Ziarul Unirea

DSP Alba nu se desființează! O parte din atribuții și personal vor fi transferate către Consiliul Județean

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba nu se desființează!, a afirmat vineri vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL Alba.

El a explicat că DSP-urile vor fi practic reorganizate ca urmare a regionalizării, iar o parte din atribuțiile și personalul DSP-urilor vor fi transferate către consiliile județene, viitoarele consilii regionale și Agențiile Naționale.

ELIT

Referitor la situația județului Alba, Roman a declarat că selecția celor care vor fi transferați în structura administrației județene se va face doar pe criterii de competență și “nu vor fi luați toți traseiștii politc, care au făcut din asta un mod de viață.”

Legat de disponibilizările care ar putea avea loc  în urma acestei reorganizări, Roman a spus că acestea vor viza cel mai probabil pe acei 8% care taie frunză la câini. Acesta a subliiat că „este mai important să avem bani în sistemul de sănătate, decât să fie ținuți în funcții oameni care s-au obișnuit să vină la serviciu și nu la muncă.”

Purtătorul de cuvânt al PNL Alba a denunțat „atitudinea de revoltă a sistemului sanitar în fața unor restructurări necesare” care poate fi observată de fiecare dată când se încearcă o reformare a acestui domeniu.

“Sănătatea a ajuns unde a ajuns, pentru că toată lumea a fost obișnuită să fure din greu, iar reforma propusă de ministrul Nicolaescu încearcă tocmai să stopeze acest jaf din sistemul sanitar”, a spus Roman.

În cea ce privește situația Caselor județene de Asigurări de Sănătate, liberalii susțin că  lucrurile stau și mai simplu, în sensul că nu se va întâmpla nimic în acest an, pentru că după aprobarea bugetului trebuie semnate contractele cadru cu unitățile spitalicești. În schimb, în etapa a doua, de anul viitor, CAS-urile vor intra pe viitoarele structuri regionale.

Vicele CJ Alba a oferit un exemplu fosrte sugestiv despre cum funcționează sistemul de sănătate, mai exact decontarea serviciilor medicale prestate către spitale, precizând că în urma reorganizării propuse de USL, la nivelul județului Alba economiile ar fi de ordinul sutelor de miliarde :

“La ora actuală dacă avem un pacient care pleacă dintr-o comună de munte la Câmpeni, iar apoi este externat și transferat la Spitalul Județean Alba, unde poate fi rezolvat sau trimis ulterior un spital din Cluj, actualul sistem prevede plata la fiecare unitate spitalicească ca și cum s-ar fi intervenit la fel. Astfel spitalului unde i s-a făcut să zicem o intervenție chirurgicală, i se decontează de către CAS costul per pacient la fel ca și spitalului unde i s-a făcut doar o consultație. În această situație foarte mulți directori de spital s-au învățat cu năravul  să-și externeze după câteva zile pacienții  și să îi trimită la Alba. Există astfel o supra încasare a costului per pacient. Aici e buboiul pe care noua reorganizare încearcă să o rezolve, adică finanțarea acelei unități sanitare în care pacientul își rezolvă problema.

Dacă se va respecta acest principiu, la nivelul județului Alba economiile ar fi de ordinul sutelor de miliarde.”

Potrivit proeictului Ministerului Sănătății, economiile rezultate la bugetul de stat în urma reorganizării sistemului sanitar vor fi folosite pentru finanțarea deficitului din Sănătate și a programelor naționale, cum este programul pentru persoanele bolnave de cancer.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

12 Comentarii

elector 22 martie 2013 at 18:15

brambureala si inconsecventa! pai zice ministru ca tre sa opereze pe creier la Campeni? hai sa ne operam la Campeni!?
normal ca doctorii din Campeni vor trimite pacientul mai departe daca asa trebuie! pentru asta il consulta ii pun un diagnostic, il trateaza si APOI il trimit unde cred ca pacientul poate fi rezolvat mai bine!
oooo daca ministrul se gandeste sa plateasca si mai putin prestatia de la spitalele mici…atunci sa vedem cine ii va mai trata pe oameni…ca nu toata tara sta in Bucuresti!

maimuta plictisita 22 martie 2013 at 18:24

despre desfiintarea DSP?
mai bine sa-i desfiinteze pe doctori decat pe birocrati! pe doctori sa-i plateasca putin (si mai putin!) si pe asistente sa nu la mai plateasca deloc! aia e reforma!
oamenii vor fi loviti de o fericire totala si de o sanatate absoluta.
E destept Nicolaescu asta ,si are viziune!:(

Horea 22 martie 2013 at 18:42

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba nu se desființează!, a afirmat vineri vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman,”

Ba sa se desfiinteze!

S-au adunat acolo o cloaca de tovarasi care rezolvau problemele cetatenilor in functie de propriile interese si dupa reglementari arhaice.

maimuta plictisita 22 martie 2013 at 19:00

nu-ti fa ghiji Horea : „ce e rau nu piere”

Horea 23 martie 2013 at 8:48

De fapt eu nu doresc sa … „piara”!

Doar sa se desfiinteze. Motivatia am expus-o mai sus.

alinuta cu ochii rosii 22 martie 2013 at 19:17

Daca fiecare firma isi face actele de infiintare la nivelul primariei locale si in primaria respectiva va fi un serviciu cu 3 oameni specializati in igiena publica care raspund de intreaga zona,la ce mai trebuie o ditamai directie la nivel de judet? doar ca sa asigure citeva zeci de locuri de munca?

Aurelian 22 martie 2013 at 19:22

Ce Dracu o fii mancat Sañedru, ca are o mutra atat de scarbita, sa i se traga de la chefurile, unde „cam sare calul”?

toma 22 martie 2013 at 19:51

De ce pentru birocrati se gasesc intodeauna posturi, iar un productiv ramine, todeauna, de izbeliste ?

NIK 22 martie 2013 at 20:08

alta Marie cu alta palarie !!! pai cum sasi piarda fotolile si functiile ,primele grase domni si doamnele ,,politruci locali ..

Ionel Dragu 23 martie 2013 at 9:15

Cate clase ai, domnule NIK? Oameni analfabeti ca d-a vreu sa faca schimbarea in bine?! Doamne, fereste-ne de asemnenea specimene. Pai, daca nu stii carte, stai deoparte, macar nu mai scrie ca rad copiii de matale!…

B.B. 23 martie 2013 at 10:05

foarte mulţi nu ştiu carte! dintre cei care ar trebui să ştie! însă dincolo de „carte” mai este ceva ce s-a pierdut în România – bunul simţ şi raţiunea. din păcate! Despre asta trebuie să vorbim.

Jenny 25 martie 2013 at 9:43

Mai oameni buni dar acuma asta se pricepe si la medicina?? Un ziarist se baga in toate si nu rezolva nimic = Florin Roman. Pai a zis Ministru ca in 3 zile si tu zici ca nu mai desfintam??? Alo inconsecventilor…vai ce v-as bate la … gol.Nu stie stanga de dreapta. Florine ne plictisesti cand apari…vreau OTV inapoi

Comentariile sunt oprite