Rămâi conectat

Politică Administrație

DSP Alba nu se desființează! O parte din atribuții și personal vor fi transferate către Consiliul Județean

Bogdan Presecan

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba nu se desființează!, a afirmat vineri vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL Alba.

El a explicat că DSP-urile vor fi practic reorganizate ca urmare a regionalizării, iar o parte din atribuțiile și personalul DSP-urilor vor fi transferate către consiliile județene, viitoarele consilii regionale și Agențiile Naționale.

Referitor la situația județului Alba, Roman a declarat că selecția celor care vor fi transferați în structura administrației județene se va face doar pe criterii de competență și “nu vor fi luați toți traseiștii politc, care au făcut din asta un mod de viață.”

Legat de disponibilizările care ar putea avea loc  în urma acestei reorganizări, Roman a spus că acestea vor viza cel mai probabil pe acei 8% care taie frunză la câini. Acesta a subliiat că „este mai important să avem bani în sistemul de sănătate, decât să fie ținuți în funcții oameni care s-au obișnuit să vină la serviciu și nu la muncă.”

Purtătorul de cuvânt al PNL Alba a denunțat „atitudinea de revoltă a sistemului sanitar în fața unor restructurări necesare” care poate fi observată de fiecare dată când se încearcă o reformare a acestui domeniu.

“Sănătatea a ajuns unde a ajuns, pentru că toată lumea a fost obișnuită să fure din greu, iar reforma propusă de ministrul Nicolaescu încearcă tocmai să stopeze acest jaf din sistemul sanitar”, a spus Roman.

În cea ce privește situația Caselor județene de Asigurări de Sănătate, liberalii susțin că  lucrurile stau și mai simplu, în sensul că nu se va întâmpla nimic în acest an, pentru că după aprobarea bugetului trebuie semnate contractele cadru cu unitățile spitalicești. În schimb, în etapa a doua, de anul viitor, CAS-urile vor intra pe viitoarele structuri regionale.

Vicele CJ Alba a oferit un exemplu fosrte sugestiv despre cum funcționează sistemul de sănătate, mai exact decontarea serviciilor medicale prestate către spitale, precizând că în urma reorganizării propuse de USL, la nivelul județului Alba economiile ar fi de ordinul sutelor de miliarde :

“La ora actuală dacă avem un pacient care pleacă dintr-o comună de munte la Câmpeni, iar apoi este externat și transferat la Spitalul Județean Alba, unde poate fi rezolvat sau trimis ulterior un spital din Cluj, actualul sistem prevede plata la fiecare unitate spitalicească ca și cum s-ar fi intervenit la fel. Astfel spitalului unde i s-a făcut să zicem o intervenție chirurgicală, i se decontează de către CAS costul per pacient la fel ca și spitalului unde i s-a făcut doar o consultație. În această situație foarte mulți directori de spital s-au învățat cu năravul  să-și externeze după câteva zile pacienții  și să îi trimită la Alba. Există astfel o supra încasare a costului per pacient. Aici e buboiul pe care noua reorganizare încearcă să o rezolve, adică finanțarea acelei unități sanitare în care pacientul își rezolvă problema.

Dacă se va respecta acest principiu, la nivelul județului Alba economiile ar fi de ordinul sutelor de miliarde.”

Potrivit proeictului Ministerului Sănătății, economiile rezultate la bugetul de stat în urma reorganizării sistemului sanitar vor fi folosite pentru finanțarea deficitului din Sănătate și a programelor naționale, cum este programul pentru persoanele bolnave de cancer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea