Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Atenție de la cine cumpărați porci. Ar putea fi infectați cu Pesta africană!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În contextul apariției unui focar de pestă porcină africană în județul Maramureș, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă toți cetățenii din județul Alba care cresc animale să acorde o atenţie de maximă responsabilitate atunci când doresc să achiziționeze porci de la persoane necunoscute în multe cazuri traficanți de animale.

Îngrijorarea este legata de faptul că acesti traficanti de animale profitand de necazul oamenilor din judetele unde evolueaza pesta porcina africana dar si de faptul ca targurile de animale sant inchise pentru o perioada, cu scopul limitarii răspandirii bolii prin orice mijloc, cumpara porcii la preturi de chilipir dupa care încerca să vândă porcii clandestin prin localitati sau targuri organizate pe strazi lăturalnice.

Facem mentiunea că aceste animale pot proveni din zone infectate cu virusulm pestei porcine africane, existand riscul introducerii bolii la animalele din propria gospodarie dar și răspandirii bolii la animalele sanatoase ale vecinilor.dvs. Aceste transporturi de animale nu sunt însotite de documente sanitare veterinare privind originea si starea lor de sanitate. Un exemplu este din jud Maramures unde proprietarul a cumparat 3 porci de la un traficant de animale (samsar, haznar de animale) fară documente care să ateste sanatatea și identificarea animalelor ,având ca urmare moartea a 2 porci si un al 3 lea infectat cu virusul pestei porcine africane.

Informăm locuitorii jud Alba că pe tot teritoriul țarii și judetului miscarea porcilor este controlata.

In acest scop:

– orice transport de porci este în prealabil notificat între judete care emit o viză de accept sau nu, în functie de situatia evolutiei pestei porcine africane pe teritoriul acestora.
– animalele prezinta documente sanitare veterinare însotitoare
– transportul se efectueaza cu un mijloc de transport autorizat pentru animale
-mijlocul de transport este dezinfectat
-trebuie notificate rutele de transport până la destinatie.

Până în prezent pe teritoriul Judetul Alba boala nu evoluează și dorim prin orice mijloc sa împiedicăm apariția acestei boli,cu implicatii economice majore imediate dar si pe termen lung.

Rugam cetatenii judetului nostru ,indiferent daca sunt sau nu crescatori de animale ca atunci când depisteaza astfel de masini cu porci prin localitati sau chiar drumuri judetene, indiferent de ora sa identifice numarul masinii sau poza cu numarul acesteia si sa informeze cât de repede cu putinta unul din cel mai apropiat: medic veterinar, politist, primarie,DSVSA Alba, sau apel 112, pentru verificarea si aplicarea masurilor legale acestor personae iresponsabile. Daca în mijlocul de transport alaturi de bovine observati porci procedati la fel.

Dacă masina notificată, se constata la verificare că este autorizată pentru transportul respectiv nu ati gresit cu nimic, din contra, este apreciat simtul dvs.civic în apărarea sanatatii animalelor noastre ale parintilor ,prietenilor sau vecinilor nostri.

Important !!!!

Este o boală gravă care produce la porci o mortalitate de 100% .
Nu există vaccin de prevenire împotriva acestei boli.
Nu există tratament pentru animalele îmbolnavite.
Boala nu se transmite la om.
Animalele infectate se sacrifica iar proprietarul este despăgubit.
Pierderile economice sunt considerabile.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană D.S.V.S.A. Alba este obligată să ucida toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.

Cadavrele porcilor morti sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încît să împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.

Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnica.

Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar cînd condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite.

Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană trebuie anunţata imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail [email protected].

Compartimentul de Comunicare și Relații cu Mass Media al DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea