Rămâi conectat

Actualitate

Dreptul cetăţeanului la exprimare şi la justiţie – garantat de lege

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Având în vedere articolul publicat în cotidianul „Unirea” din 04.01.2012 intitulat „Judecarea în regim de urgenţă se prelungeşte de… 8 luni?!” Curtea de Apel Alba Iulia face publice următoarele precizări pentru informarea corectă a opiniei publice.
În dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Pomponio” la care se face referire în articol au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 03.08.2011 prin Rechizitoriul întocmit de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia 14 inculpaţi dintre care 4 în stare de arest preventiv. Prin urmare, dosarul se află pe rolul instanţei în stare de judecată de 5 luni, anterior fiind derulată faza de urmărire penală.
După cum se poate observa din evoluţia acestui dosar care poate fi consultată în mod public pe site-ul informativ al Curţii de Apel Alba Iulia accesibil pe Portalul instanţelor de judecată la adresa http://portal.just.ro/, până în prezent s-au derulat 9 termene de judecată: 06.09.2011, 20.09.2011, 27.09. 2011, 21.10.2011, 28.10.2011, 11.11.2011, 16.11.2011, 09.12. 2011, 19.12.2011. Cel mai lung termen acordat în cauză a fost de 3 săptămâni, majoritatea termenelor fiind scurte de 5, 7 sau 10-14 zile.
Referitor la măsura arestării preventive a celor 4 inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv pe parcursul judecării cauzei au fost formulate de către inculpaţi de 3 ori cereri de liberare provizorie sub control judiciar şi în alte 4 situaţii cereri de revocare sau înlocuire a măsuri arestării preventive. Curtea de Apel Alba Iulia a respins motivat cererile inculpaţilor iar în urma verificării din oficiu a legalităţii şi temeiniciei măsurii a dispus la termenele din 27.09.2011, 16.11.2011 şi 19.12.2011 menţinerea măsurii arestării preventive a celor 4 inculpaţi. Recursurile inculpaţilor formulate împotriva încheierilor Curţii de Apel Alba Iulia au fost respinse de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a apreciat nefondate criticile inculpaţilor la adresa hotărârilor instanţei de fond în acest dosar.
Reamintim că la termenul din 11.11.2011 când a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) 6 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de libertate au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti inculpaţi şi a hotărât în 28.11.2011 condamnarea celor 6 inculpaţi la pedepse cuprinse între 1 an şi 8 luni şi 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit de asemenea obligaţia inculpaţilor de plată a despăgubirilor civile în sumă totală de 3.445.656,08 lei RON către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi a menţinut sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente până la concurenţa sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri civile.
Pentru ceilalţi 8 inculpaţi procesul continuă la Curtea de Apel Alba Iulia următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 26.01.2012.
În concluzie afirmaţia din articol că în acest dosar nu s-a făcut nimic este nejustificată şi nu se bazează pe realităţi obiective. Curtea de Apel Alba Iulia va informa în continuare opinia publică, cum a făcut-o şi până în prezent, despre evoluţia acestui dosar de interes.
Cosmin MUNTEAN,
purtător de cuvânt, Biroul de Informare şi Relaţii Publice Curtea de Apel Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii – cetățeni români pot trece granițele țării doar dacă dețin un document de călătorie valabil. Minorul însoțit de ambii părinți poate ieși doar cu pașaportul sau cartea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea