
Nu există tratament pentru animalele îmbolnavite.
Boala nu se transmite la om.
Animalele infectate se sacrifica iar proprietarul este despăgubit.
Pierderile economice sunt considerabile.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană D.S.V.S.A. Alba este obligată să ucida toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.

Cadavrele porcilor morti sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încît să împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.

Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnica.

Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar cînd condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite.

Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană trebuie anunţata imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail [email protected]

Compartimentul de Comunicare și Relații cu Mass Media al DSVSA Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Publicat

în

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat luni, 23 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, care vor fi utilizate pentru buna desfășurare a activităților în cadrul proiectului „ADS pentru copiii și tinerii din Alba”, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Valoarea totală estimată a investiției este de 71.600 de lei, fără TVA.

Echipamentele IT care fac obiectul prezenței proceduri de achiziție sunt destinate pentru bună desfășurare a activității în cadrul proiectului: ”ADS pentru copiii și tinerii din Alba”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Echipamente IT:

Denumire produs component/ U.M/ Necesar UM/ Preț unitar maxim estimat, fără TVA (lei)/ Valoare totală maxim estimată, fără TVA(lei)

 • Videoproiector – Buc. – 12 – 1.800 – 21.600
 • Multifuncționala – Buc. – 5 – 10.000 – 50000

Specificații tehnice minimale:

Videoproiectoare – Videoproiector WXGA, suportă Full HD 1080p„ 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomanda

Multifuncționala – Dimensiune A3, duplex, viteză max 26ppm A4, rezoluție printare 1200x1200dpi, alimentare hârtie 250 coli + 250 coli, 1 tavă multifuncționala de 100 de coli, limbaje de printare PCL 5e, PCL 6, PostScript 3 Emulation, native PDF printing v1.4, volum de printare, Ciclu de lucru maxim (pagini/luna) 50000, Volum recomandat de printare (pagini/luna)8000 interfața: Interfața 1 x Wireless 802.11 b/g/n Air Prinț Mopria Copiere față-verso automat


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 16.05. -20.05.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  40

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 491

                  Din care – femei :   225

Număr deficienţe constatate:    109

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 9

          Din care      :  –  5 avertismente;

                                –  4 amenzi in cuantum de 5.300 lei.

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    22

Număr deficienţe constatate:  40

Număr de măsuri dispuse  :     40

Angajatori sancționați:            22

Nr. sancţiuni aplicate: –    40

 • 39 avertismente;
 • 1 amenda in cuantum de 4.000 lei;

           Nr.evenimente in curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Publicat

în

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Peste câteva va fi lansată prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Municipiului Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se transformă în realitate. Cetățenii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a unei părți din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțate?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 RON (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 RON (inclusiv TVA).

Care este calendarul?

– 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
– 1 august – 15 septembrie – noi analizăm
– 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
– 2023 – noi implementăm


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare